U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Ljudovi, trebaju mi vaši savjeti. Prije svega me zanima Lakijevo i Skočimišovo mišljenje, ali naravno i svih vas ostalih. :))
Šta mislite o treniranju svake grupe mišića na svaka 4 dana. Valjda bih mogao nešto da iskombinujem. Smanjio bih volumen, intezitet bi ostao jak. Valjda ne može doći do neke pretreniranosti. Mislim da dobro jedem, dovoljno spavam, a koristim i suppse. Jedino bih ruke radio jednom sedmično, zbog pretreniranosti, one svakako svuda rade.
Dalje, Skočko, šta misliš da za snagu hvata koristim tegove za šipku. Tipa, uzmem neki od 20 pa do 40kg, sednem na klupu, držim ga za kraj, vrhovima prstiju i tako držim 3-5 serija do otkaza uz trening ruku? Može li biti kakvog napretka od tog treninga jednom sedmično?
Па ништа ти неће фалити да пробаш.Види , пробај , ко зна , можда те то баш ради а да ниси ни знао.Тешко да можеш да се претренираш.Поготово ноге , оне се баш баш тешко претренирају.
Која је вежба добра за унутрашњи део грудног мишића? Мислим, део око грудне кости.
@ Mlata: Klasika, legneš na klupu, bućicu u svaku ruku i kružno ideš od raširenih ruku pa prema unutra. Druga dobra jeste da ukrštaj sajle na sličan fazon. Treća dobra - varijanta prve na mašini.
@Mlata mislim da ti je uski benc za to...
A mene interesuje radi li jos neko sklekove ruke uz telo u visini struka dobio sam preporuke od dvoje ljudi za koje znam da znaju znanje da su to najbolji sklekovi, sta vi mislite?
Najbolji za sta? Moras da kombinujes... Ne mozes samo jednu vezbu za jednu musicnu grupu.Inace, takvim sklekovima nista ne fali.
To je pucačina na triceps najviše. Odlični su. Mada ja preferiram bučice za triceps i ruke uopšte.
Giljotina press, kosi benč sa pauzom na ključnoj kosti/početku vrata od 2-3 sekunde, potisak kablovima sa pretklonjenim stavom, koso razvlačenje bučica ili kablova.
Trebaju mi neki slekovi jer imam slabo razvijene grudi uskoro bih mogao kako sam krenuo da sa potiskom iza glave presisam benc... potisak 55kg benc 75. pa hocu kuci da datno radim sklekove kako bih ih ojacao pa sad dali znate neke sklekove koji su najbolji za grudi i takodje dali bih trebao da miksujem neke npr siroke i uske nadam se da je bar neko skontao sta trazim?!
Svakom savetujem da cim ojaca dovoljno pocne da radi sklekove na jednoj ruci.Ako ste vec dovoljno jaki samo kidajte! :)
Aha pa poceo bih ja da ih radim al predpostavljam da je veoma tesko da se rade pravilno i da ima mnogo nacina na koje mogu pogresiti?
Ideš u teretanu? Šta će ti sklekovi u tom slučaju? Dovoljne su ove vježbe maltene za čitave grudi, ubaci negdje kontrakosi benč bučicama ili šipkom, ponekad pullover i propadanja na razboju sa širim hvatom. Klasični benč je po meni sranje...
Zavisi koji dio ti grudi najviše zaostaje, napiši, pa ću ti dati koji savet ako znam. Treniraj u teretani, izazovi hipertrofiju, a kući odmaraj. Kakvi crni sklekovi...
Jel ti hoces snagu ili hipertrofiju?
Ako zelis da radis sklekove na jednoj ruci imas da nadjes na youtube-u nekoliko likova koji ih rade pravilno...kao npr. prastari video gde brus li radi na 2 prsta.(fora je ista samo sto ti koristis celu saku) :)
Ja želim hipertrofiju, a Bojanu3X su nerazvijene grudi, znači i njemu treba hipertrofija. Pazi, nemam ništa protiv sklekova, radio sam ih ja prije, čak i oko 500 za veče, kada nisam znao neke stvari, ali rad na sklekovima pored blagodati teretane je u najmanju ruku neozbiljan pristup.
Hocu i snagu i hipertrofiju!
Snaga mi treba jer planiram jednog dana da se bavim power-liftingom a sad gornji deo mi je prilicno razvijen, pogotovo cosak ispod ramena ali donji deo je skroz ne razvijen u visini bradavice...
Osnovne vježbe samo tuci, mrtvo, čučanj, onda ti treba i benč, zgibovi, military press, teška veslanja.
Umri gade! :D Mene taj deo zajebava, tačno onaj ispod vrata, no ne samo mene, 90% bildera koje znam ima taj problem, generalno su mi grudi velike i jake, donji deo iznad stomaka, strane, samo to gore šteka, no Šarčevi saveti pomažu. :)))
Za taj donji dio radi kontrakosi bučicama, razvlačenje bučicama na kontrakosoj klupi, pullover (ali ležiš čitavim telom na klupi) i propadanja na razboju (širi hvat, glavu nasloni na prsa, laktove uzbaci van).
Hoces reci "glupost'?
Ne slazem se,al' ajd...Da bi misic rastao moras jesti,odmarati i sokirati ga,a najbolji sok je promena vezbi koje izvodis i/ili povecanje opterecenja.Bilo u teretani ili van nje mozes postici isto, do odredjene granice(do koje ce malo ko uopste doci).E sad,koliko imas vrsta sklekova?! Imam spisak koji sam pravio skoro godinu dana, toliko varijanti vezbi bez opterecenja da napamet ne znam ni pola!
Jos jedna btna stvar!progresija! cim napredujes ne zaustavljaj se tu, nego povecavaj kilaze/ponavljanja,a kad ti vezba "dosadi" ili je radis vec neko vreme promenis i tako ides u krug.E sad, dva meseca su minimum(barem meni) da se bas naviknem na neku vezbu i dodjem do neke granice da se iscrpljujem beskonacnim ponavljanjima bez potrebe.
npr. poceo sam sa nekim cucnjevima,sa 30 dosao do 80,menajm.Radim na jednoj nozi,kad sam dosao do 10 menjam,sad iz cucnja skacem u vis,sledeca promena je skok u dalj,onda naskoci na stepenike,kad dodjem do 10 i 2 stepenika po skoku onda dodajem tezinu i idem iz pocetka.(napominjem da je meni cilj ovde bila snaga ,a ne masa)
Problem je medjutim sto retko ko ima motivaciju da radi van teretane kad likovi iz teretane izgledaju blje nego neko ko ne ide u istu.Samo da znate, ima ih!
Momci hvala na savetima inace potpisujem to da je klasican benc sranje a svi ga dizu u nebo ne znam ni ja koliko a moze se vrlo lako zameniti drugim vezbama...
A sto se tice veslanja odjebao sam onu masinu radim ih sa benc sipkom siroki hvat 80kg 6 serija po 5 ponavljanja...
power lifting?! lepo lepo...:) samo napred! mislim da sam bio jasan u prethodnom postu. :)
srecno!