Prijava
   

Eto ga bijesna!

U starije vrijeme, kada bi se u selu primjetio bijesan pas, i kada bi započela potjera za dotičnim, svaki učesnik je trebao da se dernja 'Eto ga bijesna' koliko ga grlo nosi, da ostatak naroda čuje to, i pridruži se veseloj družini u ćeranju džukele. U ova nova, modernija vremena, ako je neki lik (ili grupa njih) koji vas je podjebavao pobjegao,a baš imate veliku želju da mu prebrojite zube, samo pozovite ortake, naravno, ako su u smjeru gdje je ovaj zapalio (zapalili), izgovorite ovo, i ovi će krenuti u presretanje nesrećnika koji su se namjerili na vas, držeći ih svo vrijeme dok se vi ne pojavite i podijelite par vaspitno-obrazovnih.

....klinčadija koja vas opasno podjebava cijelo veče, govoreći vam svakakve stvari ne bi l' ispali kuronje, hvata štraftu nakon malo više povika i dvije pripremljene prazne flaše piva. Ortak se maša za telefon, i obavlja poziv, u isto vrijeme naređujući pokret za dotičnim klincima.
-Zoki, eto ga bijesna, taman krenuli u vašem smijeru.
(preko slušalice) -Koliko ih ima i daj mi neki znak prepoznavanja?
-Četvorica, gledaj zalizane kose i šljašteće narukvice, sve to upotpunjeno odgovarajućom odjećom. Imaš iskustva sa njima, jedan te je neki dan na basketu opsovao i zapalio iste sekunde.
(preko slušalice) -A taj mali,e sad će vidjeti Peruna Gromovnika.Evo mene, Gage i Lepog, krećemo u presretanje.
-Ostavi nama bar nešto.
(preko slušalice) -Bez brige.
crvena slušalica

Komentari

Na ovaj izraz sam naišao kod B. Ćopića kao klinac. Čini mi se da se knjiga zvala "Glava u klancu, noge na vrancu" ili tako nekako. Upotrijebio si ga u interesantnom značenju. Od mene +

Jeste, 'Glava u klancu, noge na vrancu', trejdmarkovano by braća Rašete, Brankovi rođaci. Gorštak, svaka ti dala, vidi se da imaš ukusa kad se dođe do literature. Knjigu sam čitao sa jedno deset godina, sad sam konjina od 17, ali ipak, neke stvari se ne zaboravljaju.