Prijava

Шта се дешава ако узималац кредита погине или умре у међувремену, и ако рецимо са њим погину сви који могу да наставе да отплаћују тај кредит? Шта се дешава са станом који је до пола отплаћен?

Onda ga banka kod koje je uzet kredit stavi na prodaju po cijeni koja je dovoljna da zadovolji dug koji je to lice imalo prema banci. To je uglavnom mnogo niža cijena, od stvarne vrijednosti stana.
Dakle, banka postaje vlasnik. Jer nad svim stanovima, koji su uzeti pod kreditom, stoji hipoteka. I onda ide ovo što gore napisah.

Konfiskuje mu se sva imovina, a ako nema ništa, npr kola ili tako to, onda uzmu samo stan nazad i pate što su mu dali...

Komšija, što studiraš ti? pravo je lI :)

@Šta htjedoh
Ne verujem da je tako, jer je onda banka na gubitku. Pre će biti da konfiskuju stvari prema testamentu, kako bi se zadovoljio dug, ili bi se, naravno, preneo na prvo lice u rodbini.

Onda ga banka kod koje je uzet kredit stavi na prodaju po cijeni koja je dovoljna da zadovolji dug koji je to lice imalo prema banci. To je uglavnom mnogo niža cijena, od stvarne vrijednosti stana.
Dakle, banka postaje vlasnik. Jer nad svim stanovima, koji su uzeti pod kreditom, stoji hipoteka. I onda ide ovo što gore napisah.

Ne bih rekao, sve je tačno osim jedne stvari: koliki god deo da si otplatio, banka ga neće prodati da namiri ostatak, nego će ga prodati po aktuelnoj ceni(možda malo niže da se brže proda) i tako otići i u plus. Ti otplatiš 90% oni ga prodaju za 90% od vrednosti i eto ti. Ne budite naivni.

хвала на одговору...

Pranče, kako misliš da gube novac? Menščini da ga stavljaju na javni tender pa ako nešto ostane nakon izmirenja duga, ide naslednicima.

Prilikom podnošenja zahteva za stambeni kredit, podnosilac obavezno osigurava život i vinkulira polisu na banku, tako da u slučaju njegove smrti (a u nemogućnosti da od naslednika potražuje nastavak otplate kredita) banka naplaćuje svoje potraživanje iz osiguranja.

Pravo Marko :).. Ali sam se zajebav'o previše. Sad sam malo počeo da učim :)

Prilikom podnošenja zahteva za stambeni kredit, podnosilac obavezno osigurava život i vinkulira polisu na banku, tako da u slučaju njegove smrti (a u nemogućnosti da od naslednika potražuje nastavak otplate kredita) banka naplaćuje svoje potraživanje iz osiguranja

Ово ми је логичније... али шта ако лик нема пара да плати па изврши самоубојство онда осигурање не игра улогу ту, тј не исплаћује... Шта онда?

el si stvarno morao da otvoriš temu za ovo pitanje? ili ima još nešto da pitaš? i zašto te ovo zanima? planiraš da digneš kredit i rikneš? lololo

Onda dolazi na red hipoteka, koja deluje prema svim vlasnicima stana. Stan ne nasleđuje banka, već zakonski naslednici, među kojima je poslednja država (ako nema drugih - rođaka, koji bi nasledili). Hipoteka ne daje banci vlasništvo na stanu, ali omogućava banci da proda stan kao da je vlasnik i da se tako naplati. Tačno je da cenu određuje banka, ali je dobro što po novom zakonu o hipoteci ne mora da ide u klasično izvršenje javnom prodajom već može da prodaje stan regularno na tržištu pa se postiže i relativno realna cena.

zbuče, eo ti u ovom zakonu objašnjeno donekle.
http://www.pregled-rs.com/include/data/dlst0087.pdf
Pogledaj pod ' pravo zaloge', neđe 60. član.
edit: Advokat jupravu. Banka se višestruko obezbjeđuje.

Otkopaju ga i prodaju ljudožderima u delovima da zadovolje dug

Banka se višestruko obezbjeđuje.

Ma, čini ti se, gde bi oni :)
Osiguranja banke:

1. Hipoteka
2. Osiguranje života
3. Osiguranje kredita kod NKOSK (nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita)
4. Administrativna zabrana
5. Žiranti (nisu baš obavezni)
6. Promenljiva kamatna stopa
7. vezivanje kredita za devize
Mislim da ima još ali ne mogu da se setim

Sve u svemu ako kupiš stan na kredit i rikneš banka kod koje s"uzo rePa dobija dva stana(ukoliko si ga otplatio više od pola rata, sa kamatom i devalvacijom dinara to mu ispadne u jurima skoro puna cena stana iako si tek na recimo tri četvrtine otplate). I onda odapneš i banka ga proda za još toliko, dakle dva stana.
Bottom point.

Sve u svemu ako kupiš stan na kredit i rikneš banka kod koje s"uzo rePa dobija dva stana

To dobijaju i ako ne rikneš.
Grubo računato, ako uzmeš kredit na 25 godina, vraćaš oko 215% iznosa kredita.

Лемаја једно питање једна тема, само поштујем правила подфорума :)) Иначе немам намеру да узимам кредите и тако те зајебанције, само ме интересовало... Хвала свима, на одговорима