Prijava
   

demijurg

1. tvorac sopstvenog sveta, sistema, univerzuma
2. genije koji ima autorska prava na svoje ludilo

" Gde je Tomas Man, tu je Nemačka." ( T. Man nakon što je dobio azil u Švajcarskoj napustivši nacističku Nemačku)

Komentari

Evo ti plus za Aristotela...A za Švicu je trebalo dosta love u to vreme da se dobije azil(Ajnštajn odbijen)što implicira da je Man bio dobrostojeći judaista kao što je imao i sklonosti prema predpubertetllijama. :) Žirafko nikako da nam se poklope ukusi. :)

Što rekao kolega-jebaga : ) De gustibus et de coloribus etc, ali ajde ipak da kažem. Nulum magnum ingenium sine mixtura demential fuit. Za pravo će ti trebati latinski, ali evo prevod da se ne mučiš: Nije bilo velikog uma bez zrna ludila. Izreka koja se pripisuje Aristotelu ( u originalu je na grčkom, ali on ne treba ni tebi ni meni).Man je bio gej i pedofil, dostojevski šizofrenik, ali zar to umanjuje snagu njihovog intelekta, dragi kolega ?

Pardon-Dostojevski, veliko D. Najveće u veltliteraturi.

Naravno da ne umanjuje ali kod Mana je to bilo više od zrna,mnogo više...i ne bi stavljao njega i Fjodora u istu rečenicu.Fjodor je najveći a Man ne ulazi ni u Bundesligu(Gete,Hajne) već u Cvajtu...A Dostojevski je imao veliki problem sa epilepsijom što takodje ne bi poistovećivao sa pedofilijom.A Arisotel je bio jedan hardcor serator u čijoj filozofiji ima hiljadu paradoksa,i za samog demijurga postoji jedan.Hvala za prevod koleginice moram da priznam da sam veći deo latinskog pozaboravljao. :)