Prijava

Noćas nisam mogao da spavam do zore, a sestra spava u sobi pored, i čujem je kako u snu nešto govori, kao da je neko napada pa zove u pomoć, i to je trajalo sve ukupno nekih 6-7 min, prvo bunca, pa onda pauza pola minute pa opet počne...i ja namerno nisam hteo da je budim da vidim koliko će to da traje, pošto sam 1000 puta čuo kako san ustvari ne traje duže od 5-6 sekundi, ali se nama ne znam iz kog razloga čini kao da smo sanjali celu noć...E sad, šta kad neko bunca, priča u snu...i to sam dosta puta slušao i nekad i po celu noć neko može da bunca. A ako već priča u snu itd, znači da i nešto sanja...a to sve traje mnogo duže od tih 5-6 sekundi...
Pa ako ima neko objašnjenje mnogo bi me zanimalo da čujem.

Meni to zvuči nemoguće, da san traje nekoliko sekundi. Šta kurac, bre.

Kurac 5,6 sekudni. Ja kad sanjam da padam sa zgrade, traje 2 sata jebte.

@ Borko, nisam se snašao :/

pa ne znam, navodno ima neko objašnjenje zašto nam se čini da smo sanjali celu noć, a ustvari kurton...

al zanima me kako to da neko bunca po celu noć u snu, znači da sanja celu noć, a ne par sekundi

Citao sam jednom u NG da san traje od 10-45min. :)

I meni zvuči nemoguće mada ispitivanja moždane aktivnosti kažu drugačije. U prilog kratkom trajanju sna, po mom mišljenju ide i činjenica da recimo kad spavaš, udariš nogom u zid, mozak u milisekundi reprodukuje čitavu priču tj konstruiše čitav san kako npr. ideš ulicom i šutnuo si u hidrant i zato te boli noga. Ako me razumete?

Meni se desavalo da sanjam kako hodam, na 10-ak metara od mene je neki kamen, i znam da cu se saplesti na njega ali nemogu da se zaustavim.
Sapletem se na njega i trznem se(u stvarnosti), i taj trzaj me probudi.

u principu, razumem o čemu pričaš, i tu si lepo objasnio zašto se nama čini da sanjamo celu noć, jer mozak konstruiše čitavu priču u milisekundi, a ustvari sanjamo kratak vremenski interval...al opet mi nije jasno ako neko bunca u snu po celu noć, znači da sanja svo to vreme....onda da priča da san traje par sekundi ne pije baš vodu.
Jedino Eddie što kaže da je čitao da može da traje i dosta duže....

Ako sam ja dobro shvatio tu priču o snu od par sekundi, misli se da toliko traje pojedina faza sna (sa koliko toliko konzistentnom radnjom), a sama faza sanjanja u toku spavanja traje duže. Mada, ovo pričam prilično napamet pa verovatno lupam.

I meni zvuči nemoguće mada ispitivanja moždane aktivnosti kažu drugačije. U prilog kratkom trajanju sna, po mom mišljenju ide i činjenica da recimo kad spavaš, udariš nogom u zid, mozak u milisekundi reprodukuje čitavu priču tj konstruiše čitav san kako npr. ideš ulicom i šutnuo si u hidrant i zato te boli noga. Ako me razumete?

Ma гледо ја онај Инсепшн, све истина :)
Озбиљно, и мене то пуно буни.
Сећам се, био сам клинац, спавао са буразером у соби...и он ладно негде у пола ноћи почне да бунца, а то није трајало по неколико секунди, дефинитивно. Сећам се чак да сам га запиткивао нешто док бунца, он ми одговарао као из топа, ко да је будан, а ја се кидао од смеха.
Мислим, је л' се то неко зајебава да сан траје пет секунди, ако човек бунца десетак минута?!

@menijesamodosadno, e viš, to isto mene zanima.....

Istina je da san traje 5,6 sekundi ali mi sanjamo goimlu snova tokom noći i samo neki najbolji ili najgori zapamtimo i zato se čini kao da smo sanjali celu noć to podsvest proširi trajanje u našoj glavi a u stvari je to par sekundi. Radili su ispitivanja sa onim meračima aktivnosti mozga i stvarno je kratak san pa onda između dva sna može da bude pauza od par minuta...

Ок, али прочитај мој претходни пост. Ако један сан траје 5с, како то да сам ја човека по десет минута зајебаво?! Има ту нелогичности. Можда је у праву Адвокат ово што каже.

Ja čak mislim da do tog buncanja dolazi u pauzi između snova a ne u samom snu kako se to kaže... Ima neke logike u toj advokatovoj priči to je ono sa REM fazom i tim kurcima...

Traje svega nekih 15-20 minuta iako se nama cini da ga sanjamo celu noc. Kad smo vec kod snova, sanjao sam da sa profesoricom biologije plesem uz Halidovu pesmu: ''Ko bi rek'o cuda da se dese pa da Miljacka mostove odnese''. Neka mi se javi neko u pvt ko ume to da mi rastumaci. Hvala.

To je lako. 'Oćeš da trsiš pofesoricu uz narodnjake na mostu. Ples je bio samo predigra.

leptiru nije tako, sanjamo samo 2 sata i to po epizodama, nemamo samo jedan san nego više njih jer tada mozak stavlja neke stvari da se sačuvaju, druge odu ko zna gde

Сањао си што си сањао, сад се пробуди. :)
Из искуства ти говорим, јер је мене једна професорица у сновима сексуално прогањала, ал остадох сува курца ипак од ње.