Prijava

Imam dva pitanja:

1. Moze li neko da mi objasni common law?

2. I na koje nacine se moze tumaciti smisao Platonovog idealizma, 3 nacina su u pitanju?

Hvala na pomoci!

Jel ti to treba za prijavu u milioneru?

Ma jok! Ne mogu bas pronaci u knjizi odgovore na prva dva, a nisam siguran u internet.

Pa mrzi me da pisem, ali ukratko Common Law se zasniva na tome da kad jedan sud donese odluku ili presudu o nekom pitanju, to onda postaje zakon i nizi sudovi moraju u narednim slucajevima koji su slicni da postupaju isto. A ovo drugo ne znam.

Da Common law ti je prevedeno na naški Pravni presedan a za ovo drugo isto nemam pojma ako ti nije hitno pitaću razrednu u četvrtak pa ću ti javiti...

Pitaj na PVT ovog člana...sigurno zna i sigurno lepo ume da objasni. :-)

http://vukajlija.com/recnik/autori/1523

Ima pravnika dosta, barem koliko ja znam, tako da sacekaj nekoliko sati, da neko vidi temu, i imaces odgovor, osim ako ti nije hitno.

Hvala! Sacekacu do veceras, neko mozda i odgovori. Nije toliko hitno, samo je slabo objasnjeno. Ja znam u principu odgovore na oba pitanja, samo hocu da mi to neko iskusniji jos malo pojasni.

Objasnili su Ludi Čak i L0L.
Common law je pravo ( tačnije izvor prava) koje je nastalo u Engleskoj i koje je karakteristično za anglosaksonske zemlje.

Za razliku od “kontinentalnog” prava koje se primenjuje u celoj Evropi (glavni predstavnici su prava Francuske i Nemačke, svi zakoni u ostalim evropskim zemljama su manje ili više prepisani zakoni iz ove dve zemlje) gde sudije sude na osnovu zakona, u common law pravnim sistemima sudije sude na osnovu ranije donete sudske odluke u istoj stvari (ne istoj u svim detaljima, već istoj po suštini). Ta, prva odluka doneta u istoj stvari, zove se precedent i svi sudovi su obavezni da je kasnije primene u postupcima sa istim predmetom spora.

Znači u Evropi glavni izvor prava je zakon i podzakonski akti ( uredbe, zaključci i sl.), a u common law sistemima glavni izvor prava je sudska odluka.

Više o tome str.63.
http://www.prafak.ni.ac.rs/files/nast_mat/VPS_predavanja.pdf

Ne znam zbog čega na netu nije moguće naći predavanja sa beogradskog Pravnog fakulteta (davno sam tu i diplomu stekla)? Kriju skripte i knjige kao da se, ne daj Bože, na ovom fakultetu izučavaju neki tajni predmeti koji sadrže vrhunsko znanje, nepoznato široj javnosti i potpuno drugačije nego na ostalim pravnim fakultetima u zemlji, te bi eventualno kopiranje dovelo do najvećeg kršenja autorskih prava u istoriji Srbije.

Drugo pitanje je za filozofe, ne za pravnike. Malo mi je smešno što je naslovljeno kao pravna pomoć, a dva postavljena pitanja nemaju veze jedno s drugim.

Cena saveta: 1 rublja sa avatara gospodina Bendera.

Hvala Lolo puno!

Bio sam siguran za common, ali su me zbunili neki ljudi koji to prevode kao obicajno pravo sto dobija sasvim drugi smisao. I prevod je pogresan.

Ta pitanja su mi bila na integralnom iz Politickih i pravnih teorija i sad shvatam da je profesor bio malo ljut jer neke odgovore ne mogu naci ni na internetu.