Prijava
   

falširanje

Pogrešno pevanje. Dužnost svakoga ko upči da prekine osobu koja falšira i da je upozori da je njeno pevanje oštećuje sluh i muzičke uređaje.
Uzima se da individualno svaki čovek ima granicu koliko tonova može da čuje i to je sluh, a takođe ima i ograničenje koliko može da reprodukuje i to je glas. Postoji i mali broj ljudi kojima mozak ne povezuje sluh i glas.
Postoje talenti kojima je mozak ne povezuje kulturu i obrazovanje te stoga mogu da pevaju kada rukama poklope uši. Kada im se desi javni nastup tada otvaraju usta kako ne bi sopstvenim glasom oštetili krhki sluh.

Prikazana su dva snimka na kom je zabeleženo snimanje falširanja i javni nastup uz snimljeno falširanje:
1. Proces snimanja
http://www.youtube.com/watch?v=jJcC8jBcgEI
2. Javni nastup
http://www.youtube.com/watch?v=U1MljrSzWhs&feature=channel

Komentari

A, sta sam rekao? U ovom drugom spotu - 2 KORGA i samo jedna harmonika! :D

Uz sitnu napomenu da se u zemlji Srbiji najčešće javlja u interpretacijama turbo folk zabavljača..i zabavljačica...+

To što karleuša "peva", nije falširanje, već tehnički nepravilno pevanje i pucanje glasa. Falširanje ti je kad generalno znaš da pevaš, ali promašuješ određene tonove.

Većina svetine nema svete moći da primeti da je neko otpevao loše ton. Osim toga na 4 kHz PO sve zvuči skrnavo. Jelenicu sam uzo kao bliži primer.
Personali belive: Da Jelena ima problem sa sjebanim nosem na koji ne može normalno da priča i diše. Verujem da su joj overili muziku u slušalicama različitu od one koju mi čujemo. Muzika koju mi čujemo je dodata naknadno. U njenim slušalicama je puštena muzika koja je odvrnuta na krekvenciji od 18 kHz što vuče Jelenu da peva nešto što ni slavuj ne može. Ta mjuza na višem PO se u produkciji koristi da ne bi ometala snimljen glas autora.
Zaključak je da su se malo zezali sa dopuštenjem samog aktera. Ništa novo. Zezali su tamo BSB.
Šta je tehničko pevanje? Šta je pucanje glasa?

Tehničko pevanje je pevanje "iz stomaka", tj. uz pomoć dijafragme. Na onom snimku se iz aviona vidi da Karleuša ne diše pravilno. Ne znam kakva je u drugim situacijama, ne slušam tu vrstu muzike. Pucanje glasa je kad neko pokuša da otpeva neki visok ton punim glasom, pa ne uspe u tome. Dešava se - zbog pogrešnog disanja, zbog zdravstvenih problema sa disajnim organima, zbog nedovoljne "raspevanosti", ili zbog toga što taj ton pevaču jednostavno nije u opsegu, ali se on napregne i pokuša da ga kako-tako izvuče.