Prijava
   

Dzamahirija

Oblik drzavne vlasti koji se oslanja uveliko na Serijatsko pravo, tj Kur'an. Mnoge su zemlje i dan danas podredjene serijatskom pravu (Iran, Malezija, Egipat, LIbija, Saudijska Arabija, Sudan...) uz male razlike u strogoci primjene takvih pravnih normi.
Po strogoci se sa Serijatskim pravom mogu porediti i kineski ili sjevernokorejski pravni sistem, iako vlasti tih zemalja nemaju nikakvu vezu sa muslimancima

~U Maleziji zabranili koncert Black eyed peas~a, zato sto je njihov sponzor Ginis pivo.
~U Kini strijeljali 34~ro zbog posjedovanja ukupno oko 41 grama marihuane.

Komentari

Nezgodna stvar u PRC su njihove potvrde. Ako imas potvrdu de si nabavio 2 vagona konoplje, sve je u redu. Ako ti nadju gram bilo kavog otrova za decu bez potvrde, onda ima da objasnis odakle se to stvorilo, a to ide vrlo tesko. Godinu dana ti sudjenje i onda ode glava. Slicno nesto je i za pare i imovinu. Nemas potvrdu, odakle ti, dakle kriv si, oooode glava. Ubedljivo najvise pobiju ljudi zbog korupcije. Tu prednjace drzavni sluzbenici koji ne mogu da dokazu odakle im imovina. Zapadnjake jako nervira sto svaki put kad nacnu kineske zvanicnike, ovi dobiju metak. I onda cesto dobiju na razgovor Kineskog zvanicnika koji je preograzovan, kenja nesto o Konfuciju i skroman je ko monah.

Serijatske zemlje sa druge strane plivaju u korupciji, dok se kradja i nasilje drasticno kaznjavaju. Sa jedne strane je to lepo jel mozes da ostavis zlatnu polugu na sred ulice i da je nadjes tu za nedelju dana. lepo zar ne?

A koji je problem sa pravom u ovim zemljama? E jebi ga, veliko filozofsko pitanje nije sto ubijamo debile sa vutrom u dzepovima, nego kako da ponistis dejstvo kazne osobama za koje se naknadno utvrdi da nisu krive. Do skora je su u Kini vracali pare za metak. Kako da ponovo prisiju ruku lopovu za kojeg se otkrije da mu je neko smestio? Pravnici celog sveta polazu velike nade vladavinu prava i uticaj sankcije na rehamilitaciju okrivljanog. Dok god postoje zemlje koje kasape i ubijaju uvek ce neko da se nadje pametan i da kaze... sto i mi ne ubijemo kod nas.

I ne zaboravite primer iz serijata: Ako lopov ukrade odseca mu se ruk sa kojom je ukrao. Ako ponovo ukrade, odseca mu se... Ovde zakon skace sam sebi u stomak, jer ako neko posle gubitka obe ruke, nastavi da krade zubima, onda zakonska sankcija nije imala nikakav uticaj.

@dragisic
bas podrobno pojasnjen tvoj stav...
kako te ruka ne zaboli od kucanja! meni bi bukvalno trebalo sat vremena za ovo, jer sam prvi put nesto kucao prije nesto vise od mjesec dana.
u svakom slucaju, fino si pojasnio neke stvari

u sarajevu u BBI centru (tržni centar) je zabranjeno ljubiti se (wtf ćeš onda u tržnom?) i jesti svinjetinu (wtf ćeš onda jesti?) jer su ga napravili arapi. šerijatska građevina unutar jedne sekularne države. još samo da kažu da žene moraju da pokrivaju glavu kada uđu unutra.