Prijava
   

Dvostruka negacija

Prilikom upotrebe u rečenicama zna da zbuni pojedine sagovornike, iako joj je suštinsko značenje identično kao i da nismo upotrebili nijednu negaciju.

Ne mogu da ne navedem primer!!!

Komentari

"Ne mogu da ne navedem primer" i "Mogu da navedem primer" suštinski iamju isto značenje. Naizgled! Ako se na razini rečenice može govoriti o sinonimima, ove rečenice to nisu (iako 100%tni sinonimi ne postoje ni na razini riječi).
"Ne mogu da ne navedem primer" - znači da baš MORAM! navesti primer, a "Mogu da navedem primer" znači da mogu, ali i ne moram... itd. moglo bi se još "filozofirati", ali tako ti je to.

@Ivana_sanjalica
Ajde da kazem da nisam isao toliko duboko u filozofiju, a i cini mi se da si shvatila poentu!
U svakom slucaju, hvala na opservaciji, prihvatam
:)

ne mogu da ne dam + :)

+++ Мени је најјаче кад чујем: "Није нереткo да..." или "Није ли нетачно да...". Хахаха, који треш.

shvatila, shvatila (pa i plusić sam ti dala), samo... ja volim malo ""filozofirati" kad je jezik u pitanju :))

Hehe, zanimljiva stvar sa pjesmom Pink Floyda, Another Brick in the Wall - Part II, tekst ide:
"We don't need no education/We don't need no thought controll/No dark sarcasm in the classroom/Teacher leave those kids alone"
i iako se u engleskom jeziku dupla negacija smatra nepravilnom (pa bi pravo znacenje prvog stiha bilo we need educatiom - 'treba nam obrazovanje'), bilo je dosta kontroverzi u vezi sa pjesmom, u smislu da se bori protiv obrazovanja i tome slicno.

@Ivana_sanjalica
Zapravo sam se ja setio svoje bivše cure koja je baš bila sludjena tim mojim double NE, i uvek je momentalno kretalo odmotavanje filma unazad tipa NISAM = JESAM, NEĆU = HOĆU...itd. da bi dosla do njoj "smislenijeg" značenja

@insideOut
+ i za tebe :)

Don't nobody go nowhere!

Ja никад нисам ни помислио да не урадим то.......само у српском :))) +