Prijava

Не бих сада да рекламирам дефиницију, која је заподенула ову расправу.
Али ме интересује ваше мишљење, као и ваши аргументи за и против!
Да ли су Американци, онако, најгенерализованије могуће, исподпросечно интелигентан народ (глупи), да ли њихова (не)култура има позитиван или негативан утицај на свет, да ли су њихове ''вредности'' које пропагирају на сваком континенту (ако схватате на шта циљам), исправне, и на крају да ли смо ми, макар и мало гори или бољи (онако, најгенерализованије могуће) од њих.
ПС. Овом приликом се на сваки могући начин ограђујем од добрих ствари које је Америка дала свету, јер у то не треба сумњати. Понављам, да ли има лоших ствари, и које су то?

Да копирам Војтеков коментар са твоје дефиниције па да почнемо:

Образовни систем Америке је образован на уску стручност - неки тамо Џонатан Смит нема појма де је Аустралија или мисли да су Ратови звезда рађени по истинитом догађају, ал зато уме да расклопи, па склопи Линколн Навигатора за чуку и по. Образовао се човек да буде механичар, заболе га за остало, сервира му се популарна култура на тацни, забавно му је, живи добро.

Америка, 300 милиона људи - свако ради свој посао, добро им иде.
Србија, 7 милиона - нико ништа не ради, ал сви серу да знају све. Држава нам у курцу.

Da citiram Pekija, koji citira wojteka...

Да копирам Војтеков коментар сад твоје дефиниције па да почнемо:
Образовни систем Америке је образован на уску стручност - неки тамо Џонатан Смит нема појма де је Аустралија или мисли да су Ратови звезда рађени по истинитом догађају, ал зато уме да расклопи, па склопи Линколн Навигатора за чуку и по. Образовао се човек да буде механичар, заболе га за остало, сервира му се популарна култура на тацни, забавно му је, живи добро.

Америка, 300 милиона људи - свако ради свој посао, добро им иде.
Србија, 7 милиона - нико ништа не ради, ал сви серу да знају све. Држава нам у курцу.

znas ti dobro da je i pre..samo se pravis blesav

Ne znam zaista... Prosvetli me... šta je to iz šou biznisa pre rijalitija?
Grand? ZAM? Lepa sela lepo gore?

Ај прво додрадим ц/п. (ЕДИТ : предухитрили ме :))

Образовни систем Америке је оријентисан ка уској струци - неки тамо Џонатан Смит нема појма де је Аустралија или мисли да су Ратови звезда рађени по истинитом догађају, ал зато уме да расклопи, па склопи Линколн Навигатора за чуку и по. Образовао се човек да буде механичар, заболе га за остало, сервира му се популарна култура на тацни, забавно му је, живи добро.

Америка, 300 милиона људи - свако ради свој посао, добро им иде.
Србија, 7 милиона - нико ништа не ради, ал сви серу да знају све. Држава нам у курцу.

Култура - варира, као и свуда. Имаш Гершвина и Барбера на једној и Лејди Гагу и Бритни Спирс на другој страни. То што они штанцују своју културу (каква год она била), њу прима цео свет, значи (условно говорећи) - нису само они дебили, него и ми.

Da citiram Black Hola, koji citira Pekija, koji citira Wojteka - neću!

Ali 'oću da vam predložim, i to onako, najprijateljskije (stvarno drugari, nije zajebancija); odgledajte poslednju epizodu Simpsonovih ''Loan-a Lisa''.
Tamo je sve ovo, mnogo lepo, i uz mnogo političke korektnosti, objašnjeno, uz odgovor na vašu zamerku! Ozbiljan sam!

evo sad sam se prebacio...al tamo sam poslednje postovao...

исподпросечно интелигентан народ (глупи) нису сигурно, генерализовање не волим и не иде ми дискусија на том нивоу, али оно, "Држава нам у курцу." реално, бар у односу на њих :)

Slažem se sa Blekom/Pekijem/Wojtekom i njihovim c/p.
Ni ja nemam baš sjajno mišljenje o Amerima ali mislim da je ovo gore rečeno velika istina.

кења ми се од вас генијалаца што сте Америку видели на ГТА 4 и ТВ-у па паламудите овде продајући своју генијалност.

Слажем се са овим, али се мени кења и од оних који мисле да је у Америци све као у Америчкој пити.

Такође:

То што они штанцују своју културу (каква год она била), њу прима цео свет, значи (условно говорећи) - нису само они дебили, него и ми.

Ми смо говна. Амери су говна. У Португалу је до јаја.

Plata cistaca u Drzavama mozda jeste velika ovde ali tamo je jedva dovoljna.Kucu otplacujes citav zivot a dete moze da ti se skoluje samo ako pocnes da skupljas pare od njegovog rodjenja. O njihovoj "naciji" nemoze da se prica jer je to miks svih mogucih nacija. A u nas Srba postoje dve vrste ljudi "Srbi su najjaci" i "Srbi su stoka". Ovi drugi su u jedno i "Ameri su zakon" i "Zapad je obecana zemlja". O ljubomori celog sveta na "Americki san" je smesno i reci nesto. Tamo mozes da uspes samo ako radis ko konj (sto ako si srecan moze da ti se desi i ovde) , a ta samosvest da smo mi stoka a oni su bolji je i dalje smesna jer stoke ima svugde jer zaboga poticemo od jebeno iste vrste. Sta su Ameri postigli za par vekova jeste genocid nad manjinama,zatim krvavi gradjanski rat u kome su najebali svi pa su se onda opametili i poceli da ratuju preko mora. Zatim su profitirali na dva svetska rata koja su se vodila u Evropi i Aziji. A i dan danas profitiraju od rata po svetu. Eto odakle njima finansije koje im u jedno daju i moc. Srbi nisu nebeski narod ali nisu ni ameri super nacija.

Прво, заболе ме за њихову политику и за њихове политичаре, а веруј ми, њих заболе још више.

Друго, сакупљање пара за школовање свог детета од рођења је најбоља ствар икада смишљења када је у питању организовање новца. Тамо одвајаш мало по мало 18 година, а овде родитељи провале месец дана пред упис да детету треба 80 'иљаде за школарину.

Треће, плата чистача, радника у ресторану брзе хране или возача аутобуса обезбеђује ти да сваки дан једеш шта оћеш, да не осећаш кад плаћаш бензин (сви знамо цену бензина код нас, принуђени смо да користимо плин који нико жив не користи), живиш у добром стану, имаш паре за добар комп, плазму, и све што ти треба од елктронике. Овде са тим послом можеш да се јебеш у дупе.

Четврто, што се тиче њиховог радног времена, тамо радиш као човек и зарадиш као човек. Овде ништа не радиш, и опет се чудиш што нема пара у земљи, кад сви забушавају. Све је у организовању времена, а да не причан о новоу стреса који је сведен на минимум. Наши МЛАДИ људи оду тамо надркани од живота овде, а тамо цео дан насмејани. Заврше шљаку, па уживају у животу.

Али то то већ знаш, тамо си вероватно радио пар година, зар не?

da ne kopiram pekijev komentar, samo ću da kažem svaka čast na činjenicama i obrazloženju.

Слажем се са овим, али се мени кења и од оних који мисле да је у Америци све као у Америчкој пити.

Био, видео, проживео, одушевио се.

da ne kopiram pekijev komentar, samo ću da kažem svaka čast na činjenicama i obrazloženju.

Хвала.

Jako mi se sviđa ova tema.
Mislim da nisu ništa gluplji od drugih naroda, ali jesu poprilično neinformisani, naročito po pitanju geografije, geopolitike, kulture i umjetnosti.

Svidjelo se nama to ili ne, Amerikanci su danas GLAVNI narod na svijetu.
Ne toliko zbog jake vojske niti zbog jake ekonomije, već samo zbog engleskog jezika.
Engleski jezik je de facto "lingua franca" u cijelom svijetu, glavni jezik, "Pričaj Engleski da te cijeli svijet razumije". Amerikanci kreiraju bar 70% sadržaja na Engleskom jeziku (na TV-u, u filmovima, u muzici, i NARAVNO na Internetu).

Samim tim, američki pogled na svijet je dominantan pogled na svijet. Htjeli mi to priznati ili ne, mi nesvjesno (budući godinama indoktrinirani američkom masovnom kulturom) posmatramo svijet kroz američku prizmu.

E sad, to meni naravno JAAAAKOOO ide na živce, i na nekim stranim forumima sam se već dosad nekoliko puta kačio sa Amerikancima u vezi s tim stvarima. Meni je jako žao što većina ostalih kultura, uprkos njihovom kvalitetu i veličini, na svjetskoj sceni ostaje nezapažena, samo i isključivo zbog ogromne dominacije angloameričke kulture.

Koliko znate dobrih stranih pjesama koje nisu na Engleskom?

Ja znam solidan broj, uglavnom italijanskih, zato što su nam Italijani, koliko-toliko bliski, pa i njihova muzika je relativno popularna ovdje, a i mene samog interesuje, međutim na ostalim jezicima skoro da ništa i ne znam (osim par izuzetaka na španskom, njemačkom, ruskom i francuskom), a to je sve isključivo zbog dominacije angloameričke kulture.

Inače, slažem se uglavnom sa Wojtekom, osim u tome da je njihovo školovanje uvijek usmjereno. Mislim da je to istina kod nekih slabijih škola ili koledža, ali na prestižnim univerzitetima (Harvard, Jejl, Berkli, MIT, Prinston, itd.) mislim da (tj. nadam se i pretpostavljam) studenti uopšte nisu tako ograničeni.

Bez da ulazim u raspravu (još uvek), i dalje preporučujem da odgledate tu epizodu Simpsonovih S21E02! Poznato je da oni (Simpsonovi, South Park, Family Gay) predstavljaju mnoge društvene probleme, na duhovit način, što opet znači da ih i ima. I da ima Amera, koji su svesni tih problema. Zar opet treba da budemo veći katolici od Pape, i da sanjamo Američki san umesto njih?!

Пеки, колико си тачно провео тамо времена? Нећу да кажем да није добро али није исто проћи и живети и радити тамо...

Mislim da je to istina kod nekih slabijih škola ili koledža, ali na prestižnim univerzitetima (Harvard, Jejl, Berkli, MIT, Prinston, itd.) mislim da (tj. nadam se i pretpostavljam) studenti uopšte nisu tako ograničeni.

У праву си. Тзв. Ајви Лиг колеџи спадају у најбоље универзитете на свету, стога је њихова студентарија врхунски образована (Харвард, Јејл и МИТ поготово).

Mussashe, nisi mi još odgovorio, a izgaram od želje za odgovorom...
Spontano se samozapaljujem... :)

Могу ја да не читам ову тему, јер свакако имам непроменљив став?

Образовао се човек да буде механичар, заболе га за остало, сервира му се популарна култура на тацни, забавно му је, живи добро.

To se narocki kaže - ograničenost... :)