Prijava
   

Dekada Roma - dekadencija društva...?

Politički pokret u nekim evropskim zemljama kojim ove godine predsedava Srbija. "Inkluzija Roma 2005-2015".
Ne znam kako se u drugim zemljama sprovodi, ali kod nas se svodi na ovo - više para za Rome. E sad, pre nego što bilo ko počne da me proziva za rasizam itd, nisam ja neki klinac koji visi na ulici i loži se na neke neo-nazi fazone, ja sam "dete sa sela" i odrastao sam medju Romima pa znam sta govorim. Stvar je u tome sto država njima daje razne socijalne pomoći, prava i gluposti, umesto da im nadje posao. I čude se onda zašto su oni tako izdvojeni od društva, a sami ih podstiču na to, da prose, kradu, budu takvi kakvi jesu. Najtužnije od svega je što to poštenim Romima, od kojih neke poznajem, ni malo ne ide u korist, čak naprotiv.

Moj komšija je Rom koji nikad u životu ništa nije ukrao, prosio, niti napravio bio kakav problem. Firma u kojoj je radio je ove godine pukla, dobio je otkaz, fali mu godina-dve radnog staža za penziju, neće je dobiti. I još je srčani bolesnik.
50 metara od njegove kuće je čerga, u kojoj žive malo drugačiji ljudi od gore navedenog. Prose, kradu, pljuju te na ulici, svi imaju bar petoro dece, kako bi mogli da žive od dečijeg dodatka i socijalne pomoći, a pri pomenu bilo kakvog posla samo okreću glavu. Klinac od 6 godina ti traži da mu daš "sitno", ti se sažališ a on pravo u prodavnicu i kupi cigare.

Komentari

što se mene tiče treba im obezbediti nekakve uslove za život, tipa da mogu da se okupaju, da ne bi smrdeli na poslu i u školi "jedna GARNISERA, dva odelenja kultrurni, da ima struja da ima voda":))) znači ne mora "stan na špijunku" već minimum uslova da budu pristoji da bi mogli sami sebe da izdržavaju.

Naravno, upravo to, da bi mogli sami sebe da izdržavaju. A ne da im se da razlog da još više parazitiraju na račun poštenih ljudi. Kao što je black hole rekao, krivac br1 država, krivac br2 porodica.

e a samo bi se svađali. i posle smo im mi krivi i mi njih ugnjetavamo. a ko ih tera da se svađaju čim ih neko pogleda. i kako čovek da ih ne gleda kad su takvi kakvi su, kao cirkus na nogama.

Свако, кога не мрзи да се мало више информише о Ромима, може да дође до закључка да је држава највећи кривац за њихов стил живота. Нису Роми једини који просе, краду, тролују гледајући у длан и праве пиздарије по улицама. Они само доминирају у томе, јер имају мање алтернатива од матичних грађана, па чак и од осталих националних мањина. К'о да су остали нешто много бољи... Глед'о сам филм "Видимо се у читуљи" и нисам видео ни једног јединог Цигана, али зато многе људе који су уништили ову земљу и њима слични још увек спречавају да напредујемо.