Prijava

Uljana repica (lat. Brassica napus) je industrijska biljka.
Koristi se za proizvodnju prehrambenog ulja, ali i za biodizel. U proseku 1 hektar zasijane uljane repice može dati 400 litara biodizela.
Najveći proizvođači su u zemljama Europske Unije, Kanada, SAD, Australija, Kina i Indija. U potonjoj uljana repica čini 13% posijanih površina. Prema Američkom Odjelu za poljodjelstvo, uljana repica je bila trećim glavnim izvorom biljnog ulja 2000., nakon soje i palme uljarice (Elaeis guineensis). Drugi je svjetski glavni izvor proteinske hrane, iako čini tek petinu proizvodnje prvog glavnog izvora, soje.
U Europi ju se uzgaja i kao krmno bilje, i to za za zelenu krmu u svježem stanju. Koristi ju se i za silažu. Njeni nusproizvodi se koriste za krmne smjese.
Koristi se i u ratarstvu, za zelenu gnojidbu.

Ja nikad nisam videla uljanu repicu a sudeći po ovim podacima deluje kao kul izrastak.
Kako vi na nju gledate, da li ste imali bliski susret sa repicom, opišite ga, podelite s sa nama dogodovištine sa gnojidbe.
Da li vas vređa sama gnojidba?

Da li vas vređa sama gnojidba?

Koji si ti kralj jbt. :)

Заболе ме курац за сва срања из фамилије Брасикаце, осим Брасике олерацее, јер њу једем уз пасуљ.

ЕДИТ : А добра је и да се меће у пљеску.

Realno, tema je VRH

Uljanu repicu vidjam iz automobila ili busa kada idem do grada iz mog sela. Negde u maju. E to ti je ono što su nepregledan i neoregledna žuuuuta polja. To je uljana repica u cvijetu. Kada sazrije onda dodje čovjek i vadi je rukama, jer uljana repica je korijen!

Sama gnojidba je ok, ali putem Osoke. Osoka (životinjsko đubrivo u tečnom stanju), u ovom slučaju kada stanem da pišam pored autoputa je ekstra. To je u stvari odgvor na pitanje zašto su biljke do puta uvek veće od onih na sredini njive. Pa stvar je u zapišavanju jer je poznato da urin obiluje nitratima i ostalim govnima koji podstiču razvoj biljaka.

Nitrati (Sirova čilska šalitra većinom nije čista, nego se javlja sa pijeskom i glinom, te raznim drugim solima (najčešće natrijum hloridom). Osim toga sadrži primese natrijum-, magnezijum- i kalcijum- sulfata i malim količinama kalcijum jodata, te je siva ili smeđa kamena masa. Iz ovog materijala dobija se natrijum nitrat izluživanjem vrućom vodom. Pri tom se nastali rastvor natrijum nitrata filtrira da se odvoji glineni mulj i zaostali nerastvoreni natrijum hlorid, a zatim se hladi pri čemu kristalizira. Dobiveni natrijum nitrat je 98%-tan. Matični lugovi sadrže natrijum jodat i služe za dobijanje joda.2 U Njemačkoj se natrijum nitrat dobija pretežno iz sode sa azotnom kiselinom:

Na2CO3 + 2 HNO3 → 2 NaNO3 + H2O + CO2 )

http://img.youtube.com/vi/BhhjtJB1bCA/0.jpg

da je uljana repica boravila, i nijedna druga...

ЕДИТ : А добра је и да се меће у пљеску.

Des komada s repicom, taj rad, a?

Мислим на Брасику олерацеу. Серем се на твоју уљану репицу, који ће ми курац она у животу? Ако неко каже уље или биодизел, јебем га у уста зато што чита српскохрватску Википедију.

Da li neko zna kako se kreće u.r. na produktnoj berzi kod nas? Pošto je to?

ja ne znam, al mogu da se raspitam ako te bas interesuje

Zamolila bih te.

Ok onda sutra ces dobiti odgovor

ako nije problem odmah.

U redu. Razumijem.

Битно је да разумјеш човјека док ти прича!

zmiki izguglah neki ugovor za otkup pa ako nesto znaci bar neka informacija evo

http://www.uljarabanat.rs/izvestaji/Ugovor%20uljana%20repica%202009.pdf

Hvala Pajko.

Za sve što nije regulisano ovim Ugovorom primenjivaće se odgovarajuće odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

Jok iz Porodičnog zakona. MRŠ!