Teret@n@

1. Pazi ovu priču, nači odlučim da pređem benč sa 220 kg na 274,4.Kaže meni moj menadžer: Petre, nemoj se zezaš, opasno je. Ja mu kažem: Aj ne seri, već trk po babane i mleko, ode on. Naštimam ja spravu na 270 i nešto kg. Legnem ufatim šipku i opletem. 2 serije po 15 dizanja.

Arnold
    http://novitalas.com/wp-content/uploads/2011/05/svarceneger.jpg
    neverue

A teretana
    http://bhajdukovic.users.sbb.rs/galerija/img/bilderi/img/Teretana%20boyz.JPG
    koma...

2. Нисте ич занимљиви.

3. Kako bre nisu zanimljivi, vidi što sam nabacio definiciju pomoću ove teme.

Hvala svima na inspiraciji

4. Evo mog odgovara na Šedijev post, kako sam i obećao.

Evo da ja probam. U prvih 5 do 10 sec vezbanja(to vreme je relativno,ali ovo je neki prosek) energija se dobija iz fosfokreatinskog sistema(znaci kao gorivo se trosi kreatin fosfat koji se prevodi u atp momentalno i oslobadja se ogromna kolicina energije),a tek onda dolazi do glikolize i trosi se secer stvaraju se laktati koji se kasnije(kad nadoknadis dug kiseonika) razgradjuju u potpunosti.

Prema tome, to bi moglo biti zagrijavanje zglobova, i koja serija zagrijavanja prije početka radnih serija? Inače, uvek sam mislio da se prvo troši glikogen. Nisam sarkastičan, moguće je lako da sam grešio sve ovo vreme.

E sad, zasto vise ponavljanja za definiciju? Zanimljivo je da veliki br. stvari koji ljudi kontaju kao zablude u stvari ima itekako dobru,samo zaboravljenju pozadinu!(ok,neke stvari jesu strasne gluposti) Znaci ti vezbas sa 90% max tezine koju mozes da,recimo,cucnes. Mozes uraditi 3 ponavljanja i to u 6 cekundi(pod uslovom da zaista mozes da uradis 3 ponavljanja,a ne da se kilavis). Gotovo,istrosio si kreatin fosfat!

Eh, pa čekaj, ako se kreatin fosfat troši u prvih 10sec vježbanja to je ili neki kardio koji ljudi masovno rade, neko zagrijavanje zglobova ili serije zagrijavanja. Niko (normalan) neće početi da radi čučanj sa 1 ili 2RM odmah na početku. :))

Glikoliza nije jos u punom zamahu,a ni tad ne moze da stvori tu kolicinu energije momentalno kao kreatin fosfat. Bacas teg i gotovo! Stimulisao si misice na rast i NS da pojaca obrazac za cucanj,ali nisi potrosio nista secera.
    Čuj, nisam siguran baš koliko ćeš stimulisati mišiće na rast sa tri ponavljanja. Ok, ako probijaš plato, to ti je jedna serija te vježbe, ali ako tako vježbaš, to je PL, ne BB.
    Kreatin fosfat se polako regenerise,ali zaista polako! Ajmo druga prica: uzeo si 50% max tezine. Pocinjes,prvih par ponavljanja izbacujes kao iz topa(radi fosfokreatinski sistem i zato sto ne mora da radi punim kapacitetom osecas se jako),onda se ukljucuje glukoliza nakon 5do 10 sec i nekoliko ponavljanja i osecas blagi pad snage jer si iz topa seo u pracku(mozda bolje poredjenje automatska puska),ali mozes da pumpas koliko oces... Svakim ponavljanjem trosis glikogen,ali posto je to anaerobna glikoliza on se ne moze spaliti skroz(razloziti bez "ostataka"). Laktati se ne mogu razgradjivati bez kiseonika! Tako da ti u pauzi(koja treba da odgovara nacinu vezbanja) ragradjujes te laktate i krvotokom nus produkti metabolizna(mlecna kiselina) se odstranjuje iz misica. E sad si spreman za sledecu seriju. Jos nekoliko takvih i stimulisao si misic na rast,istrosio znatnu kolicinu glikogena koja ce morati da se nadomesti(a to se nadomesti iz masti,uglavnom,i obroka,ako ima UH).AKo si preterao,tj. prekoracio svoju moc oporavka,a ne pojedes dovoljno UH da popunis glikogenske depoe onda se od AK (mesa koje si pojeo) sece amino grupa i prevode se u secere koji ce otici da obezbede energiju da se porpravi steta naneta misicima,da se popune depoi i da te malo okrepe.Glupost je da se misic razgradjuje,ali AK iz hrane se itekako trace!(+ ovo je stetno za bubrege jer se amino grupe teze izlucuju,jer su to jako veliki molekili)

Znaci: malo ponavljanja za masu,vise za definiciju. Ima li sta nejasno?

Stoji sve o mlečnoj kiselini i punjenju glikogenskih depoa iz prostih UH nakon treninga, nikako masti ili proteina. Eh, sad, ovo meni opet nije jasno za definiciju? Na treningu za masu možeš raditi mali rang ponavljanja, 6-8 i stimulisati mišiće na rast, brza vlakna najviše. Ali takođe možeš raditi i više ponavljanja i više stimulisati spora vlakna. Odličan primjer je GVT trening, koji ovo kombinuje. Dakle, i na masi i na definiciji je cilj potaći mišiće na rast, i sjebati vlakna da bi se kasnije oporavila i postala veća. Na definiciji je to isto cilj, da ne dođe do mišićne atrofije, a na masi, da dođe do hipertrofije. Razlika je u količini kardia i deficitu (ima dosta veze i sa unosom UH nakon treninga). Dakle, masa se može raditi sa velikim brojem ponavljanja jedan period, a onda se preći na manji broj ponavljanja - PERIODIZACIJA, jako važna stvar. Isto je i sa definicijom (govorimo o treningu sa tegovima). Ti ćeš kreatin fosfat i glikogen trošiti u oba slučaja. Besmisleno je reći da ćeš na masi radiiti samo raspon ponavljanja 6-8, isto i na definiciji 12-15. Trening za masu i definiciju ne postoji. Ok, svi kažu ovo je THE BEST POSSIBLE MASS TRAINING, ali to je kurac na biciklu. GVT (njega trenutno radim, pa mi je reper) se može raditi na masi i na definiciji, rezultati će zavisiti od ishrane i ostalog. Čak bih rekao da na definiciji trening mora biti intenzivniji, jači, a kraći (manje ponavljanja), jer se volumenskim treningom organizam uvodi u katabolizam, a sa deficitom kalorija na definiciji to je recept za neuspeh.

5. Malo si pobrkao stvari... ;) Procitaj knjigu Napredna sportska ishrana-Dan Benardot i shvatices ovo sto ti govorim. Stvarno ne znam kako detaljnije da objasnim ovo. Pazi ovako: u nasem telu su aktivno ukljuceni svi sistemi dobijanjua energije u svakom trenutku! Ali od aktivnosti zavisi koji ce sistem biti dominantan i to jako dominantan!( do 98%,ako se dobro secam podatka) Kad lezis nema koriscenja fosfokreatina,nema anerobne glikolize!(ima,ali toliko malo da kao da ih nema) :)

Eh, pa čekaj, ako se kreatin fosfat troši u prvih 10sec vježbanja to je ili neki kardio koji ljudi masovno rade, neko zagrijavanje zglobova ili serije zagrijavanja. Niko (normalan) neće početi da radi čučanj sa 1 ili 2RM odmah na početku. :))

Nisam razumeo ovo za zagrevanje zglobova. Zglobove zagrejes malo klasicnim razgibavanjem,a onda da pripremis misice za intenzivan trening odradis jednu ili dve lagane serije(do 30% max tezine) po nekoliko ponavljanja.(koliko? e to zavisi sta zagrevas i kakav ti trening sleduje). Kreatin fosfat se regenerise! Njegove rezerve jesu ogranicene,ali on se obnavlja na pauzama.(koliko? zavisi od utreniranosti,ali recimo do nekih 80% i sto duze treniras obnavlja gas se sve manje i manje dok na kraju treninga ne mozes da cucnes 100% jer nemas energije koja ti je za to potrebna!)
    Kreatin fosfat se trosi ako je potrebna OGROMA kolicina energije u kratkom vremenskom periodu! Ako nije,onda se energija dominantno dobija iz drugih sistema(npr an/aerobnom glikolizom)
    *nemojte me drzati za rec kod cifara,ali ako se dobro secam tako bese... :)
    Ne ulazim u to koliko je potrebno trenirati da bi stimulisao misice na rast.Tu ima previse teorija za ovakvu raspravu. Ali lepo sam objasnio i ti opet kazes:

Trening za masu i definiciju ne postoji.

Postoje razlike,ali one nisu nesto preterano velike(nisu ni zanemarljive,ali za rekreativce nisu preterano znacajne) niti ce biti nesto uocljive ako se ne hranis kako treba.Profesionalcima znaci, jer oni gledaju svaki parametar! I onaj 1% gde moze da bude bolji moze da mu donese pobedu nad drugim,tako da oni nista ne zanemaruju,ali za nas to nije toliko vazno.(ajd sad,ako hoces bas ozbiljno da pristupis treningu onda jeste,ali onda vise nisi rekreativac...) ;)

http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php?topic=5198.0#
    procitaj tekst,odlican je.(mislim da je bio na nekoj od prethodnih strana)

Pokusavajuci da postignete oba, velike misice i definisanost u isto
    vreme, je cista glupost. Maksimiranje rasta misica zahteva povecanje
    kalorija iznad dnevne potrosnje. Koliko vise? zavisi od faktora poput
    metabolizma, trenutune kondicije, vrste tela, i drugih, ali i dalje cinjenica
    stoji, MORATE JESTI VISE KALORIJA NEGO STO TROSITE. Razmisleci sada,
    sta je potrebno za definiciju, totalna suprotnost, potreban je
    kalorijski deficit. Morate trositi vise kalorija nego sto unosite.

Moras da imas deficit kalorija da bi gubio masti! Drugacije ne moze.(u stvari moze,ali da se ne lazemo ni ti ni ja nikad necemo uspeti to jer nemamo dovoljno znanja kako to da postignemo,a oni koji imaju nece nam reci... :P )

Izvini ako sam malo konfuzan,nisam spavao 24 sata...

6. Jos samo ovo.

Čak bih rekao da na definiciji trening mora biti intenzivniji, jači, a kraći (manje ponavljanja), jer se volumenskim treningom organizam uvodi u katabolizam, a sa deficitom kalorija na definiciji to je recept za neuspeh.

No no no! Tebi treba katabolizam! ALi katabolizam masti!!! To je preduvana prica da organizam jede misice cim upadne u katabolizam kako bi se kupovali suplementi u vidu proteina i ostale stvari.Ok,pomaze to,pomaze puno ako ti manja nesto u ishrani,ali nije protein sveta supstanca! :P (katabolizam je stalo ukljucen,traje,samo zavisi sta se razgradjuje! Nekad je jaca razgradnja nekad ugradnja...) Elem, whey se preporucije jer se on vari 30 min(hrana koja vari proteine se vari od 3 sata pa navise), a onda ide krvotokom u misice u reparaciju mikrotrauma, ako imas pozitivan energetski balans.Ali to je vec neka druga prica...
    Jebem ti bb! Cela prokleta nauka! :P

7. Једно питање: Да ли сурутка у праху може да замени whey протеин? Нешто контам, ако може, боље онда само да шикам сурутку, јефтинија је... :)

8. Једно питање: Да ли сурутка у праху може да замени whey протеин? Нешто контам, ако може, боље онда само да шикам сурутку, јефтинија је... :)

Puna je masti, ne, ne valja. Whey je sirutka, ali sirutkin prah, očišćen od masti.

Procitaj knjigu Napredna sportska ishrana-Dan Benardot i shvatices ovo sto ti govorim.

Da si mi dao link, kako sam tražio, vjerovatno bih. :D

No no no! Tebi treba katabolizam! ALi katabolizam masti!!!

Ali da li se on može postići anaerobnim treningom? Može, ali to je jako mizerno. Zato trening sjebe mišiće, koje oporavljaš glukozom, wheyom, BCAA, glutaminom, kurcem, palcem.

katabolizam je stalo ukljucen,traje,samo zavisi sta se razgradjuje!

Pa ne bih se baš složio. Zna varirati, ali ako se pravilno kontroliše kortizol (koliko to osoba može, naravno), i ako se stvori anaboličko okruženje, koje opet zavisi od svega i svačega.

Elem, whey se preporucije jer se on vari 30 min(hrana koja vari proteine se vari od 3 sata pa navise

Hmm, lako je moguće da sam pogriješio, ali zar whey ne ulazi u krvotok odmah nakon unošenja? I whey i glukoza, oko tri minute, tako sam barem čuo od Šarčeva (za glukozu sigurno), zato se whey i uzima. A pročitao sam takođe da se belanca vari za 20min, isto tako tunjevina, možda malo duže zbog masti, ali tu otprilike. Kažem, moguće da griješim, ovako sam pročitao, i to baš na EX YU.

Jebem ti bb! Cela prokleta nauka! :P

Jeste, vala. I onda svi koji pljuju bildere kažu ''Ma to su oni debili što dižu tegove''.

9. Haha, ja sam taj pio neko vreme. :D Nije loš, ok je na 47gr, to je otprilike jedna i po mjerica kako ja to računam. Jer standardna mjerica je valjda 30gr, jebeš ga. Samo se jako loše muti. Kupi dekstrozu uz njega, pa u šejk prvo stavi dekstrozu, pa sipaj whey preko nje, da ti se ne lepi za dno.

10. Пошто је та декстроза?

11. Samo U-BOSS, samo snažno, samo intenzivno!

:D :D

12. Пошто је та декстоза?

1kg - 2.50 jevreja u zdravoj hrani.

13. Дугг, информиши ме мало о тој декстрози - која доза, како се пије...

14. Pije se uz whey i ako imaš keš druge suplemente, to ti je PWM (post workout meal). Stavljaš je u omjeru 2:1 u odnosu na whey u šejku, ali možeš i manje ako ti pravi stomačne tegobe (moj slučaj). Ja je pijem o omjeru 1:1 sa wheyom.

15. Ljudi izađite u parkove, uradite zgibove, propadanja , sklekove i trbušnjake... Teretana je OK zimi, ali prirodne vezbe kao ove što sam naveo su najbolje. Suplementi su bacanje para zato što imaju slabe i samo privremene efekte, a koštaju previše.

16. Dekstroza je grožđani šećer i dobra je kao brz izvor energije nakon treninga, što je jako važno. Može i u kombinaciji sa Whey proteinom ako keš dozvoljava, ali peporuke da bi trebalo uzimati minimum 2 grama proteina po kg telesne težine su zvezbeze....

17. Али РиоМаре , где ја у парку да нађем 200кг тегова?

18. I onda svi koji pljuju bildere kažu ''Ma to su oni debili što dižu tegove''.

U mojoj teretani i jesu uglavnom.

19. L@ki brate a gde ja u teretani da nađem park!??

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.