Prijava
   

Dosadan ko kozarac

Kozarac je ribica malo veća od povruše. Dosadna je zato što navali na mamac i cima ko da se zakačila najmanje štuka a kad izvadiš iz vode ono kozarac.

- Kontriraj!!!!!
- Šta?
- Kontra brzo!
- Ma kozarac, smaraju me ima sat vremena.
- Cimni bre da vidimo šta je.
- Eto jel vidiš da je kozarac
- Vidim
- OJ KOZARO, JOJ OJ KOZARO....

Komentari

šta je povruša jebemmumiša :))) +

povrrrrruša, ribica koja se muva po vrhu , keder

Familija: Ciprinidae

Rod: Leucaspius

Latinski naziv: Leucaspius delineatus

Lokalni nazivi: kosalj, najlonka

Maksimalna težina: 130g

Maksimalna duzina: 12cm

Lovna mera: nema lovne mere

Lovostaj: nema zabrane lova

Opis i gradja:Mnogi ribolovci belicu brkaju sa kederom, ali ako ih pazljivo posmatramo uocicemo znacajne razlike. Belica je primetno manja od kedera. Bocna linija joj nije puna i prekida se najdalje od 12-13 krljušti iza glave. Peraja su joj bezbojna. boja belice zavisi od osobine vode i dna. Sto je voda svetlija belica je svetlija,u jezerskim i drugim satacim vodama malo je tamnija. Ledja imaju zelenkastu ili zuckastu nijansu. Bokovi su srebrnasto beli sa prugicama jarko srebrnasto-plave boje. Ima izduzeno telo pokriveno srebrnastom krljušti koja je sitna i lako otpada. ima krupna i izrazena lepezasta peraja.

Razmnozavanje:Polnu zrelost dostize u drugoj godini zivota, pri duzini oko 4cm. Mresti se leti, a ikru polaze na donju stranu listova, grana ili drugih predmeta koji plivaju na površini vode. Polaze vecu kolicinu ikre ali je velika smrtnost mladji nakon mresta usled njenog mesta u ishrani velikog broja riba.

Navike, stanište, rasprostranjenost: Za belicu ili belku karakteristicno je da se drzi povrsinskog sloja vode, cesto je mozete videti kako u jatima na samoj povrsini sakuplja hranu. Zato je u nekim našim krajevima nazivaju '' povruš ''. Prosecno je duga 6-8 cm, maksimalno 12 i tezi to 130g, mada samo u izuzetnim prilikama. Belica je sitna, jatna riba. Zivi u jezerima i kanalima, kao i ravnicarskim rekama sa sporim tokom. U našoj zemlji naseljava nizinske i prelazne vode crnomorskog sliva. U barama je skoro uopste nema usled izuzetne osetljivosti na manjak kiseonika u vodi. Rasprostranjena je i u Srednjoj i Istocnoj Evropi. Nema privrednog znacaja, a retko se ciljano i lovi osim kao mamac za grabljivice.

Mamci i pribor za lov:Retko se lovi osim sa ciljem osim u situacijam kada nam je potreban kao mamac u lovu drugih vrsta. Ova je riba veoma prozdrljiva, hrani se ogromnom kolicinama planktona. Grabi bukvalno sve što padne na vodu. . Kao mamac mozemo koristiti sve što nam padne pod ruku: crvice, hleb, larve komarca, cak i parce vunenog konca. Tim mamcem se uspešno moze loviti u tihe dane bez vetra. Love se laganim priborom na plovak, koristeci najsitnije udice. Cesce se lovi cerencem, ili drugim mrezicama za kedere.

aaaaa, to su u mom starom kraju zvali zekica, kao sardina fazon samo slatkovodna... mi smo to pecali na vaser kuglu i mušice :)