Prijava
   

Filantropija

Hobi hiperkapitalista kojima u biografijama pored "milijarder" stoji naglašeno "filantrop". Ti ljudi prepodne zarade enormnu svotu novca, a popodne daju četvrtinu od zarađenog siromašnima i ugroženima u ime čovekoljublja, te tako ispadaju veliki ljudi. Bolje išta nego ništa kažu naivni, ali ima nečeg strahovito licemernog u svemu tome. Pravi čovekoljubi ne rade to zbog CNN-a i Nobela za mir.

Primeri su brojni, ali najpoznatiji jesu Voren Bafet i Bili Gejts koji su navodno dali pola svog bogatstva u humanitarne svrhe ali su i dalje najbogatiji na svetu. Gledam Bilija pre neki dan, klacka na kolencima neko zamenoćalo malarično crnče, a faca mu izgleda ko da se upiškio. Stoji mu crnče ko bele čarape na lakovane blek cipele.

Komentari

Jedan tv voditelj je pričao o javnim ličnostima i kao kroz sprdnju rekao nešto ovako:
"Vidite, mi bogati u Americi, kad smo već ovako veliki filantropi, volimo da SVI to dobro znaju."

A taj problem je kao što si dobro primetio, mnogo veći.

Nemam dovoljno informacija da bi mogao pouzdano o ovome da pričam, ali npr. gigantske humanitarne organizacije su značajno smanjile stopu smrtnosti dece u nekim delovima Afrike i naravno podsećaju nas stalno na to. Sa druge strane ne govore o stopi smrtnosti adolescenata koji su zloupotrebljeni za razne tokove kriminala ali i ojačavanje globalno širenih medijskih stereotipa.
Znači proizvode probleme ljudima i u ljudima, a predstavljaju svoj profit kao humanost/ filantropiju.

Da, to je toliko jezivo, potpuno se slažem.

Filantropofobe, ja sam Tivi (skraćeno od televezeja). Drago mi je da smo se upoznali. Pozdrav

Drago mi je Tivi, pozdrav i tebi

Kao prvo, sjajna definicija, nije ni čudo što je prošla nezapaženo.

Pre par godina sam čitao novinski članak sa sličnom tematikom - govorilo se o nekom bogataškom paru koji je 1/2 svog imetka poklonio u humanitarne svrhe, uglavnom siromašnima u Africi. Ustvari, bili su teški kapitalci, eksploatisali su tuđe resurse i siromašnu radnu snagu širom Zemljine kugle. Mislim da je novinar upotrebio reči: "Jednom rukom ti otima, drugom poklanja". To nije ništa novo, vazda su dobrotvori, ktitori i sl. poklanjali svoju "mukom stečenu lovu", da bi izgledali veliki u svojim i tuđim očima, i pred Bogom, naravno.

Ja sam Milan. Nastavi da pišeš ovakve defke. Pozdrav!