Prijava

Hoću da kupim finu malu kameru sa svrhom da je koristim za snimanja mini-spotova, reklama, da mogu na njima da primenjujem specijalne efekte (softver imam) i slične gluposti koje mogu da mi padnu na pamet. Znači ne mora da ima posebnu memoriju, niti zoom što se toga tiče, ali da kvalitet snimka bude malo iznad proseka.

Za sada su mi u užem izboru Praktica kamere, razmišljam se za Praktica DVC 5.5 hdmi ili 10.1 hdmi. Otvoren sam za predloge, ko ima nekog iskustva u polju, nek mi udeli neki savet.

Pravilno razmisljas, izbegavaj precenjeni Sony i skupi Canon, ja bih razmotrio i Panasonic, oni imaju odlican odnos cena/kvalitet. Sve sto nadjes, proveri na http://www.trustedreviews.com/, najbolji sajt za procenu kamera na koji sam ja naisao. Licno nemam puno iskustva sa kamkorderima, ali kontam da su dobri proizvodjaci kamera istovremeno i dobri proizvodjaci kamkordera.

Sony sam otpisao u startu, imam stariji camcoder koji je navodno HD, i nisam uopste zadovoljan kvalitetom.
Za sajt hvala, od Panasonica sa sajta mi je zapala za oko ova: Panasonic HDC-SD60, fantastična je, ali nije ni jeftina baš, 380 evra. Praktica su jeftinije dosta, HD camcoder može da se nadje i za 200. Svejedno je dobra kamera :P

Ako kupiš neku od tih kamera, obavezno napiši utiske ovde i postavi test snimak da vidimo kvalitet.
Inače, ja sam mišljenja da Full HD kamera sa kvalitetnim sočivom, fokusom i mikrofonom ne može da se nađe ispod 600€.

Bez kvalitetnog mikrofona mikrofona i fokusa ću preživeti, mogo bih da idem do 300 Evra, i mislim da ću moći da nadjem neku takvu. Nakraju krajeva polovnu ako treba.
Ali ne očekuj da ga objavim skoro, ovo je tek u planiranju, uopšte nije sigurno da ću da isplačem 300 evra od oca :P

@Jericho - nemaš puno iskustva a kažeš da treba izbegavati Sony? Pa sigurno nemaju tu cenu zato što im se tako prohtelo. Kod kamera je baš ona stara: koliko para takva i muzika.
Iz mog iskusta - ne malog sa kamerama/kamkorderima Sony se pokazao kao najkvalitetniji - ubedljivo.
@Unfawkable - ako radiš kao profi - da bi prodavao svoj rad onda je neozbiljno to raditi sa Praktic kamerama - ako ništa drugo ima da te izbegavaju u širom luku. Kao što je Valsinarb90 napisao kvalitetni kamkorder ni malo nije jeftin, još ako ti treba i audio ulaz onda cifra drastično skače.
Ako ćeš verovati meni razlika je kao nebo i zemlja. Sony je daleko ispred svih ostalih, a Praktic daleko ispod svih onih između nje i Sony-ja.
I na kraju jedno logičko poređenje: Punto i Mercedes, pošto je prvi mnogo jeftiniji i na prvi pogled izgleda ok, dobijaju se popusti,... kažeš što bih razmišljao, a onda posle nekog vreme (i to kratkog) shvatiš zašto je tako velika razlika u ceni. Još ako bi ti trebalo poslovno - onda se uveriš u totalni promašaj.

Jeremija, nisam ja rekao da je Sony los, samo da je PRECENJEN. Sad, ako ne razumes razliku izmedju LOS i PRECENJEN, to je druga stvar. A tvoje poredjenje Punto i Mercedes je vise nego smesno, u cenovnom rangu koji je pominjao Unfawkable APSOLUTNO ce vise dobiti kupovinom Panasonica nego jeftinog Sony-ja. A nista lakse nego preporuciti dobar kamkorder od 1000 evra, za tako mudar savet ne mora nikoga da pita.

Ne treba mi u profesinalne svrhe, čisto rekreativno mi treba, da malo vežbam korišćenje softvera za specijalne efekte i montažu/režiranje spotova. Za sad je samo nešto što volim, ali me trenutna kamera koju posedujem ubija svojim niskim kvalitetom, pa sam hteo malo bolju. Nešto do 300 evra bi trebalo da bude u pitanju, po mogućstvu HD, a ako jednog dana odlučim da radim nešto profesionalno, onda i 2000 evra neće biti problem :-)

Ne znam koliko je mudro kupovati kameru za malo ozbiljnije namene a da ti je nebitan fokus? Pa da ti bude mutan snimak? Bi li snimao u slojevima?
Fokus, ugao snimanja, kvalitetna optika. Svaki kinez mož da napravi kameru od 100000 gigabajta memorije i štatijaznam, jebeš to.
Pola cene fotoaparata/kamera čini optika, dakle što je skuplja cena optika je bolja.
Bez zuma kameru i nemaš, jer bi mogao da snimaš samo ravan zid, i to sa određene udaljenosti (ako eliminišeš i fokus).
Kamere (raznorazne) imam još od osnovne škole i poznatam sam u društvu po manijakalnom snimanju/slikanju svega i svačega, i mogu reći da bih ja preporučio nemce.
Jer sva ova digi sranja su posustajala, dok najstarija koju imam (blaupunkt iz devedeset i neke) i dan danas jebe kevu, na kasetu je naravno (12mm) i ni sama ne zna koliko je kaseta snimila, a kvalitet nenadjebiv, zum 24x, mikrofon za snimanje mravljeg šapata, samo nema lampu, al koji će mi moj, ima neki šatro najt mod koji je dovoljan za mračne uslove. Nosio sam je jednom u servis na čišćenje glave itd i onaj lik je hteo pola radnje da mi da samo da je otkupi. Tako nešto ako nađeš kupi i bog da te vidi.
I ne obaziri se na ova današnja ultra mega giga full HD, laseri, ultrasonični kurci i štatijaznam!
Analogno je keva, smrt digitalizaciji!
-------------------------------------------
EDIT:
bavim se i foto/video montažom i preporučujem Adobe premiere za montažu, a onda aftereffects za krajnje šminkanje snimaka

Ma znam da i analogno ima svojih prednosti, ali to će da mi oteža malčice prebacivanje u komp za montažu, ja volim jednostavnost.
A za montažu, naravno, koristim Adobe Premiere Pro CS5 i Aftereffects, i još 2 ne-adobe programa za šminkanje i detaljisanje. Softver mi je vrh, hardver mene jebe :P

A i kao što sam rekao, nije neka bog zna koja ozbiljna namera. Mada sam obećao sebi ako nekad dobijem na lutriji, kupujem najskuplju moguću kameru :D

Mozda je malo zastarela tema ali ajde
Praktica DVC 5.5 hdmi - nemoj da kupujes imam je nekih 3-4 meseca cisto bacanje para
Na otvorenom ekstra slika. U zatvorenom prostoru bez dobrog osvetlenja mozes isti snimak postici i malo boljim telefonom. Night mode --> WTF opcija na ovoj kameri.
A ako se ipak odlucis za kupovinu iste vrlo radu cu tu prodati moju za 60% od prodajne cene sa sve garancijom. :)

I da jos jedna stvar format u kom snima je totalno neupotrebljiv sto se tice editovanja bilo koje vrste :(