Prijava

Ako ima neki student ETF-a ili tako neko da moze da pomogne. Ovo je za vas verovatno zajebancija, a meni bi dosta znacilo.
Zadatak je sledeci:
Tri tastera sa jednim mirnim i jednim radnim kontaktom, tri sijalice i trubu (sirena, signalizacija, jos jedna sijalica, svejedno) treba oziciti tako da svaki taster pali samo jednu sijalicu i trubu. Vrsta napajanja nebitna.
Ako ima neko ideju, semu, bilo sta, unapred hvala.
Ako sam promasio mesto za pitanje recite.

smijem li da dodam releje ili je ovo sve od opreme? ako ti je ovo šema za signalizaciju kvarova ili požara mora biti po zakonu. ja bih pomoćšnim relejima umnožo signale.

Nije. Ovo je problem-glavolomka sto su bacili jednom kolegi na poslu, pa se ispostavilo da niko nije resio jedno 3-4 dana.
Znaci to je cela oprema:
-Tri tastera sa jednim mirnim i jednim radnim,
-Tri sijalice,
-Truba (kao sto rekoh moze bilo sta umesto nje).

E sad, to bi kod nas radilo na 220 sa nulovanim sistemom, ali nije bitno za problem upste. Moze jednosmerna, ovaj ili onaj napon, isto se 'vata. Fazon je sto imas tri potrosaca koje pale tri tastera i jedan koji pali bilo koji taster. Problem je uklopiti trubu tako da kada palis sijalicu A, na primer, ne vrati napon na ostale dve. Na primer, probam da idem sa radnih preko mirnih na trubu, ali uvek negde izadje u istu tacku. Jbg, ziljavo objasnjavam, sacu nacrtam.

kapiram te ja sve. razmislicu kasnije, poslacu ti semu ako uspijem da rijesim. bitno mi je samo da nije za kakvu instalaciju koja podliježe prijemu jer ne bih htio da ti dam nesto nepropisno. ponavljam, jedini propisan način je sa pomoćnim relejima i umnožavanjem signala uz vodjenje računa o razdvajanju signala dojave od svih drugih.

Hvala brate, taman sam uzeo da se jebem u jebenom paintu da crtam. Ako imas vremena, zanimljiva zezalica. Lajkujem sve definicije godinu dana unapred. :D

ponavljam, jedini propisan način je sa pomoćnim relejima i umnožavanjem signala uz vodjenje računa o razdvajanju signala dojave od svih drugih.

I hvala za tip.

ma samo kažem da će da probam, ja sam sa faksa prije 30 godina, slabo mi ide razmišljanje :)

Covece, to mu dodje '80 i neke? Rispekt.

Jel' ovako nešto zadovoljava postavku?

Edit: Zadovoljava kurac. Brišem pre nego što neko vidi kako sam ga kratko prespojio. :) Sad ću da popravim.

Cekaj, zar nisu onda ova tri potrosaca pod naponom dok ne odreaguju mirni, odnosno sijalice sijaju dok ne pritisnes taster?

Evo ovo sto sam nacrtao. Jbg, verovatno ne idu svi simboli ovako, ali tanak sam sa znanjem.

http://img851.imageshack.us/img851/1862/shemaz.jpg

EDIT: Ustvari, po ovome oni su stalno pod naponom. Ili lupetam?

http://img193.imageshack.us/img193/4645/shema1.jpg

Evo ovako:

http://i15.photobucket.com/albums/a385/donjova/shem2.jpg

Znači, kad ni jedan taster nije pritisnut, sve tri sijalice su kratko prespojene i ni jedna ne svetli. Kad se stisne taster, pravi se paralelna veza sijalice i trube kroz koju teče struja, a preostale dve ostaju prespojene.

Sa'ću vidim kako bi to izgledalo na ovoj tvojoj šemi.

Uuuu. Svaka cast! Ukapirao, nemoj se maltretiras.
Sta da ti kazem. Hvala. Imas slihtanje na Vuki od mene forevr!

EDIT: Jbt, sad se tek prisecam, ovo je fazon prvi razred. Koliko smo nemaci pojma, mi sto radimo....

Nisi ovo precrtao kako valja, ali što jes jes, vezao sam generator na masu. Ionako ćemo svi da izginemo jednog dana. :)

Ma da ga jebem, ne znam. Znam samo da necu moci da spavam. Bem ti govno.

U svakom slucaju hvala vam. ;)

ma eto ti šema gore, što je problem? uf, ajde ja ću ti je precrtati

ej, u pravu si DOBROVECE, ipak mislim da ni ovo ne moze, ako se ne varam sijalica i sirena ne mogu da dijele napon... pojma nemam...

Mogu bre, paralelna veza jbt. :)

Problem je u kratkom spoju kad ni jedan taster nije pritisnut.

Ja bas i nisam strucan za ove stvari, ali tebi (Tetka Drol) je izvor kratko spojen kada je sve pogaseno, a to mi smrdi (doslovno, na nagorenu izolaciju). Ako puknes strujni generator mesto ovog naponskog, sljakalo bi...

EDIT: vidim i sam to shvatas... opet, strujni bi trebao da odradi posao sa tvojom semom...

ok, ne radi mi mozak... ja bih ipak umnozio signale, ne razumijem se u te studentske zadatke. ili uzeo PLC pa bi mi tasteri bili digitalni ulazi a potrošači digitalni izlazi :)