Prijava
   

Demokratija

To je ono kada se da je pravo glasa narodu da odlučuje o bitnim stvarima. Pošto odlučuje većina, znači da će biti dobro, znači da će biti bolje. Ali koja je to većina, i koji je to narod. Ne znam da li ste primetili ali narod je glupav. Ali odmah da naglasim, ako si inteligentan, ne znači da si i pametan. Čudno zvuči, ali je tako. Čak šta više, veći je broj glupavih inteligentnih. Neko jeste možda inteligentan i može da me popiša sa dvaes razlike na IQ testu, ali suva inteligencija bez socialnih sposobnosti je go kurac. Često je Bog, kad je delio osobine, dao inteligentim ljudima onu debilnu vrstu dobrote. Tu vrstu dobrote, da misle kako ne postoji zlo na svetu samo zato što oni ga ne čine. I džaba inteligencija. Ali nisu toliko problem ovi glupaci. Nego ovi drugi.

Ne znam da li ste ikad imali osećaj da kada pričate sa nekim da se prosto čudite kako neko može biti tako glup. Način na koji razume stvari, i način na koji razmišlja kod nekih ljudi su za mene fenomen. Treba mi pola sata da shvatim način na koji ta budala razmišlja. A onda. Onda počinjem da pizdim. U sebi. Ne znam da li sam to samo ja, ali ja jednostavno ne mogu da podnesem glupave ljude. Možda sam prestrog misliš? Jebi ga, takav sam. Šupak. Ali neću dozvoliti da mi neko oduzima ovo zdrave pameti što imam. Neću. I ne dam. Nekada se prosto zaprepastim, ali baš zaprepastim KAKO NEKO MOŽE BITI TAKO GLUP!?!? Ta vrsta gluposti me već fascinira. Budem omađijan njenom veličinom. Ali, ni ovi glupaci nisu najgori. Nego ovi. Treći.

Ovi, treći, e to su one galamdžije ako mogu tako da se izrazim. Dakle, on je u svom malom mozgu, pošto veći ni nema, stvorio neku teoriju. I on je iznosi. I što je najgore on misli da je upravu. Što je još gore, ovi prvi i drugi takođe misle da je on upravu, jer hvala bogu ovaj je rečit. E sad ti njemu pokušaš da objasniš da nije upravu, ali crvc. Stara dobra kaže : "Glupom ne možeš objasniti da je glup." I šta se onda dešava, ti ispadneš glup. A taj treći samo pojača svoj ponos, i svoju snagu među slušaocima. Ne znam da li ste primetili, ali ovi treći, to su oni za koje glasamo. To su političari.

Postoje četiri grupe ljudi. Četvrti smo mi. Šačica razumnih. I ubrajam se u njih bez imalo osećaja arogancije. Jer, video sam kakvih ima. Ja sam definitivno u ovoj grupi.

A sad, glasanje... Demokratski... I neka mi neko kaže kako je većina upravu. Aham. Ali juče.

Jedino su svemir i ljudska glupost beskonačni...

...za ovo prvo nisam siguran...

Komentari

Дефиниција се у одређеном смислу може односити на мале групе људи који се баве тривијалним питањима (на пример, ти и твоји другари одлучујете који ћете филм да гледате). Ту можете да примените демократски метод одлучивања - гласање, рецимо.

С одређеним друштвеним реалитетима у смислу почитичких актера, па и самог друштва, твоја дефиниција нема никакве везе. Процеси одлучивања су ту другачији и маса у њима нема улогу. Појам демократије је нешто сасвим друго од онога каквим га ти видиш.

Вучица лепше то дефинисала.

Demokratija je sranje, al bolje nemamo.