Prijava
   

Guslanje

Odvajkada je kurčenje delima svojih zemljaka bilo prestižno nadmetanje na Balkanu. Veština se razvijala, gajila sa posebnom pažnjom i prenosila sa kolena na koleno. U jednom trenutku se toliko razvila da je prerasla u umetnost. U guslanje.

,, Balkanski old wave'', kako su ga krstili muzički kritičari krajem 18. i početkom 19. veka, napravio je pravi bum na tržištu. Guslari su putovali od mesta do mesta, a najveće livade su rasprodavane u roku od par sati. Osnivač i najveća zvezda vejva, Filip Višnjić, prokrčio je put i postavio temelje za sebe i svoje kolege, buduće zvezde i zvezdice ovog pravca.

Naučnici sa univerziteta u Masačusetsu veruju da čak ni popularni WiFi nije mogao da pretpostavi da će se pravac održati do danas. Iako je u današnje vreme dosta privatizovan, a stil je značajno promenjen, guslanje i guslari su prisutni na svakom koraku. I dalje, van svake mere i razuma, pevaju hvalospeve prepričavajući podvige svojih zemljaka i ortaka, sa dodavanjem epskih momenata u neograničenim količinama.

Milojko Pantić tokom Zvezdinih prenosa.
--------------------------------------------------------
Reportaže o Djokoviću.
--------------------------------------------------------
- Jao ne... 'Aj da palimo, molim te.
- Što, šta ti bi od jednom?
- Evo ide mali Mića, osećam da će ponovo da gusla o tome kako je našao semenku na vršnjaku kad je spavao Milicu u cvajtu. Nemam dovoljno alkohola u krvi da ga svarim.
- Ionako je smor. 'Aj idemo na kurve.
- To lutko.

Komentari

Свирање курцу=)
+++

Свирање курцу=)

Ukratko.:)

to lutko !

brat viljuska :)

pa jesmo nasi?

jesmo brate,al nekad preterujemo.gledam sinoc djovaka,imam utisak da onaj komentator drka dok prenosi.

DJ Fillip olololo

Dobro odrađena defka. Telo govori o jednom i taman kada u primeru očukejš neku istorijsku konverzaciju, dešava se nešto drugo. Odlično +

Balkanska glina, da ne kažem Balkanski soft rock.
+

Свирање курцу=)
+++

+1

Balkanski old wave'', kako su ga krstili muzički kritičari krajem 18. i početkom 19. veka

Al ovo si objasnio! :))