Prijava
   

Džimi Hendriks

Levoruki gitarista koji je doziveo vrhunac slave krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih. Rodjen je u Sietlu od oca crnca i majke Ciroki indijanke. Neobicno talentovan i neobicno velikih mogucnusti bio je u stalnom sukobu sa menadzerima i publikom koji su od njega trazili klovnovsko ponasanje. Iako zeljan pravog muzickog dokazivanja trka za novcem, koga nikada nije imao previse, primoravala ga je da se oblaci kao novogodisnja jelka i da bezglavo razbija gitare na bini sto je publika zestoko podrzavala, usput debilno i blazeno ne sluteci koga ima pred sobom. Umro je u Londonu od gusenja povrackom ne dozivevsi svoj pravi zvezdani trenutak. Tek posle njegove smrti svi su poceli ozbiljno da shvataju njegove muzicke kapacitete zaleci sto su ponekad od njega pravili sarenog pajaca.

I danas postoji kontroverzno misljenje o nacinu na koji je odsvirao americku himnu na Vudstok festivalu. Za neke je ova enigma jednaka Monalizinom osmehu. Naime, neki tvrde da je bio mortuz pijan pa nije znao gde mu je dupe a gde glava a kamo li gitara. Nasuprot ovome, mnogi veruju da je melodija himne namerno "razmazana" i "blurovana" kako bi sto bolje akusticki definisala tadasnju americku politiku.

Komentari

Lepo, informativno.+

Umro je u Londonu ne u Nemackoj :D

Inace dobra defka.

Jesi li siguran D-MAN AC-DC

Da u Londonu. Secam se da mu je neka Nemica bila zenska tada. Hvala na korekciji.

Jesam 100 posto siguran.

Хм... Мало чудно звучи ово ''почетком седамдесетих'' ако се зна да је умро 1970, тј. од седамдесетих је видео само неколико месеци.

Одакле ти информација за ово да су менаџери тражили кловновско понашање и да га је неко терао да се онако облачи и да разбија гитаре? Нисам знао за то.

@Dzimi
umro je 18.09.1970. nije voleo da izigrava manijaka u toj meri, ali to je palilo publiku i menadzeri su trazili da ponavlja tacku destrukceje iznova i iznova. Bio je zeljan ozbiljnijeg muzickog dokazivanja, ali sve se u njegovom zivotu odigralo prebrzo.