Prijava

Očekujem Dankanovu punu posvećenost analizi pesme Crveni mesec, tu je simbolika jasna i prepoznatljiva ali ne bih dalje da inputiram.

Apropo Džimijeve odlične opaske, stih
"Tvoje oci crne
kao trnje bodu me"
iz pesme Devojka sa obale slonovače možda još čvršće ukazuje na povezanost sa "Srpskim filmom", i scenom kad S.Ž.Todorović nakon vađenja oka penetrira u očnu duplju!

Za kraj bih da dodam, da je film, koji je možda na najbolji način uspeo da celokupni opus ovog plodnog sastava pretoči u vizuelni format, upravo domaći film - "Život i smrt porno bande".

Океј. Одрађујем оне две по Џимијевој жељи и ову по твојој. Иначе, мислим да би нам дебели Мита Војинов позавидео на овој анализи и синтези филма и музике, а богамо на ширењу тематике би нам позавидела и већина студенета филозофије...

Ja vam zavidim...i ocekujem da mi omogucite uvid u rad ove sjajne sviracke bande. Jer ja nikad nisam cuo za njih. Ocekujem brdo kaseta...i sa velikim nestrpljenjem ocekujem Dankanovu analizu, koja ce verujem biti veoma dubokoumna.

Dankan kaže:

Елем, Вук ми је идол, иако је Тома јебао Драгану Мирковић, одмах после операције носа. Њене.

S' ti rsop? Otkud ti ta debilna informacija?

Inače, evo emisije "Veče sa Draganom" iz 1990. godine, gde su se, ja mislim, prvi put pojavili sa pesmom "Nemica". Premotaj na 8:10.

http://www.youtube.com/watch?v=lmiU7w99VW0

I čuveno udaranje bubnja po vazduhu... :D

Аман, Пеки, и сам си контрадикторан у овом посту. Оно за Зорану сам се зајебавао, знам да су Тома и она другари, али ово за драгану је и он причао, а и она потврдила још 90-их гледао ја на ТВ-у. Па доказ си сам дао, јер их је она и промовисала у овој својој легендарној емисији :)

А сад анализа. Кренимо за сад од Американке, па ћу нешто касније и о осталима.

Amerikanka

Al' je lepo pticama
kada mogu do tebe
ja ne mogu recima
da im kazem da te pozdrave.

Једноставно, уводна строфа јасно показује да је међународни ембарго основни кривац што Срби не јебу више ништа преко, црвени пасош и СФРЈ држављанство Томи и Вуку, који овде симболизују целокупну мушку српску млађу популацију онемогућавају да умоче и странкињама, што су до сад често чинили, јер су Срби, опште је познато, највећи јебачи од вајкада.

Pitao sam more u hladim nocima
zna li gde je moja ljubav nestala
igrale su senke a ja se secao
kako sam te pokraj stena ljubio.

Међутим ми Срби и даље имамо море. И стене, дакако. Ова строфа имплицира да је у земљи тешка ситуација. Он је на мору, али су ноћи хладне. Сенке симболизују хорде страних плаћеника, док се млади Образовац Вук, у овој ситуацији присећа вековних победа отаца његових када је цела источна обала Јадрана била српска, од Валоне до Пиранског залива. Али сада се мрак надвио над тим простором, љубав његова према прецима полако нестаје, под утицајем мрачних сила.

Sad pevam,
vrati se na Jadransko more
vrati se do nase Crne Gore
vrati se devojko
slatka mala Amerikanko

Рефрен говори сам за себе. Млади српски добровољац жели везу са спољашњим светом, али под својим условима. Он призива Сједињене Државе да дођу, али као пријатељ. Њих овде представља "слатка мала Американка". И не само да може доћи као пријатељ, већ и као љубав, али очигледно под специјалним условима. Млади Вук јасно показује да Срби имају историјско право на целокупно Јадранско море, а синтагма "наша Црна Гора" више него јасно указује да Мило у тим тренуцима може само да саа о отцепљењу, и да је ЦГ наша, као што су и Косово и цео Јадран. "Двери" су ово искористили касније у свом политичком програму.

Vrati se nocno kupanje je najlepse
vetrom saljem tajne poljubce
devojko, slatka mala Amerikanko.

А шта рећи више о овом сјајном фејд ауту? Директан позив Сједињеним Државама да дођу мало овамо да осете и они таму која је задесила наш народ. Ветар, као симбол брзог преноса података симболизује да ће све брзо да се реши, и то у нашу корист. Ова строфа директно заслужна за каснији настанак "Образа". Даље, Вук и Тома ударају Америку тамо где највише боли! Шаљу "тајне пољупце", што наравно има за циљ да покаже повезаност српске и италијанске мафије у Чикагу, и требало би да значи "Ако нећете да пристанете на наше услове, онда вам пољубац смрти не гине". Јер једини "тајни пољубац" за који ја знам јесте мафијашки !пољубац смрти". И завршава са ироничним "девојко" у смислу "курво, Америко, јебо сам те кад те стигнем".

Сјајна патриотска песма, скривени мотиви које су другари изнад помињали апсолутно се показују реалнима после дубље анализе ове песме. Како сте и сами видели, последица ових текстова, како и Минг рече изнад, јесте масовна појава десничарских организација које и дан данас жаре и пале српском политичком сценом. А скривене поруке у "Немици" или "Црвени месец" боље и да вам не откривам...

Pa ovo je sjajno! :D

Rispek' Dankanu na iscrpnoj, sveobuhvatnoj, i nadasve preciznoj analizi, od njega se ovakav uragan kontemplacije i očekivao, al' ipak moram opet da naglasim da je uvek fascinantno videti da neko njegovih godina tako oseća, tako prožima, tako zna stvari!

Budući da smo se do sada na ovoj temi doticali samo pitanja prošlosti, i razmatranja već postojećih projekata grupe Ruž, ja bih voleo da sada prebacimo težište na budućnost, misilim da ova teška i izazovna vremena traže od nas da gledamo napred!

Budući da će ovo teško vreme verovatno još dugo da potraje, smatram da u vreme krize treba racionalisati više nego ikad, i da ne treba srljati u nepotrebne izdatke i neisplative projekte. Nas kao naciju je uvek karakterisalo to rušenje do temelja i građenje iznova, ali mislim da mudrost mora da prevagne ovog puta, ne treba kretati od nule, već se treba posvetiti poboljšanju postojećeg.

U tom smislu, primetio bih da u čuvenom stihu:
"Nemica si, al' ne mari,
ja ću tebe ljubiti,
nije važno što te ništa ne razumem"
stoji pogrešan predmet obraćanja, da ne kažem objekat. U današnje vreme, kada se radi na ujedinjavanju evropskih zemalja, smatram da je besmisleno raditi na isticanju nacionalnosti i diferencijaciji entiteta po tom osnovu, teži se unifikaciji i tipizaciji, te smatram da bi pomenuti stih sa izvesnom ispravkom mnogo bolje ovako glasio:
"Žensko si, al' ne mari,
ja ću tebe ljubiti,
nije važno što te ništa ne razumem"
Smatram da se na ovaj način gađaju mnogo šire ciljne grupe koje u budućim vremenima postižu punu ravnopravnost u jednom modernom društvu, kakvo će i naše, jednog dana, sasvim izvesno, biti.

Sad ostavljam prostora ostalim učesnicima na forumu za sugestije ovog tipa.

Прво, хвала обојици, за вас сам се потрудио ово да изанализирам. И хвала на лепим речима, Душ.

А да се осврнем на ово твоје запажање малкице. Мораш раздвојити "Немица си" од " Женско си". У првом случају имаш изражен и то више него јасно, класичан фашистишки став, карактеристичан за наше поднебље, типа "Побио бих све Хрвате, али Хрватице бих јеб'о". Док у другом случају немаш ништа више до благог сексизма, и можда маааало настране сексуалности, јер фазон "Више волим мушкарце, али тебе ћу да љубим иако си жена" овде избија у први план.

Дакле, још један доказ да је "Руж" зачетник крутог српског национализма.

Ko zna da li su i oni svesni bili svega toga. :D

Данкане, требало је да студираш књижевност.
Имаш њушку за читање између редова, чак и кад између редова ништа није написано. :))

ja sam svojevremeno radila sa vukom u selektu. čovek je lud... skroz... bilo je momentata kakda smo se pišali od smeha na njegove provale i prepričavanje dogodovština, a bilo i momenata kada smo razmišljali da zovemo ludaru da ga vode...

Vi ovde raspravljate o stihovima koji nose veliku poruku, ali meni su nekako drazi oni stihovi koji se bave svakodnevnicom. Recimo onaj stih iz "moje zubarke" - cesto idem kod nje iako imam zdrave zube sve.

Ocigledno je da su momci sjajno primetili kako je oralno stanje nacije u totalnom haosu pa su odlucili da ukazu na to da se kod zubara mora ici cak i ako su nam zubi zdravi.

a "zbog zubarke te nocima se budim" je pravi samar srpskim stomatolozima, jer ocigledno je da ne rade dobro svoj posao, pa se on stalno budi zbog bolova. Ko je imao zubobolju zna kakav je to strasan bol i koliko utice na celokupno covekovo zdravlje.

"anestezija meni nije potrebna" sta reci...klasicno srpsko busanje u grudi.

Џим, Џимини, требало је да студирам много тога. А много тога и јесам студирао :). Међутим, кижевност нисам никад ни помишљао, пренапорно је то за мене. Уосталом као и сваки други факултет.

И Канаме је овде лепо приметио( мада жалим што није комплетну анализу одрадио) све врлине и мане песме "Зубарка" као и скривене поруке, поготово у последњој реченици. Има ту свега, чекам да се јави Вук. Или барем Тома.

Nisam hteo Dankane. Ovo su bili onako prvi utisci. Posto se tek upoznajem sa radom grupe, ne zelim da se namecem. :D Ali spremam analizu meni jako drage pesme "Natasa".

Кад си већ код "Наташе", могла би слична тема и за "Дивљи кестен" да се отвори :)

Moze, moze....samo da do tancina zavrsimo sa Ruzom, da mi DK ne odvlcai paznju. :D

http://www.youtube.com/watch?v=2RhDiY2MF7I

Први пут сам Загреб видео
Кад смо кренули за Трст.
Мој брат и ја,
Шверцера два...

Ја мислим да овоме не треба ни посебан коментар, нити анализа. Све је речено у ових 10-ак речи испод спота.

Duncan Ferguson
pre 20 minuta

Кад си већ код "Наташе", могла би слична тема и за "Дивљи кестен" да се отвори :)

Joooj, i njih je Dragana jedno vreme stalno vukla. :D

JOs jednom cu ponoviti. Sjajna pesma.