Prijava
   

Dečija televizija Kragujevac

Prva dečija televizija na Balkanu, kako je bila reklamirana u vreme svog nastanka.

Televizija je nastala u prvoj polovini devedesetih, i njen se rad deli u nekoliko razdoblja:

Prvo razdoblje: Par emisija sa klovnovima, deca skaču, bogatija deca plaćaju da naprave rođendane na TV - u, gde bi ih svi gledali. Klovn Šarenko je bio zaštitno lice televizije. Pored Šarenka, tu je bilo još par klinaca koji su se učili voditeljskom zanatu kao Šarenkovi pomoćnici, mali klovnovi. Piraterija je cvetala, pa su se prikazivali najkvalitetniji crtaći. Ujutro se televizija uključivala u Kartun Netvork.

Drugo razdoblje: Sve se više puštaju narodnjaci, sve je manje dečijih emisija. Šarenko je otišao, a deca su prestala da se interesuju za voditeljski posao, jer se saznalo da ih gazda izrabljuje da mu rade za džabe. Ne sme više toliko piraterije, pa se puštaju manje kvalitetni crtaći. Snimaju se svadbe i puštaju od osam sati, ukoliko neko poželi da mu se svadba prikazuje na TV.

Treće razdoblje: Crtaća sve manje i sve ređe, dečije emisije su se pokazale kao neisplative i nepotrebne, i kao takve ukinute. U nekoliko termina su počeli da se prikazuju narodnjaci sa željama i čestitkama koji su se plaćali preko telefonskog računa, a u udarnom terminu od osam uveče, Šića produkcija je predstavljala svoje mlade talente i nove projekte. Uveče je bilo uključenje u radio Lepenicu, koji je puštao isključivo narodnjake.

Četvrto razdoblje: Na Tv - u su preovladavale emisije o alternativnim načinima lečenja, u večernjem terminu su gostovali uživo astrolozi, a povremeno se provuče po koja crkvena emisija. Narodnjaci su par puta dnevno u željama i čestitkama, ali Šića Produkcija više nema svoju emisiju. Ima i po koja emisija o crkvi i crkvenom životu. Uveče uključenje u narodni Lepenica radio.

Peto razdoblje: Po ceo dan idu emisije o opasnosti od katolika i o tome kako se naša crkva odaljila od pravoslavlja i nekadašnjeg predanja. Snimci prekinutih liturgija i svađanja sa sveštenicima su redovna pojava. Ima da se odgleda i par dokumentaraca o novom svetskom poretku, masoneriji, i ostalim pošastima koje kaljaju pravoslavlje. Astrolozi su proterani, ostale su još jedino emisije o lečenju biljkama. Uveče su se puštali govori Justina Popovića o lošem stanju u crkvi i narodu, sa natpisima o skorom katoličenju Srba na kom se uveliko radi i o tome da je krajnje vreme da se probudimo.

Ipak, ono što je DTV odvajalo od ostalih lokalnih televizija su bile maštovite reklame.

Reklama 1 : Konj jede burek, a radnica ga pita: Sa sirom il sa mesom?, dok konj odgovara: Ma zavij da ponesem! (Burekdžinica Kristijan)

Reklama 2: Riba obučena ko ubica nosi aktovku u kojoj su ili zlato ili dolari. Upada u kancelariju, na sto stavlja torbu, otvara je ko u filmovima, i u torbi su dve cigle, od kojih ona uzima jednu sa koitalnim zadovoljstvom (Stovarište građevinskog materijala Irig)

Na dodeli frekvencija, Dečija televizija nije prošla, i onda je nekoliko dana pred gašenje na TV - u išao kajron "Pitamo se kome ne odgovara da postoji Dečija televizija, najstarija televizija za decu na Balkanu?"

Komentari

Која је сврх написати састав о некој дечијој телевизији?

Која је сврх написати састав о некој дечијој телевизији?

Ако те мрзи да читаш дугачке дефиниције, стави минус и продужи даље, нема потребе да правдаш свој минус, посебно не ако ниси прочитао.

koga bole kurac za ove levatske -

a nema više ni pornića na Dečijoj 8(

dadoh plus na poverenje jer si jako ozbiljan autor i verujem da je tako kao što si napisao
mada, kad malo bolje razmislim ovo može da važi i u globalu... ako se slažeš sa mnom onda samo prepravi naslov i nećeš dobiti mnogo minusa

Ма опуштено, знаће они који су имали додира са том телевизијом о чему се ради, лежало ми на души да опишем ту приватну иницијативу са простора Кг - а, није фрка за минусе, накрцо сам просек :)

ma da, ali je bezveze da dobro opisana defka bude loše ocenjena...
u suštini, 'ta te boli kurac lolo

Nisam skolovao al si mi docarao. Plus

алал ти курац. ојебао си са описом,као сад да гледам!
Шаренко,јебо му пас матер...
++++

алал ти курац. ојебао си са описом,као сад да гледам!
Шаренко,јебо му пас матер...
++++

И мени се свидело како испало, ово за нас који смо имали несрећу да нам ово буде једна од слика из детињства :)

Ovo je fenomenalno!

I bio je Danves namestaj takmicenje za osnovce. U tom kvizu sam ucestvovao, jbt, koji je to dozivljaj bio za mene. Bio sam na TV-u :D

Samo onaj ko je gleda Dtv moze da te razume bro

Sula
Samo onaj ko je gleda Dtv moze da te razume bro

Ова је била за моју душу, није ни била за широке народне масе, ал сам је са апетитом одрадио, нисам ни мислио да ће на насловну :)

Ovde sam gledao Zmajevu kuglu i Digimone. A od nekog poljskog crtanog filma sa nekim mackama i djavolima i dan danas vucem traume.
Zaboravio si da pomenes i dodelu paketica za Novu godinu.

Реклама 2: Риба обучена ко убица носи актовку у којој су или злато или долари. Упада у канцеларију, на сто ставља торбу, отвара је ко у филмовима, и у торби су две цигле, од којих она узима једну са коиталним задовољством (Стовариште грађевинског материјала Ириг)

Ех, носталгија... +

Ја сам их редовно пратио док су гостовали Радиша и Пера из Радничког отпора, два борца за правду обесправљених и потлачених, а били су комични као Станлио и Олио :). За мене су он били већи хероји од америчких анимираних. Та мучна прича је утицала позитивно на формирање малих људи. Често је гостовао и проф. др Мирољуб Петровић са невероватним причама из света и историје, много интересантнијим од оних на дискаверију. Иако су одступали од на почетку предвићене шеме имали су и добрих емисија. Рођенданске прослафе су биле тотално ш. Урчење богатих родитеља.

У то време су Крагујевац звали долина глади.

Не сећам се да је био др Петровић. Сад ми баш криво што њега нисам тад закачио, уживам да пратим његов форум. Радиша и Пера су вазда крвави, само су биле интересантније њихове трибине код Крста.

Трибине сам на кратко гледао док сам бусом путовао до школе и назад, по некад су се говори чули тихо кроз отворен прозор учионице у гимназији.

Петровића сам неколко пута гледао, не знам да ли памтиш дугометражне цртане филмове о Божићу, један човек је позајмљивао глас свим ликовима, два пута погађај ко :)

@nenadkg друже, и мени је остао у сећању тај цртаћ са сивом мачком која живи сама у некој вукојебини, а кињи је нека црна мачка за коју се испостави да је ђаво, па сива мачка постаје бела и побеђује ђавола... Врло депресиван цртани. Али не могу да нађем нигде како се зове и да ли је пољски уопште.

Na žalost mnogo toga ovde nije tačno.
Šarenko nije klovn već glumac. Igrom slučaja je došao na DTV gde je zamenio Peđolina i Branka kockicu koji su tu dolazili i vodili svoje emisije. Gavri su se dopale Šarenkove ideje vezane za dečje emisije i tako je krenulo. Stiglo se dotle da je Šarenkova autorska emisija Družimo se sa...plaćana i po 3000 maraka, i da su firme čekale na red za snimanje.. Emisija o pošti išla je na RTS .u
Autorska emisija I oni su deca nagrađena u Moskvi ZLATNOM SUZOM , kao najbolja dečja emisija tog tipa. Da, moralo se raditi kako Gavra kaže. Šarenko je otišao jer ga je Gavra prodavao kao prostitutku.Pri tom ni platu nij davao radnicima redovno. U Drezdenu na tv Delti JE šrenko je gostovao 3 meseca ( Televizija Jugoslovenskih radnika u Nemačkoj ) Gavrić je uzeo novac unapred i vratio se u Kragujevac a Šarenka ostavio u Nemačkoj bukvalno na ulici. To je bio kraj. Tako je Šarenko otišao i trenutno je u dečjem pozorištu "Iskrica" Teško je zaboraviti Dečju televiziju iz mnogo razloga ali bissere koje sam tada čuo od Gavrića i dan danas ponavljam Gospodin Tesla i gospodin Isus...

Šarenko je koliko toliko tu televiziju držao kao dečiju. Njegovim odlaskom njom su zavladali Radiša i Pera, popovi, nadrilekari, pozdravi želje i šestitke, tombole, lutrije i pljuvanje po Verku i skupštini grada. To je dovelo da mu uzmu frekvenciju i daju je Miliji za koga se znalo da je kriminalac ali Verkov čovek.. Tako je umrla najbolja ideja vezana za decu u Kragujevcu.

neko-gyrh1oip Eto, nisam jedini koji ne može da izgugla i naiđe bar na naziv tog crtanog filma. Ta stvar sa mačkama je iz nekog razloga postala jedan od mojih sinonima za nostalgiju.

P.S.
Odličan tekst o Dečijoj televiziji, evo i ja nakon toliko godina da ga pohvalim. Da budemo načisto, sve ovo u tekstu sam imao prilike da gledam ( još kao sasvim mala biba hehe ).

Ljudi da li se neko seca ovih crtaca koji su se prikazivali na DTV i ako zna neko naziv:
1. Crtani o Bozicu, glavni lik je bio kao jedan coveculjak/patuljak, svi su mislili da je on zao... njegovo pismo od Deda Mraza se zaturilo u posti
2. Imao je crtani neki sa Baba Jagom i jagnjetom
3. Secam se jednog crtaca koji je prikazivao Labudovo jezero i neki traktor sa velikom kuglom koja je rusila kuce
Ako se secate bilo cega bas bi mi pomoglo, trazim ih vec godinama, a od one crne macke traume su ostale :)