Prijava

Eto otvorio sam ovu , po meni korisnu temu.
Ove godine mi se ispunio san da malo prokrstarim Balkanom KOLIMA. Prešao sam nekih 4700 kilometara od Beograda , preko Atine, Egine, Korintskog zaliva, Tremopilskog klanca, Ohrida, Golubca,SVE DO LJUBLJANE!

Verovatno ću ceo put opisati iz više postova jer me mrzi sve odjednom da kuckam.

Da počnem redom. Krenuo sam 13 . jula oko 12 časova i prva destinacija mi je bila Vranje(360 km). Auto put klasika za Srbiju. Na par mesta imate radove koji ne utiču mnogo na saobraćaj. Zaustavio se u PREDEJANU i klopao divne lepinje sa kajmakom. Put trajao negde oko 4 sata sa sve klopom i zastojima za slikanje lepih predela. POLICIJA VREBA PAR KILOMETARA ISPRED VRANJA, ali vozači vam blicaju na vreme. U Vranju klopa odlična i veoma jeftina. Spavali smo kod prijatelja pa cene hotela ne znam. Sve u svemu ništa posebno. Sve znamenitosti Vranja obiđete za jdno popodne. Predlažem odlazak na Pržar (brdo iznad Vranja) gde se pruža fanttastičan pogled.
VRANJE -ATINA (820 km)

Krenuo sam ujutru oko 5. Imate 30-ak kilometara do granice sa Makedonijom, put je koplet usporen zbog radova a na ulasku u Bujanovac vreba patrola policije. Na granici sa Makedonijom se čeka oko 45 minuta na prelaz. Zeleni karton obavezan a carinici ne drndaju ništa. Kroz Makedoniju solidan autoput osim jednog dela gde je magistarla , iako je na karti ucrtano kao auto put. Putarina vas izađe 3 eura do granice sa Grčkom. Obavezno POŠTOVANJE OGRANIČENJA jer ima dosta patrola koje vrebaju turiste i menjaju lokacije.NAPUNITE GORIVO U MAKEDONIJI, jer je 20-30 dinara po litru JEFTINIJE NEGO U SRBIJI. Na prelaz iz Makedonije u Grčku čeka se oko sat vremena bez velikih cimanja na carini. Do Atine je svida AUTO PUT. Putarine su česte i do same Atine vas putarina izađe UKUPNO 27 EURA. Gorivo je isto kao i u Srbiji a ponegde i malo skuplje. Kada uđete sa morskog na kopneni deo puta nailazite na dobar restoran sa desne strane gde se klopa jagnjetina za 20 eura ( porcija za dvoje) koja je izvrsna. Ime restorana nisam zapamtio. Ulazak u Atinu je PRAVI PAKAO. Sam grad je dugačak oko 30 kilometara sa širokim trakama (4 trake) i sve ulice su JEDNOSMERNE, tako da trebate dobro proučiti put do željene lokacije. Ograničenja su od 70-90 km na sat KROZ GRAD , ali svi jure preko 100 !!!!!!! posebno se čuvajte od hiljadu motorčića koji izleću sa svih strana. Imao sam rezervisan hotel Avra na obali mora. 5 noćenja sa doručkom 200 eura za dvoje. Rezervisao sam ga preko booking.com i nisam se pokajao. Sve je bilo ok. PRVI PUT SAM TAKO REZERVISAO HOTEL I POTREBNO JE DA IMATE ODGOVARAJUĆU KARTICU NA KOJOJ SE NALAZI DOVOLJNO PARA DA BI REZERVACIJA INTERNETOM USPELA. Hotelčić je divan za te pare, osoblje ljubazno, a hrana na bazi Švedskog stola sasvim ok. PREPORUČUJEM svima ovaj hotel jer su blizu tranvajska i metro stanica koje vas povezuju sa gradom. Blizu su i divne plaže.
U Atini PREPORUČUJEM:
1. Akropolj. Odvojte ceo jedan dan da ga obiđete. Ulaz 12 eura po osobi.
2. Podzemna železnica (metro). Fantastična brzina. Povezan sa celim gradom. Stanice odlične. Lako je za snaći se jer dobiješ kartu sa stanicama, a svaka se najavi i vizuelno i na grčkom i engleskom. Karte jeftine-10 eura za sedam dana. Karta tako kupljena VAŽI ZA SVE PRAVCE I SAV JAVNI PREVOZ (metro, bus, tramvaj)
3. Obilazak centra gradova i trgova . Sve je predivno i sve za turiste.
4. Povoljne cene garderobe i cipela ALI SAMO U PRODAVNICAMA KOJE DAJU SNIŽENJE. To je prava bagatela. Ovako je skupo.
4. Ćevapi kod "Tanasisa" u Manastiraki ulici. Predivna klopa. Samo upozoravam da su tri porcije ćevapa i 3 pića 42 eura!!!!
5. Prelepe plaže malo dalje od grada. Ulaz se negde plaća a negde ne.
UPOZORENJA;
1.Klopa je preskupa. Deru i u prodavnici i u restoranima.!!!!!
2. Pešaci izleću ko ludi, nema ograničenja i prolazi se kad semafor upali crveno bar još pet-šest sekundi.
3. Puno je crnaca i pakistanaca koji mogu da vas odžepare i opljačkaju pa se recimo u pojedinim delovima grada ne preporučuje šetnja posle 10 uveče.
4. U pojedinim delovima grada (blizu centra PATISION STRIT I PARKOVI) možete videti narkomane kako se javno fiksaju a uveče je puno kurvi na ulicama. Niko ih ne dira. Kao u američkim filmovima. Kurve su navalentne i saleću vas na svakom korako iako sam šetao SA ŽENOM!!!

ATINA-EGINA
Do ostrva Egina se ide trajektom . Cena povratne karte za jednu osobu je oko 14 eura a za kola 40 eura. Put traje jedan sat. Egina je DIVNO ostrvo na koje dolaze uglavnom GRCI iz Atine na odmor, a ima i turista koji svakodnevno pristižu. Kolima se ostrvo obiđe za sat ipo lagane vožnje . Klopa je solidna u restoranima, a plaže fantastične i bez imalo gužve. Ako imate sreće i idete kolima možete naleteti i napraznu plažu, samo za vas. Sve je mirno i opušteno, za razliku od Atine, gde svi JURE NEKUDA.
Može se naći apartman u privatnom smeštaju za 15-20 eura dnevno.
PREPORUČUJEM:
Manastir Svetog Nektarija Eginskog. Prava pravoslavna svetinja. Tu su mošti Svetog Nektarija.
Gradić-Luku na ulazu kod trajkta koji je sa svojim malim uličicima ušuškan i topao.

EGINA-ATINA-KORINTSKI ZALIV.(oko120 km)

U korinstkom zalivu preporučujem krstarenje brodom. Cena jedne karte je 12 eura a vožnja traje sat ipo.Tu se obiđe ceo zaliv. Po korintu ima divnih crkava i manastira, a onog koga to ne zanima može da se opusti na prostranim palžama i u kafićima i diskotekama.Na kraju šetališta je odličan RIBLJI RESTORAN. Porciju za dvoje, nas troje nismo mogli pojesti, a sa pićem nas je izašlo oko 35 eura. Morski plodovi su odlično spremljeni i sveži. Privatan smeštaj od 20-50 eura apartmani. Uglavnom su u solidnom stanju. Atmosvera opuštena a hrana mnogo jeftinija nego u Atini.

KORINT-ATINA-OHRID
Destinacija koja ima oko 800 km. Do Larise je auto put a posle smo se odlučili za alternativni magistralni put. Svratili smo do Termopilskog klanca koji osim stenja i ploče sa natpisom nije ništa posebno. Prolazi se i pored OLIMPA, koji je FASCINANTNA PLANINA, kroz prelepe krajeve , preko jezera i reka, grada Kozani, do granice sa Makedonijom, koja je u selu Niki. NAJSMEŠNIJI GRANIČNI PRELAZ. Putakazi su za Jugoslaviju, a sam granični prelaz je kao iz 2. svetskog rata. Očekivao sam da mi iskoče Prle i Tihi dok sam zaobilazio ovce na putu. Graničar se iznenadio kad je video da neko tuda ide, pa je bio srećan . PROŠLI BEZ PROBLEMA UZ OSMEHE. U Ohrid stigli oko 11 uveče i našli smeštaj 5 minuta peške od centra za manje od 5 minuta iako im je sezona u jeku i sve je puno turista.

OHRID

Grad za porodično uživanje. Posle Grčke pravi mali FINANSISKI RAJ. Zakupili smo ceo sprat od kuće (2 sobe sa po 3 ležaja, kuhinja , kupatilo, hodnik , terasa, internet, tv) za 120 eura ( 6 dana)!!!!
U Ohridu bih SVE PREPORUČIO, jer je prelep stari grad, sve je uređeno, ima 364 crkve oko Ohrida, dobre plaže su van grada aPOSEBNO ISTIČEM SVETI NAUM, gde je priroda netaknuta i vredi je videti a plaže su odlične!!!!
NAJBOLJA FORA JE KLOPA, KOJA JE ZA MESOJEDE BAGATELA. U centru kod Leskovčanina , TRI MEŠANA MESA, TRI SALATE I TRI PIĆA JE IZAŠLO 12 EURA, A RAZBILI SMO SE OD KLOPE!!! Doživljavao sam recimo da u jednom kafiću iza Struge litar kisele , limunadu , koka-kolu i js ti platimo NEVEROVATNIH 2 EURA!!!!

OHRID-GOLUBAC
Put dužine oko (600 km) U Golubcu sam boravio 12 dana i pošteno se odmorio. Bili smo u kući kod prijatelja koja je u selu koje je 12 km od golubca i smeštaj nismo plaćali. Netaknuta priroda, cvrčci i ptice. Prošetali gradom. Ima šta da se vidi, ali naši moraju da rade da bi to doveli na pristojan turistički nivo. Prijatno iznenađenje -SREBRNO JEZERO, koje je odlično sređeno i sa veoma povoljnim smeštajem.

GOLUBAC - LJUBLJANA (OKO 780 KM)

Tek sad mi je jasno što su Hrvati bliže Evropskoj uniji od nas, i što su Slovenci u istoj. Granicu sa Hrvatskom prolazite gotovo kao da je nema. Čim uđete u lijepu njihovu, primećujete da je auto put bolji nego kod nas, sve je uređeno, sos telefoni na svaki kilometar, zvučna izolacija auto puta kod naseljenog mesta. Kroz Hrvatsku sam video mnogo naših tabli i svi su u restoranima i na pumpama usput ljubazni. JEDINU NEPRIJATNOST, doživeo sam u Okučanima gde smo svratili da posetimo ženinu baku. Tu me zaustavio lokalni pandur i držao 30 minuta. Preturio mi je stvari , gledao sve od šare na gumama do dokumenata, proveravao kako sam ušao...U svakom slučaju nije mogao ništa da piše jer prekršaj pravio nisam, a sve sam imao...Zaovstavština iz rata a i izgleda mu smetalo što imam BG table i bradu. Ostali ljudi u Okučanima su bili sasvim , sasvim korektni i sa svima sam normalno razgovarao.PUTARINA KROZ HRVATSKU JE 16 EURA U JEDNOM PRVCU. GORIVO ISTO KAO I KOD NAS.
Ulazak u Sloveniju je bio bez problema. NA GRANICI OBAVEZNO KUPITE VINJETU, koju zalepite na staklo. To je umesto putarine. Registruju te na naplatnoj rampi sa tim i prolaziš. Cena je 15 eura.Bez Vinjete kazna je 180 eura na licu mesta. U SLOVENIJI JE SVE ČISTO I POD KONAC, A AUTO PUT BESPREKORAN. I tu sam bio kod priujatelja pa ne znam cene smeštaja. Inače sam boravio u gradiću Vrhnika iza Ljubljane 16 km.
PREPORUČUJEM
POSTOJINSKA JAMA cena ulaza 20 eura , fenomenalno, treba videti.
Bled-prekrasno jezero. Prirodni raj. Iznajmiti čamac i veslati po istom. 12 EURA SAT I ZA SAT IPO LAGANE VOŽNJE VESLANJEM se obiđe.
Bohinj. Mesto gde nastaje naša Sava koju tu možeš piti. Pijem je ja i u Beogradu ali... Preporučujem pečenog vola u jednom od lokalnih restorana. Porcija 6 eura , veoma ukusan. CELOKUPNA PRIRODA FASCINANTNA.
Tehnički muzej blizu Vrhnike. 3 sata šetnje kroz mnoge prostorije. Fascinantna izložba Titovih automobila. Cena karte 4 eura.
Triglav-ako volite veranje po planinama idealno!!!
Svi razumeju SRPSKI i odgovaraju vam na ENGLESKOM ;-)
UPOZORENJE:
Sve je preskupo.Pogotovo hrana. Cene duplo više nego u Srbiji a neke i troduplo.
Posle pola deset radnim danom u manjim mestima nema nigde nikog.
Slovenci su "hladni" i ne konstatuju vas nigde. Kao narod bez duše...Svi voze dobre automobile I POŠTUJU STRIKTNO PROPISE.

LJUBLJANA - BEOGRAD (OKO 640 KM)

Put protekao bez problema. Po ulasku u Srbiju obuzela me toplina....IPAK JE LEPO VRATITI SE OVDE....:-)
Ako nekog nešto detaljnije zanima nek pita.

Auu...ala si se naputovao..svaka ti čast :))

I da okačiš slike sa tih destinacija! :))

Tema je ekstra,ja cu da apdejtujem temu kad se vratim s letovanja.
Lepo si sve ovde opisao,dosta detaljno.
Ja sam pre 2-3 godine bio na Pelješcu(nac. park u hrvatskoj)nalazi se na malom poluostrvu,apartmani nisu mnogo skupi može da stane četvoro komotno,Atmosfera je odlična,uopšte nije bilo nikakvih problema, a o očuvanoj prirodi da ne pričam,prva 2-3 dana je bila bistra voda,bukvalno se providila koliko je bila čista,ali smo ipak morali kasnije da promenimo plažu pošto je sve više turista dolazilo i samim tim je voda bila prljavija, ostale plaže su dosta napuštene(savršeno za odmaranje od ljudi),a i ima dosta riba ako volite da pecate,mada je na većini plaža pecanje zabranjeno.
Malo dalje od pelješca nalazi se jedan mali gradić koji se zove mjesto,nema puno stanovnika ali je preko leta skoro pun,održavaju se razni festivali,čak sam i stigao da učestvujem u jednom dok sam bio tamo.
Kao što sam napisao,ako se setim još nekog zanimljivog mesta apdejtovaću :)
Evo jedne slike što sam našao na netu(Isto pelješac)
http://static.flickr.com/2338/1984290988_66b222a81a.jpg
Ne mogu da nadjem neke svoje slike ali veći broj plaža je ovakav

Ja sam iz Moskve putovao do Sankt Peterburga, a po povratku u Moskvu skoknuo sam do Tel Aviva. Od tamo obisao Izrael uzduz i poprijeko. Malo i Palestinu. Sad sam u Banja Luci, i tako to. Necu vam pisati sta sve mozete vidjeti na ovim mjestima, mrsko mi kuckati. Samo reko' da se malo kurcim. 'Fala na prostoru.

Možda moja iskustva nekom budu korisna.

Tunis :
-iznajmiti auto sa vozačem jer je to mnogo bolje i duplo jeftinije od svih izleta preko bilo koje agencije (naravno, za celu porodicu);
-izbegavati ulazak u prodavnice ako ne postoji potreba da se nešto kupi (osim gde ne piše da su cene fiksne), to ume da bude smorno ili neprijatno
-u Sidibusaidu ne propustiti ispijanje voćnog koktela(5-6 vrsta voća) na terasi sa pogledom na zaliv
-obilazak Kartagine je zamoran, skoro neizdržljiv za one koji ne podnose vrućinu. Mož' da se vidi početak, odsedi u parku i sačeka ostatak arheologijom opčinjene familije.
-za tepihe kupljene u Keruanu se ne plaća carina jer imaju nekakav "čarobni" pečat. Podrazumeva se ispijanje čaja dok se ne izabere odgovarajući tepih (postoje 3-4 faze spuštanja cene, sačekati da trgovac "poželi" da konsultuje pletilju oko cene, to im je poslednji fol)
-cenjkanje-obavezno, polako i sistematično
-napojnica je obavezna za sobarice, minimalna, svkodnevna.
-AKO vas Tunižanin pozove u goste, želi da vas upozna sa svojom porodicom : P R I H V A T I T E . Nezaboravno je.

Krf :
- izbegavati južni deo ostrva jer na njemu su se izlegli već pijani Englezi
-ako idete svojim autom, proverite kakav je nagib puta do raznoraznih plaža (neke od poznatih imaju veoma strm pristup)

Tasos:
- divlje plaže su zaista ko "robinzonske"
-sladoled sa medom, valja se

Turska :
-iznajmiti auto za obilaske okoline (od 35-150e za jedan dan, za više dana dodatni popust)), vozač(iznajmljen) nije potreban. Turci voze sporije, tolerantni su i naprelasku iz jedne u drugu traku ne daju žmigavac. Drže na oku ostale učesnike u saobraćaju.
-naglasiti da ste iz Srbije (zapravo, da niste Rusi) jer će cena biti svakako niža i opet, cenjkati se
-nikako ne ići na siti ture jer je to namenjeno Rusima i ide se u TC sa kojim vodiči imaju dil
-antalijska čaršija je živopisna i čista. Ponestite kupaći kostim jer ima puno kafića sa bazenima koji se nalaze u dvorištima starih kuća. Pijaće vam, leti je vrelo.
-kome je do finijeg šopinga u Antaliji, obići TC Deepo (pored aerodroma www.deepo.com.tr/ jer je roba firmirana, povoljna i originalna (nema strendžera među kupcima). U ostalima su cene kao i kod nas (ili približno), npr Migros
-tursko kupatilo, ne očekivati previše, ali svakao probati. Osnovna cena je 15-20e, ali za efektnije masaže je potrebna dodatna uplata. Bezbedno je otići preko lokalne agencije u tursko kupatilo-slađe je, neobičnije (hotel se već uveliko "navežba" pa promena prija)

Meteori
-neobično, nikako ne propusti
-hotel malkice iznad Kalambake, recite da ste iz Srbije, noćenje sa doručkom (4 osobe), 40e
-strpljenje, lagano penjanje,
-u svakom manastiru dati sebi malo vremena
-veče u Kalambaki je vrlo ugodno, restoran sa pogledom na osvetljene Meteore, noću-naravno

Ohrid
-nemoj da se nekom omakne i da ne plovi izvorištem Crnog Drima. Vredi. Birajte brbljive čamdžije.

Prespansko jezero
-pa i ako ne odete, ništa strašno.

Vračevgajsko jezero
-tamo se mozak odmari duplo više nego na Adi Cignaliji

Samo da pohvalim temu, i autore koji su izdvojili vreme da podele svoja iskustva sa ostalima. Svaka cast na trudu.