Prijava
   

Efekat staklene flaše

Teško psihičko stanje, gde sve više i više upadaš u još agresivniju dubiozu ako ne popiješ nešto alkoholno. Mozak, jednostavno, odleprša od vas i ne možete se koncentrisati na jednu stvar, već samo na jedno, flašu 'ladnog 'Jelena' iz frižidera kod dragstora "Mile s.t.r.", gde po ceo dan vršljate na klupici što je iole dragulj ugostiteljstva u vašem naselju. Misli vam se mešaju, niste više svesni zbog čega živite, kao da ste zaključani u svom vremenu. Efekat staklene flaše se može metaforično predstaviti sa efektom staklene bašte, ali u kontrastu. Dakle suprotno od efekta staklene bašte, tj. ako u vaš organizam ne unesete dovoljnu dozu etanola, ono će se previše zagrejati, a vaša energija neće biti ista kao pre. Stvar koja pokreće svu radnju u vašem telu da bi mogli bilo šta da radite je ne Sunce već, pivo, rakija ili vinjak, a vino ne jer je za mekušce .Što je benzin za Jugića, što je procesor za kompjuter, što je kurac za lokalnu radodajku, to je alkohol za šerpasa što je zarobljen u efektu staklene flaše. Rastete, napredujete kao cvećka u stakleniku jedino ako popijete nešto. Osećaji samoće,snuždenosti, učmalosti i klaustrofobije od prodavnice gde svakodnevno profitiraju od vas jer kupujete flaše, preovladava, dok posle unošenja date doze ječma, hmelja, kvasca i vode ili šljive, preuzima vođstvo bezbrižnost, druželjubivost, ma kao da ste ponovo rođeni i opet možete da funkcionišete. Ovaj efekat je ne samo loš za vas, već i za vašu porodicu, prijatelje, jer svaki dinarčić koji skupite dajete za alkohol. Nije više bitan hleb, što je osnova ishrane, već pivo. Opsesija u kojoj jedino može da vas odvrati dobra volja, porodica i lečenje u Sremskih boraca 2E, Zemun. Mada, i to je teško, jer kako kažu ljudi, najteže je reći "ja sam alkoholičar" i to priznati, a kamoli nešto preduzeti.

Ljubiša Ilić je jedan od bogatijih ljudi u selu. Velikog stasa, još većeg ugleda. Ima dvoje dece, blizance, jedno muško, drugo žensko, osmi razred. Žena mu je meka kao duša, sluša sve, čisti po ceo dan, kuva, zanima decu. Na dva sprata kuće je sasvim odgovorno vodila higijenu, ma patos je mogao se liže, dok je za garažu bio odgovoran Ljubiša. On je bio čovek koji je sve umeo da uradi. Svi su ga poštovali kao časnog i odgovornog čoveka koji ne bi mrava zgazio.

On nije imao poroke. On je bio čovek bez mana. U porodici je sve fantastično funkcionisalo, sve dok mu posao kamiondžije malo dosadio, pa je hteo malo da se zajebava. Počeo je da pije. Pivo, vinjak i rakiju je morao da ima u svakoj sobi. Žena ko žena nije mu ništa zamerala, a deca je bolelo ćoše jer im je trebalo dvesta dinara za doručak i još duplo za izlazak sa društvom. Većinu puta od kad se vraćao sa prevoženja kući je bio pijan. Niko nije na vreme primećivao problem. Moralo je nešto loše da se desi da bi tek onda shvatili.

Ljuba je uzeo nov-novcijat kamion iz Nemačke na lizing sa mesečnom otplatom od sedamsto jevreja. On je hteo da to bude iznenđenje za svoju porodicu. Krenuo je kući.
Usput je pio kao stoka. Litre su se muljale u njegovom želucu. Usput je nesvesno, odnosno pod dejstvom alkohola, pokupio i obario prijateljicu noći. Posle je opet nastavio da pije.

Kod kuće, dok svi srećni gledaju televizor, mala ćera naleće na vesti, gde kažu da je kamion sleteo u liticu. Svi su to gledali bez imalo straha, jer su imali poverenja u njihovog tatu i muža, sve dok novinarka nije objavila ime žrtve. Ime je žrtve je glasilo "Ljubiša Ilić".
Strah i trepet, i zaleđena krv u venama je odjeknula u kući. Svi su plakali, narikali od te vesti do besvesti.

Morali su da prodaju kuću zbog plaćanja i presele se na neko mirno i tiho mesto. Sve uspomene su ostavili iza njih. Majka je prehranjivala decu čisteći po kućama. Deca su odrasla mirno, sa traumom do kraja života.

Ljubišu je obuzeo efekat staklene flaše.
ETO TI GA SAD, JEBAO TE ALKOHOL!

Komentari

da, da.. pročitao si 100% lolo

Uplašio te Johhny u istoj grupi, a?

Overkill, bato :))

nije me uplašio bre.. odracu ga lololo :)

ma meni je bitno što se uopšte i takmičim protiv njega :)

ma, jok... ja lupam +eve onako, na prvu rec...

bravo Jamajčanine +

i da... probaj samo ovu recenicu da malo doteras, tj. lepse preformulises, cisto da bi tekst bio potpuniji "Većinu puta od kad se vraćao sa prevoženja se vraćao kući pijan"

Odlično Jamajka! Srećno! +++

mislim da sam nadmašio sam sebe lolo :kapće znoj sa čela:

we have a winner!

Boga mi Jamajka i ti si poplašio Mlatu i mene sada :)

Odlična defka, a skapirali smo efekat drugačije što je dobro.

Zajebavam se lololo Odlično telo, ali primer je vrhunski +++

Boga mi Jamajka i ti si poplašio Mlatu i mene sada :)

ipak si ti- TI! :)

Можда си могао пасусе одвојити да буде лакше читати, можда би добио и на визуелном дојму. Елем, добра дефка +
Удри овог Бежанијца, или како се већ назива припадник ромуланског насеља, по глави.

Riho, ma može i ovako, ništa ne fali :)... Teško da ću da se izguram pored Džonare :)

Vrlo valjana definicija +++ Negde na početku imaš "telo u svoj organizam", tako nešto, poprilično nakaradna konstrukcija, ja bih to prepravio..

prepravio, lapsus bio :)

Sremskih boraca 2E, Zemun.

To ti 5 minuta od moje zgrade.

ne daj se jamajkoooo
+++

konzumentima naseg STR-a darivamo plus za lojalnost u ispijanju piva ispred naseg dragstora lolo

Mile, jel mi veruješ da kad sam razmišljao koje ime da stavim, prvo pomislio na tvoje i onda stavio :) nekako mi zvučalo kao bubreg u loju za ime dragstora :)

To ti 5 minuta od moje zgrade.

tek sad videh.. hehe NAĆIĆEMO TE U GRADU lololo

Опро си, мени ово боље од Џонијеве.

Удри овог Бежанијца, или како се већ назива припадник ромуланског насеља,

Izvinjavam se. Rođen u Zemunskoj bolnici. Osnovna i srednja u Zemunu, više od pola života u Zemunu. Preci svi Zemunci sa oćeve strane. Riho ja sam samo na privremenom radu na Bežaniji ;)

Prvo pivo u Zemunu, prva buxna u Zemunu, prvi put jeb'o u Zemunu i prvi put se potuk'o u Zemunu. Ženim se u Zemunu :)

pa što se jadan izvinjavaš :))

hehehe ma nije, nego znaš kad neko Zemuncu kaže da nije Zemunac....odma mora da se dokazuje poreklo :)

Zemun olee, Zemun olee http://www.youtube.com/watch?v=k77fN3Os90Y

Опро си, мени ово боље од Џонијеве.

Ma id' :)