Prijava
   

Domaca kinematografija

Kinematografija koja je uspela da iznedri dosta dobrih filmova, rezisera, i sacicu scenarista.

Filmovi:Ko to tamo peva, Maratonci, Kad budem mrtav i beo, Variola vera, Bubasinter, Underground, Dom za vesanje, Varljivo leto, Nacionalna klasa, Zivot je cudo, Profesionalac, Lepa sela lepo gore, Petrijin venac itd.
Reziseri: Zivojin Pavlovic, Goran Markovic, Jelic, Karanovic, Sijan, Kusturica, Dragojevic.
Scenaristi: Gordan Mihic i Dusan Kovacevic.

Komentari

Zanima a nikako da naleti neko ko zna pa da odgovori.
Koja je tačno uloga scenariste a koja režisera u pravljenu filma.Ko je tu značajniji za dobar film,koliko se dopunjuju,koliko isključuju uopšte sve o njihovom odnosu.

Scenarista je onaj koji pise pricu, odn. stvara radnju, likove, dogadjaje, mesta, itd.Reziser, opet, odlucuje o glumackoj podeli, estetici filma, izgledu scene, efektima, razvijanju likova, nacinu glume, gde ce film biti prikazan, za koju ce nagradu konkurisati. Prostim jezikom, reziser obradjuje tekst.Pozicije su podeljene na sledeci nacin:Prvo mesto zauzima reditelj, drugo glumci, trece producenti, a tek cetvrto, nazalost, scenaristi.Ako je neko zanimanje u svetu umetnosti eksploatisano, onda su to scenaristi.

Sve si ovo lepo napisao samo nisi pomenuo rezisera Dragana Kresoju koji je
jedno 14 puta bolji od srecnog Dragojevica!+

Nazalost, nisam gledao nijedan njegov film. A Dragojevica sam spomenuo zbog Lepih sela i Rana.

Lepa sela su srasan film nastao posle 5-6 susnih godina za domaci film,sa
takvom ekipom da bi i ti zano da ga izreziras! Kresoja je snimio Kraj rata
(bata,gorica popovic,marko ratic),Oktobarfest,Original falsifikata,po meni
sva tri bolja od lepih sela! Snimio je jos 3-4 slabija filma kao sto je tamna je noc i dr! Inace tragicno je stradao 96 snimajuci film iznad beograda u
helihopteru sa svojim sinom!

@Sedi
I pretpostavljao sam da su scenaristi mnogo bitniji nego što se to predstavlja nama,laicima.Znači oni bukvalno prave dušu tog filma...svaki laik zna za gomilu svetskih režisera a ko zna za nakog scenaristu.Je l' rade neki ljudi i scenario i režiju? Mislim da sam čuo negde da Stoun to radi.

Scenario svojih filmova radio je Goran Markovic, a i Kovacevic i Mihic su rezirali neke svoje filmove, s tim sto, po mom misljenju, Mihic je genijalno rezirao Vrane.