Prijava

Nisam pronašao u pretrazi, ali vrlo moguće da je već bilo reči o ovome...

Naime, interesuje me da li bi bilo dozvoljeno da autor, ja, ili neko treći, uzme redom na primer Abraxusove definicije i ponovo ih definiše na svoj način, koji bi svakako bio bolji i raznovrsniji od stila iz 2007. i 2008. godine.

Na ovu dilemu navele su me pojedine odabrane definicije u poslednje vreme, koje, iako sjajne, imaju efekat podizanja obrve kod mene, kada skapiram da su u pitanju prethodno definisani pojmovi i to u istom kontekstu.

Još detalja u ovom komentaru:

http://vukajlija.com/da-prostis/338904#comment_1700159

Meni se desilo gomilu puta da mi padne na pamet neki pojam, pa onda vidim da je već definisano i odlučim da ne napišem, jer smatram da je nepotrebno.

Isto tako sam imao slučaj da mi je definicija obrisana pod ovim objašnjenjem (nisam provalio pri definisanju, jer je jedna defka bila u prvom licu jednine, moja u infinitivu), pa nisam siguran da li i postoji uopšte pravilo o ovome, jer sam stekao utisak da pojedini moderatori smatraju da je ovo dozvoljeno, a drugi da nije.

Lično smatram da bi se trebala poštovati IDEJA. Ko se prvi setio, njegovo, posebno kada je sleng u pitanju. Šta vi mislite?

I molim bez linkovanja defki :)

EDIT: Shvatite ovo kao generalno pitanje i dilemu, a ne kao nezadovoljstvo naslovnom stranom, ili uopšte bilo kakvim nezadovoljstvom :)

Odmah da ti odgovorim:

MOžeš da definišeš sve i svašta, da "redefinišeš" kako ti kažeš, ali to sa sobom nosi rizik da:
- ispadneš plagijator
- budeš upamćen kao plagijator, pa da dobiješ nekoliko negativnih pratilaca
-ti definicija bude obrisana
- budeš banovan zbog plagiranja.

Abraksove defke su evergrin ovog sajta, i kakve takve, one su zaštićene. Vreme se menja, granice su se pomerile, neke druge stvari su smešne, ali zahvaljujući njegovim i definicijama još par desetina autora, Vukajlija sa razlogom nosi naziv Rečnik slenga.

Razmisli.

Korle, hvala na odgovoru. Upravo je to ono kako i smatram da treba da se postupa. I potpuno se slažem. Čak, jako podržavam i dalje definisanje "pjur" slenga.

Razmisli.

Tako da je ovaj savet nepotreban, samo sam želeo da stvari budu jasnije, jer upravo neke tvoje kolege kažu "definiši sve, ako misliš da možeš bolje".

U pravu su. Uvek može bolje.

Pa znaš i sam da je to rastegljiv pojam.
Ja npr.postajem bolesna zbog ovog sajta.
Živim u strahu od plagijanja!!! Tražim od ljudi da mi kažu ko je u originalu rekao Dobar dan, moram imati izvor podatka!

U pravu su. Uvek može bolje.

Ok, onda da znam da se ne osvrćem i eventualno bez potrebe napadnem nekoga kada definiše već postojeći pojam. Ja svakako neću, smatram i dalje da je bitno i da se prvi setiš, odnosno iskopaš, podjednako kao i da dobro definišeš.

Ovde je nekad postojala opcija za određeni izraz, tj.naslov- Dodaj svoju definiciju, dakle na taj isti pojam.
Trulo je promeniti par reči sinonimima i napraviti definiciju koja je potpuno istovetnog značenja, ali brate nekad je definisani pojam toliko glup i besmislen i loše odrađen i debilan da je greh ne napisati još jednu.
:kad se setim samo Šošona:

Буде ти понекад криво када видиш да је неки појам дефинисан штуро, а да ти имаш већ неку до јаја идеју, али боже мој, не мош' кривити људе, они су писали речник, не романе ко ми сада. Увек можеш да покушаш да поново дефинишеш, али се запитај, шта то ново можеш да кажеш о том појму? Најчешће ништа. Једино ако је то неко друго значење, а онда то и није плагијат, зар не?

ali brate nekad je definisani pojam toliko glup i besmislen i loše odrađen i debilan da je greh ne napisati još jednu.

То се мени десило. Толико је лоше појам дефинисан да не разазнајеш шта човек хоће да каже. И на крају ми је Дог рекао да има још једна дефка са том тематиком али је чак и она у наслову окрњена. Е онда да га јебем. Сад баш да идем да тражим све варијације на тему, па онда све могуће грешке у наслову, па ово, па оно... Ако је аутор довољно луд да направи такав пропуст, онда и треба да буде плагиран! лололо

Ljudi, svi se razumemo i sve se slažemo. Ja ipak govorim o jasno definisanim pojmovima, čak i solidnim definicijama (ne nekim okrnjenim, nejasnim...), ali za koju se uvek može naći neko ko će je definisati bolje. Pre svega mislim na sleng definicije.

EDIT: U prvom postu sam zato i stavio link. Sjajna definicija, ali prethodno već postoje neke sasvim jasne, ali za nijansu manje dobre.

Па да, и за њих к'о што си рек'о:

Lično smatram da bi se trebala poštovati IDEJA. Ko se prvi setio, njegovo, posebno kada je sleng u pitanju.

Буде ти понекад криво када видиш да је неки појам дефинисан штуро, а да ти имаш већ неку до јаја идеју

Ako imaš bolju ideju, napiši je. Uspeva u 90% slučajeva. Nismo toliko dogmatični:)

Auf zbog dosta očajno definisanih slengova žalim što nisam ranije počeo pisati.

Ma dobro, neka teme u aktivnim da i nubovi pročitaju.
U principu kod nas, nolajfera takve stvari izazivaju prezir i to je sasvim dovoljno.
Jedino bi se malo moglo povesti računa da takve definicije na dospevaju na naslovnu jer je stvarno bedno da otprilikativno ista, a mnogo kasnija pokupi hiljade glasova a prvobitna puši skor 11-2 otprilike.
Nekad preturim sve da vidim ima li slično, nekad me mrzi, nekad ni pretraga ne fercera baš kao sad ovaj moj smrdljivi miš "#$%%#!!!

Јебем ти мудрост! Укуцаш у претрагу, ако видиш да нема дефинисано на начин на који си ти хтео, дефиниши на такав начин. Ако има дефинисано на тај начин, иако мислиш да би могао боље, немој то да радиш, јер је некоме већ пало на памет такав неки принцип и самим тим испадаш јебени плагијатор. Ако је дефинисано кева-мајка стил, а ти мислиш да можеш лепше да опишеш али да има исти смисао - не дирај, то је културно наслеђе сајта, плус прави сленг у највећем броју случајева захтева кева-мајка форму...

Mislim da je bitan pristup pojmu koji se definiše. Ako je smisao isti, nema potrebe pisati "bolju", i stara može da se obradi u radionici. Ako je pristup originalan, ne vidim prepreku da se svakoga dana izbaci i po nekoliko istih naslova, makar to bila i "moja baba". Sad, ako je plagijat, zna se šta mu sledi, a ako su besmislice, smatrati spemom.

Па знам Корле, али оно, могу ја ту да убацим неке стилске фигуре и поређења али то би могли са сваком дефком да урадимо. То не одобравам. Али ако је већ концепт другачији, и има неки карактеристичан фазон, то ми је ок.
*Сад би линковао свој пример да ме хвалите и плусирате, али Рч забранијо! х)

Јебем ти мудрост! Укуцаш у претрагу, ако видиш да нема дефинисано на начин на који си ти хтео, дефиниши на такав начин. Ако има дефинисано на тај начин, иако мислиш да би могао боље, немој то да радиш, јер је некоме већ пало на памет такав неки принцип и самим тим испадаш јебени плагијатор.

Ne može se sve baš preko pretrage. Ja sam sinoć npr. hteo da definišem "može jednim ustima dve pesme pevati" i toga nije bilo u pretrazi. Jedva sam nekako skontao da Cara ima takvu defku ali sa nazivom "može dve pesme pevati". Ako još jednu reč dodamo ili oduzmemo teško ćemo pronaći takvu defku koja je već napisana preko pretrage.

kacmo kod toga
http://vukajlija.com/pretraga/izraz?q=fulam

kad sam prvi put trazio defke da bi napisao tu, kucao sam Fulam i bilo je 0 definicija, gle sad....

Mene npr. nervira kad neko definiše sleng ali potpuno pogrešno.
Uopšte ne znači to što je on ili ona napisao a vidi se odmah da je definisano samo da bi se zapisalo to što se definiše, nema govora npr.o prenesenom značenju, nego lupi nešto, eto on misli da je to to i sad šta? Ne treba neko drugi da definiše?
Drugo je kad napišeš bilo šta što nije žargon pa mož da bude, hajd, u njegovoj interpretaciji mozga. Ali dođe dečko i napiše Šošon- portir iz zgrade Avaza.
Zato što je on gledao tamo neki klip na YT.
I drugo, jest da je malo nezgodno ali bi trebalo dozvoliti objašnjenje i onako nekorektnih stvari a od tog se zazire jer će biti obrisano.
A gde ćeš ti drugo pročitati npr.ako ti neko jebe majku cigansku šta to zapravo znači?
Dakle dozvolite dodatak- pogrdan naziv za...šta već hoćeš da definišeš.