Prijava

Да ли сте некада неком дали црни лук и колико је утицала књига на вас?

Uf bre, tek treba da počnem da je čitam.A neću početi dok ne završim projekte.A projekte neću završiti ako visim ovde.I tako u krug.Avikakote?

Јачито у паузама између пројеката.

U podforumu Muzika? Crni luk, čitanje, projekti...

Bolje da si otvorio temu o Dostojevskom, nego o samo jednoj knjizi... Koliko god dobra bila.

marcipan
U podforumu Muzika? Crni luk, čitanje, projekti.

Jebaga,omaklo se... Pa moze,kako ko...Verovatno kad tema zazivi bice i Dostojevskog

Najjača knjiga, ubjedljivo!

Prvo sam pročitao samo prvi dio, na raspustu između trećeg i četvrtog razreda gimnazije, a kad je krenula škola i obaveze, batalio sam čitanje.

Kada sam završio srednju, pročitao sam ponovo sve od početka prvi dio, a i drugi, znači cijelu knjigu, gotovo u dahu, za nekih 10-ak dana.

Ima u njoj svega: i o moralu, i o genetskom uticaju na ponašanje, familijarnim karakternim crtama, religiji, filozofiji, siromaštvu, visokom društvu, djeci, odrastanju, ljubavi, ...

Vrlo prost, jednostavan i čitljiv stil, a vrlo ozbiljne i teške teme, ali jako zanimljive.

Isto spičio u dahu. Razbija! Moram ponovo... Zločin, Kockar, Idiot, Mladić su mi bez dileme iza Braće...

jedna od najboljih knjiga svih vremena sigurno, po mom mišljenju.
oće li biti neke diskusije na ovu temu? :)

Мени се књига изузетно допала. Не само због тематике, већ и због тога што држи пажњу, иако је Достојевски био склон претеривањима на појединим местима.

То што је он описао, то је слика психе већине људи.

Ja je nisam procitao celu, al znam o cemu se radi, i sta znam, ok je knjiga. Mada, na mene je veci utisak ostavio Zlocin i kazna, ta kniga je fenomenalna, i svima je toplo preporucujem.

mene karamazovi smorili, krenuo sam prije oko 3 god da citam, i brzo sam batalio. mozda opet jednom uzmem da ih citam..

@sonec, moraš je pročitati do kraja. kraj knjige daje smisao. da vidiš kako život kažnjava kad nisi dobar :)

Najteže mi bilo da preguram onaj deo kada Ivan odlepi...
Pročitah je tek iz trećeg pokušaja.

ma znam ja kako se zavrsava, imali smo mi drugaricu koja ja pomno hvatala beleske :D
al, kad vidis stivo od 800 strana, a nemas vremena ni da pisas, da prostis, nije ti bas do citanja....
i da, takodje preporucujem Majstor i Margaritu, ako imate vremena, procitajte, meni je to isto extra knjiga.

@ reservoir dog, tigre, pa gde si ti sto godina :))

Nema me Zeko, nema, pa nestanem ;-)))))

Ko odustane zbog smora, dobro je učinio. F. M. nije ni pisao za one koji vole lakoću. Uživajte u Holivudu, ostavite teške teme i teške misli za teške ljude.

Valdemar

Ko odustane zbog smora, dobro je učinio. F. M. nije ni pisao za one koji vole lakoću. Uživajte u Holivudu, ostavite teške teme i teške misli za teške ljude.

Ma Karamazovi su limunada za neka djela Tolstoja, na primjer... Sve životno - realno, seks, moral, pare, zajebancija, cuga, ljubomora, panduri..Ima ih koji odustanu zbog smora, al po meni, takvi trebaju da odmore malo, pa opet kroz par dana da pokušaju..Knjiga razvaljuje!

Inače, posle tog perioda, prestao sam da verujem da postoji grupa pisaca koji se nazivaju "ruski klasici", jer su svi ostali iz te grupe počeli da mi deluju kao Ljiljana Habjanović-Đurović. :-)

Forsiraju se pogrešne stvari kod tih Rusa. Kod Tolstoja guraju u školama Anu Karenjinu, a Rat i mir je deset puta bolje delo. Ili Smrt Ivana Iljiča, kratka stvar, a genijalna. Čehova, zapeli za tog Ujka Vanju, a Galebu ne može ni da se približi. Gogolja svi znaju kroz Revizora, a priče ništa, a u njima i u Mrtvim dušama je suština Gogolja. Ovo ostalo, Puškin, Turgenjev, Ljermontov... Nije baš nešto. Ali treba čitati Leonida Andrejeva. On je živeo kasnije, umro negde 1918, ja boje i strašnije stranice retko da sam čitao. Toplo preporučujem Eleazara, Judu Iskariotskog, Priču o sedmoro obešenih. Neverovatan čovek. I da sad ne širim priču, ali ima još pisaca koji ovde prolaze sasvim nezapaženo, a mnogo su dobri. Pogotovo od novijih ruskih. Zapamtite ime: Vladimir Sorokin. Rastura.