Prijava

Odje možemo postavljat pitanja u vezi kuvanja koja nas interesuju pa ako neko zna nek piše odgovor.
Može li neko da mi kaže koliki je rok trajanja domaćem kompotu od jabuka bez konzervansa i drugih aditiva?

Živim sam sa ocem, normalno da ću da kuvam. Muškarčine kojima je stid nešta skuvat me ne interesuju. Nekom drugom solite pamet. Ni ja vama ne govorim što da činite.
Ako neko zna odgovor na pitanje ili ako ga zanima nešta vezano za kuvanje neka napišu ovi što pametuju i smaraju što se mene tiče mogu odjebat sa teme.

Баш се трудите да упропастиште човјеку идеју. Предлажем модераторима да избришу коментаре који немају везе са темом, јер за просеравање има за то доста предвиђеног мјеста на форуму. Моја претпоставка је да не може дуже од мјесец дана, а опет зависи и од тога колико је хладно тамо гдје ћеш га држати као и колико шећера стављате. Ајте Вукајлијашице, помозите човјеку, изреците бар неку алегорију ако не знате одговор...

Још један спамерски коментар и иде бан.

Zašto sam ja naslov ove teme pročitao "savjeti oko kuRvanja"?

Мислим, стварно, зашто ли си тако прочитао?

--------

Елем, што се тиче теме... Па, зависи како је спакован компот. Ја се сећам да их је моја кева кувала затворене у теглама, тако да су аутоматски пастеризовани након кувања и то траје месецима.

Nisam videla ranije. Odgovor: oko godinu dana. Ali moras, da tako kazem, na prirodan nacin da ga pasterizujes. Procedura: Vec gotov kompot (skuvan sa secerom po ukusu) sipas u tegle. U svaku teglu odozgo pospes po dve-tri kasike secera i dobro ih zatvoris. Tegle, zatim, tako zatvorene, stavis u veliku serpu (a na dno serpe krpu, shvatices kasnije zasto) i serpu nalijes vodom. Ne treba da poklopis. Kuvas do kljucanja. Sklonis, sacekas da se ohlade, i poredjas vec gde hoces, ili odmah pojedes. Prijatno! :)

Е, тај неки фазон.

Kuvanje je fantasticna terapija za sve stresne situacije. Nevjerovatno, kako smiruje. Za nekog, ko nikad nije volio da kuva, kao ja, to je bilo pravo otkrovenje. Preporucujem! ;)
I jos da napomenem, dobro je imati par prijatelja pri ruci, koji bas uvijek mogu da jedu ili bar dobar metabolizam, inace se ode u drugu krajnost.. ;)

Može li neko da mi kaže koliki je rok trajanja domaćem kompotu od jabuka bez konzervansa i drugih aditiva?

Otpilike ovo što je marcipan savetovala, žena to moja sprema bez ikakve hemije i traje što je neko rekao dok se ne popije, ali pošto ona napravi toga pun kurac, to je neki period od godinu dana, a sprema ga tako što na pari otkuva tegle i poklopce za tegle i hermetički zatvori nekim sovjetskim zatvaračem na kome je utisnuta maloprodajna cena i koji je star pitaj kurac koliko...Inače sam kompot mislim da sprema tako što dno tegle pokrije šećerom nareže voće do možda nivoa četvrtine tegle i nalije ključalu vodu, zatvori teglu okrene je naopako tako odstoji dok se ne ohladi i onda čuva u podrumu, leti odlična stvar, pogotovu kompot od višnje...eto :)

Pošto vidim da na ovo pitanje odgovorilo više ljudi, da i ja postavim jedno.
Kako pravite palačinke, sa čim, i koji vam je rekordni broj pojedenih?

Ja volim ove obične, ali ne bunim se ni na one zapečene. E sad, neki ih dopeku onakve kako jesu, kad već dodaju neko punjenje, a neki ih još i ubrljaju u prezle. Iako volim slane palačinke, zapečene sa jagodama (pravim, ne sa marmeladom od jagoda) sa dodatkom prezli su mi najbolje.

Ja podivljam kad kuvam. Ali bih voleo nauciti... Kako naci devojku koja kuva :)

Ja pravim bez mleka i jaja i jedem sa crnim kremom i bananama. Rekord... nemam pojma, mozda 4-5.
Dub, kakav si ti savet trazio?

pa pitao sam kako pravite palačinke, sa čim ih jedete i koliko možete da pojedete?

Voda umesto mleka.
Pržim na dva tiganja istovremeno.
Sa svačim.

pola voda, pola mlijeko, 2 jaja..zapecene sa kombinacijom mladi sir + jaja + secer + limunova kora, sjajno.. ili obicni sa nutelom i plazma keksom i nakon toga ledeno mlijeko, mmm..

@NP
Zasto secer u zapecenim?

Probala jednom kod drugara, koji inace sve pite, peciva.. seceri! :) Super je, probaj. Ali, obavezno sa malo izrendane limunove kore, bez toga je bzvz.

Perhane, očistio sam spem sa teme i malo preuredio naslov (da bude primamljivije).

Spemere ću da banujem.

Korleone, kad si vec tu, ostavi nam neki recept?

Može:)

(zaboravio sam naziv) mislim da je Burgurdi

Isečeš velike šnite kačkavalja Mocarele ili Trapista (6x6cm) i položiš po dnu šerpe gde prethodno sipaš maslinovo ulje. Zatim preko toga baciš nekoliko kockica fete i začiniš sa origanom. Iseckaš zelenu baburu na sitne niti i staviš i njih preko toga. Zatim sve to preklopiš sa isečenim šnitama kačkavalja. Staviš da se prži dok se kačkavalj ne otopi.

Perverzija.

POstoji tehnika spremanja u aluminijumskoj foliji, ali ćeš sigurno unakaziti celu kuhinju:))