Prijava
   

Hip-Hop

Hip-Hop kao kultura i kao umetnička forma postoji više od 30 godina i još uvek traje. Termin Hip-Hop se danas često meša sa terminom Rap Muzika ali to je jedna ogromna greška. Iako Rap muzika spada u Hip-Hop kulturu, Hip-Hop ima mnogo,mnogo dublje značenje.Ono što Hip-Hop cini toliko moćnim I ono što ga održava su neke od sledećih činjenica :

-Kod Hip-Hop kulture se ne gleda materijalno stanje i izgled, već se više i mnogo vise ceni neka originalnost I kreativnost, umetnost da se neki od hip-hop elemenata dovede do skoro potpunog savršenstva a da se pritom ne ode u komercijalizaciju vec da se originalnost očuva. Hip-Hop kultura nije vezana samo za crnu rasu (od koje je naravno potekla) jer deo Hip-Hop-a moze da bude čovek bilo koje rase i nacionalnosti. Isto tako Hip-Hop ne pripada samo jednoj religiji. Možda najbolja ali I najgora stvar jeste da svako može biti deo Hip-Hop-a. I eto zbog ovih nekoliko mozda nebitnih stvari je Hip-Hop ostao unikatan I originalan I još uvek opstaje širom sveta.

Komentari

Да ли би био љубазан да објасниш тачну разлику између репа и хип-хопа? Онако питам, интересује ме. Лили је у дефиницији поменула графите, МЦ-инг, ДЈ-инг и слично, па ми сад тек није јасно. :Д

To su ti 4 osnovna elementa Hip Hopa koja se kasnije granaju dalje.E sad...hip hop je kultura,kao umetnicki pravac i kao sto sam vec rekao ima mnogo dublje znacenje,a Rep je samo muzika navedene kulture(Mcing)...
Ne znam kako tacno da ti objasnim,mnogo je komplexno...Sve u svemu "Rep se repuje,a hip hop se zivi"

Хип-хоп је дакле читава субкултура, а реп је само музички део хип-хопа? Хвала, лепо си објаснио. :)

ovaj video kombinuje sve elemente hip hop kulture i objašnjava neke stvari :)))
http://www.youtube.com/watch?v=qqXi8WmQ_WM

Surovi, ovaj lik lici na kombinaciju Kaleta i Ajzaka:)

Znaci hip -hop nije najobicnije djubre kao sto sam do sad mislio i sto cu i dalje da mislim?Zamalo pa me ubedi....

Talentovno glup...to što si rekao je ne samo neumesno, već i krajnje netolerantno i nepristojno.
Ja ne volim ni hip-hop ni rep ni metal ni rok ni folk, ali ne pljujem one koji to vole...

Gle ga ovaj net-gangster...kolko volim kad neko u sopstvenom postu pokaze svoju glupocu...

Ja ne volim hip hop samo zbog crnaca i njihovog odvratnog mentaliteta.To se onda prenelo i neke belce,pa tako kod nas,dosta ološa i bagre za svoj pravac u kojem žele da se iskažu bira baš hip hop.Ali beli hip hoperi neopterećeni *nepostojećim getoima*,mogu da budu stvarno ok.I sad slušam pesme sa prvog sindikatovog albuma recimo,ili fulmun...ali koga dovati negroizacija taj je završio kod mene na plejlisti :) Klasičan primer Djus.

Da dodam da apsolutno jedini crni hip hop sastav koji mogu da svarim jeste Run DMC i Bambata ako se računa u hip hop, a oni su apsolutni carevi.Mala ali probrana ekipa.Ali to je stara škola,nešto što se u novouspostavljenom degenerisanom sistemu vrednosti nikad neće pojaviti ponovo.

Gvozenovicu,Amin za drugi deo prvog komentarara :)!Da razjasnim,sto se tice hip-hopa,jedini pravac koji postujem je gangsta rap.Mnogi nikad nisu ni culi za Wu Tang Clan,NWA,Onyx,Big L itd.To je pravi old school,koji je nazalost na stranoj sceni iscezao,pa svi samo znaju za razmazene njuske poput 50centa i ostalih ziljavaca.E sad sto se tice domaceg hopa,mnogi su neinformisani,pa da razjasnim neke stvari.Licno slušajući takozvane beogradske ''gangsta'' repere, tipa Struke, VIPa ,Juicea i sličnih, sve očekujem kada će početi da pevaju o tome kako ih ''panduri tuku u beogradskom getu zato što su crnci''. Jednostavno, svi ti navijački najjači-sam-jebem-vam-kevu reperi me odbijaju na prvo slušanje. Marčelo deluje OK, ali mi se njegov stil ne sviđa.Moji favoriti su, naravno, Sindikat, koji je ikona našeg repa i koji je najzaslužniji za revoluciju u srpskom repu, ali po tematici tekstova više mi odgovara Bad Copy(mada se oni pomalo komercijalizuju) i ta ekipa oko njih(Smek Daddy,Bvana,Seven,itd.).To je pravi blokovski rep i ti momci zive ono o cemu repuju.Ali opet, moja omiljena srpska rep grupa je nesvakidašnji i neponovljivi Prti Bee Gee! Od njegovih članova (Moskri(RIP), Mikri Maus, Eufrat) ne zna se ko je genijalniji. Naravno, teško da će oni ikada postati šire poznati iz jednostavnog razloga što su uber-vulgarni, a usput ''promovišu'' i upotrebu teških droga, što je svakako neprihvatljivo. Ali sve je to tako duhovito i zanimljivo.To je to ukratko,nadam se da sam neke stvari razjasnio :)