Prijava
   

Doajen čitaonice

- Doajen čitaonice je student ili apsolvent u zrelijim godinama čije je uobičajno stanište biblioteka, čitaonica a ponajviše javne površine ispred takvih ustanova.
- Doajen čitaonice veoma rano dolazi u čitaonicu, na prvi pogled time odajući sliku marljivog i karakternog intelektualca. Iz čitaonice odlazi uglavnom sa prvim sumrakom, bez obzira na godišnje doba.
- Doajen čitaonice iz dana u dan, već godinama, zauzima isto mesto u čitaonici, jer ukoliko ne sedne na „svoje“ mesto on nikako neće moći da uči.
- Kada Doajen čitaonice zauzme mesto u čiti, on precizno složi svoje materijale za učenje i izađe, jer vreme je za pauzu.
- Doajen čitaonice u velikom broju slučajeva nema vrat, ali zato ima upadljivu gestikulaciju i šabanske manire.
- Najčešće nećeš znati ime ili nadimak Doajena čitaonice ali da se ti pitaš najradije bi ga nazvao Teleća Glava.
- Doajen čitaonice obično nosi vijetnamku jer je dosledan trendovima aktuelnim još od svog upisa na fakultet.
- Doajen čitaonice značajno više voli leto nego zimu jer je tada bleja na klupicama ili zidiću kvalitetnija.
- Doajen čitaonice je pasionirani konzument duvana i kafe sa automata, i taj ritual spreman je da obavlja na svakih pola sata.
- Kada Doajen čitaonice krene u pravcu sale za učenje samo naivan molekul može pomisliti da će tamo i završiti. Zapravo, on je krenuo po još jednu, uzastopnu čašu kafe čemeruše.
- Doajen čitaonice je alfa-doajen i obično se kreće u krdu vicedoajena, svojih vršnjaka.
- Doajen čitaonice se vanredno razume u politiku, ekonomiju, halo oglase, dihtunge na slavinama, masone i zavere Novog Svetskog Poretka, višegodišnje društvene probleme na Šri Lanki, zašto je zapravo izbio rat u bivšoj Jugi, i zapet je kao puška da ti pojasni sve zablude u kojima si se, do tog trenutka, nalazio.
- Doajen čitaonice je heroj opšte prakse. On ima stav o svemu i rado će ti ga izneti bez potrebe da i ti učestvuješ u diskusiji.
- Doajen čitaonice poznaje sve zaposlene u instituciji u kojoj uči ali najprisniji odnos ima sa portirima sa kojima ćeš ga neretko videti u vrlo vatrenoj raspravi.
- Kada ugledaš Doajena čitaonice na svom mestu u čitaonici, taj svečani trenutak će ti zasigurno privući pažnju, jer želiš da znaš na koji volšebni način on sprema ispite. Primetićeš sledeće: Doajen čitaonice će nekoliko puta izviti glavu poput rode ne bi li bacio temeljan pogled na sve prisutne, manje štrebere a više komade, sa kojima deli prostoriju. Zatim će mu pogled 2-3 puta nehotično em letimično preći preko kopije udžbenika iz kojeg uči. Potom će prelistati „24 časa“ a nedugo posle odstupiće od astala jer je vreme za pauzu.
- Kada izađeš na pauzu a u tvom vidokrugu nema Doajena čitaonice osetićeš blagu nelagodu izazvanu neobičnom situacijom.
- Doajen čitaonice prezire kišu - jedinu stvar koja ga primorava da bude nad knjigom duže nego što bi on to voleo.
- Doajen čitaonice u najvećem procentu slučajeva studira pravni fakultet.
- Doajen čitaonice će ti rado posvedočiti o mnogom maleru koji ga je zadesio na ispitu, kako ga profesori mrze a pritom su iskompleksirane budale, i kako ribe završavaju ispite preko kreveta.
- Nadovezujući se na to, najveća želja Doajena čitaonice je da bude asistent ili profesor na fakultetu kako bi mogao da jebe koleginice studentkinje u pauzama između vežbi i konsultacija.
- Doajen čitaonice ne nosi sat jer je za njega vreme relativan pojam. Osim vremena za pauzu koje je apsolutni pojam.
- Doajen čitaonice laganim i bezbrižnim hodom napušta čitu obično zatvarajući knjigu na istom mestu na kojem je otvorio ranije, tog jutra.

Doajen čitaonice: Jaooo buraz što je pored mene sela neka mala sisata, s nekim jebozovnim parfemom, ništa od nje ne mogu da učim!!!

Boža iz Vrčina (vicedoajen): Skroz te razumem brate, a i dan je neki sav šugav, baš je za spavanje... Nego oćemo l’ napolje da ispušimo po pljugu?

Doajen čitaonice: Ma jaštaćemo, taman da napravim pauzu pet minuta... nego mićo, el imaš sitno 40 kinti za produženi espreso, da ne razbijam sad moju hiljadarku???

Komentari

Avansno se izvinjavam na obimu definicije ali inspiracija mi naisla ko plimni talas!

Ma jebeš obim nego je bilo nešto slično, al evo ti +

isto +....završio sam pravo ,dve prve godine sam bio redovan čitaoničar...onda napustio jer su mi počeli ići na organ doajen i vicedoajeni,a i prepao sam se da postajem isti kao oni...samo,ja sam nosio vjetnamku,ne oni...i sad je nosim (al imam novu),osim na posao...a ekipa je naravno i dalje na klupici ispred faksa,vazda im je ostalo još tri do kraja...

to je to..tako je na vecini fakulteta koji poseduju vece ili manje citaonice..

ovo je zapravo definicija lokalnog domasaja koja moze imati znacaja samo za nas koji nekad pohodismo ili jos pohodimo razne citaonice.

malo sam ceprkao da se ne ponavljam ali nisam naisao na slicnu odnosnu tematiku.

a vijetnamka sama po sebi nije losa, samo poblize objasnjava tezinu njihovog istorijskog trenutka. ;)

Doajen čitaonice je pasionirani konzument duvana i kafe sa automata, i taj ritual spreman je da obavlja na svakih pola sata.

Ха ха ха ха ха ха ха ха!
Плушчина.

Тип има 4 маестралне дефке :) Пљус.

posteno sam se nasmejala, odlicna defka, tacna do srzi +++

Jako, jako dobro... Plus ko kuća

Citaona Pravnog u Nisu je puna takvih :D

Osjetih se prozvanim! +++

Zato ja ucim iskljucivo kuci .... +++

E svaka čast za ovo, sve što si rekao je 100% tačno! :) samo, nema ih samo na Pravnom, ima ih dosta i na Filozofskom. :D

imas + jedino ovo za vijetnamku mi se ne svidja sta fali vijetnamki :P

Ovo ide u omiljene, a ja idem da učim, jer sad shvatam u kom pravcu sam krenuo...:)
+

cuo sam za neku ribu iz Zemuna valjda, zovu je Teleca Glava ali jer ima glavu kao tele a ne zbog citaonice

Mnogo ovakvih poznajem! Svaka čast na tekstu...

Potom će prelistati „24 časa“...+

Još uvek se sećam doajena čitaonice na Pravnom.
Tačno, čim dojade (oni i učmalo buđava atmosfera) valja promeniti ambijent. Imala sam nekoliko omiljenih čitaonica koje se ciklično posećivala.
Jedna-jedina nije imala doajene.
A da, da nije bilo čitaonica studirala bih i dan danas.

Осећам се тако компромитовано

Čim sam video naziv definicije dao sam ti plus, dobro što je neko definisao tu pojavu xD
A najjače je to što dođe, uredno raspakuje i poređa knjige, i izađe na pauzu, sooo true :D

suocis se malo sam sa sobom, malko osmatras druge, potom uz duznu paznju rasporedis samoglasnike i suglasnike u nesto teksta i vidi - ispade definicija koju drugi hvale!

svidja mi se sto vecinom prepoznajete slike iz zivota ove endemicne vrste. :)

da dodam opet da je ovo maestralno

jos nisam usao u citaonicu, evo vec 7ma godina, i nadam se da cu izdrzati jos ovih 5 ispita da ne udjem :)

Nije sramota uci u citaonicu.
To je zapravo jedno vrlo zivopisno mesto.
Tu ces naci zenu koja ti moze biti supruga, ali s druge strane i klosara koji lista stare novine dok mu se ne otkrave promrzline, koje je zaradio jer je tog decembarskog popodneva nesmotreno zaspao na obliznjoj tasmajdanskoj klupici.
Tu ces naci curu, cetvorooku studentkinju medicine, koja bi ti kroz par godina mogla spasiti zivot, ali i zuckasto-pepeljastu starinu koja bistri knjige starosavne trazeci dokaz da su Srbi narod nebeski.
Tu mozes naci i buduceg predsednika Republike, nekog novog garanta mira i kalifa umesto kalifa, ali i celavca problematicnog temperamenta, koji jedva ceka da ga opomenes da ne hrska kikiriki u citaonici pa da te oplajvazi po sred njokalice dok mu se zrikavi pogled gubi u nepoznatim pravcima...

Znas ono - dobri ljudi, genijalci i ludak do ludaka. Ravnoteza u svemiru.

"naivni molekul" xa xa xa xa xa... +++

Zazleni, jes' u pravu si, preko puta mene je ceo jedan ispitni rok sedeo lik u prosenjenim pantalonama, večito izgužvan i znojav, nedruželjubiv. Nije prošlo ni 15-tak godina, tip je postao ministar.

zazleni, lepo receno, ali se jos uvek odupirem trendovima

hahahahah svaka citaona ih ima i to po vise komada odlicna definicija +

Svaka cast za definiciju! Nadje se poneki i u zenskom obliku, ali tek je to prica za sebe! (Pouzdano znam kao ex "doajenka" u razvitku) :) Sreca pa shvatih da je nocno ucenje zakon. Bilo kako bilo, iz citaonice nosim divne uspomene i jos lepsa prijateljstva.

znaci,svaka jebena recenica iz ove definicije savrseno odgovara opisu jednog lika iz citaonice koju ja posecujem...od mene imas + veliki kao tvoj smisao za humor...:D

Именом и презименом: Драган Ђорђић. Положио је аналитичку хемију после десет година од уписа факултета, онда кад је његов колега са предавања постао професор, и то код њега....

Hahahahaahah zabavna anegdota! Ukoliko nisi Dragan Djordjic. :)

Ма и њему је то смешно... Он чак и удешава причу да испадне како још дуже студира

Poznajem jednog slicnog.
Hahahahahahahahaahahah