Prijava
   

Hrvatski film

Dvočasovna retrospektiva domovinskog rata. Uobičajni žanr vuče na teški socrealizam iz Titovog vremena, naravno prilagođen današnjem vremenu (ubačeni su propali ratni heroji, mudri pijani Dalmoši, pajdomani i još pajdomana).

Ima neke sličnosti sa srpskim filmom, jer se radnja svodi na likove koji cirkaju i puše buksne u kraju, rečnik im se svodi na pušenje kurca, jebanje majke i obedovanje govana, doduše bez Sergeja Trifunovića u glavnoj ulozi. Nosioci radnje su glavni junak kome su Srbi roknuli ćaleta i njegov stariji burazer, koji je ostao invalid jer je nagazio na srpsku minu marke "Prvi Partizan Užice". Neizostavni karakteri su takođe, glavni mafijaš negativac kome je keva Srpkinja, najveći pajdo, čiji ćale se još uvek kune u staru Jugu, i neki čist Hrvat izdajnik, koji sarađuje sa Miškovićevom filijalom Delte, za trovanje hrvatske mladeži sintetičkim drogama, iz pogona u Velikoj Plani. Slaganje scena je jednostavno. Kombinacija pucanja u venu, pevanja Dinamovih pesama, flešbekova o ćaletu koga su kod Siska zaklali četnici, mahanje šahovnicama, humorističkih scena (gde je jedino smešno to što je neko nekome opsovao majku četničku), i finalnog pucanja u venu, gde režiser u krupni plan ubacuje špric na kojem piše "Zdravlje Leskovac". Tu su ponekad i jedan do dva lika, koji gle čuda, nemaju nikakve veze sa Srbima. Oni obično sviraju neki pank, samo vare, ne pucaju se u venu, a ostali ih prozivaju da su četnici. U filmovima slabijeg kvaliteta, glavni junak rokne srpskog dilera, burazeru i kevi kupi stan na trgu Bana Jelačića, nađe ribu, i sa njom se odseli u Sidnej. U ovim realističnijim, glavni junak overi u javnom VC-u od srpskog pajda, a na sa'rani mu svira "Heroj ulice" od Prljavog kazališta.

* Gore navedeno je generalizacija. Definicija je napisana iz revolta, zbog jajaretina iz komisija za domaće filmske festivale, koje redovno nagrađuju osrednje ili vrlo loše filmove, i time se bezpotrebno uvlače u dupe našim dragim susedima.

Komentari

E, pa evo ti jedan PALAC GORE. Dodah ovu defku u omiljne. Bravo!

burzum од мене палац горе капа доле и омиљена...дакле ебо си им кеву овим :)

Pa uglavnom si potrefio tu dramaturšku nit, Burzo... i za jajare u komisijama si potpuno u pravu. Sve je to go kulturnjački kurac...
+

znaci, i meni je ebo kevu, a?!
aj minus lepo, da se zna ko je dao

За 20 година српска "елита" није снимила ни један филм гдје се бар случајно појављује Србин позитивац.

neobavešten ако ниси режисер или сценарист неког хр филма није ти кева отишла на посудбу ;)

posto je definicija generalizacija srpsko-hrvatskih odnosa u globalu, slucajno sam se nasao prozvanim, iz licnih razloga. nije da me dotice, ali aj da napisem nesto kontraski. :)
a takvih razmisljanja mi je pun tavan.

@ЧИЧА - nije on Hrvatima "ebo" kevu, vec je na specifican nacin opisao prosecan hrvatski film koji, gle cuda, podseca na srpske filmove po tematici (sa izmenama specificnim za to podrucje). On je kritikovao srpske zirije koji se uvlace svima zivima i koji se savijaju i guze kada to niko od njih ni ne trazi.

@neobavesten - da li si ti palac dole dao zbog definicije, ili zbog ЧИЧА-inog komentara? Toliko si dugo na sajtu, pa mislim da je nemoguce da nisi skontao defku.

skontao sam je Zi. i ukljucila mi se neka sirena da je minusiram, eto samo zato sto nemaju ljudi o cemu drugom da pisu nego o hrvatima ili odnosima sa hrvatima. ili o politici. ili o slicnim glupostima...
inace, kako si, jos radis u elektrani? ;)

Mene ne nervira to pisanje o Hrvatima, jer znam da u Hrvatskoj iste stvari se pisu za Srbe. Sve je to jedan kopipejst, koji jeste dosadio, ali to se nece promeniti narednih 200 godina.

@ЧИЧА - nije on Hrvatima "ebo" kevu, vec je na specifican nacin opisao prosecan hrvatski film koji, gle cuda, podseca na srpske filmove po tematici (sa izmenama specificnim za to podrucje). On je kritikovao srpske zirije koji se uvlace svima zivima i koji se savijaju i guze kada to niko od njih ni ne trazi.

мисам ни рекао да је ебо кеву хравтима,већ хр режисерима који за толико времена нису нашли ништа ново да унесу у хр филм него да копирају ту југосЛАВЕНСКУ кинематографију и морам да додам на твоју опаску више је ебо кеву срБским жиријима :)

Jel ovo neka parodija na Metastaze?

метастазе су најајче :)....рене биторајац велики хулиган и један од главних припадника ббб подгрупа зцб :)....никад гори филм не погледах...

ma da...a kako je najavljivan
ona scena kada be-be-be na nekom smesnom stadionu zighajluju Za Dom-Spremni
:D:D:D

strasno

иначе колико знам неким од виђенијих ббб је плаћено да буду статисти у тој сцени :)....нема шта прејаки су....најкурлбатији ултраси на цијелом овом бијелом свијету...

Pratim dosta domace i filmove iz regiona, i ovakvo proseravanje je sveprisutno. Izmedju ostalog sam gledao Metastaze i jos pun kurac slicnih filmova.

@neobavesten
Svaki tekst ima bezbroj tumacenja, tumacenje citaoca ne mora da se obavezno poklapa sa mislima autora. Moje misli i tvoje tumacenje se ovde razlikuju. Ako mislis da sam nalozena skinjara, ili da imam nameru da sirim neki medjuetnicki hejt, ovde gde mu mesto nije, gresis. Samo sam sagledao hrvatsku filmsku scenu poslednjeg perioda.

Da ne pokrecem ja vise ovakve teme, nego da nastavim da pisem o zagorelosti, sisama i svrsavanju, pa da mi svi vi budete srecni i zadovoljni.

Defka stoji.
Koliko god u Srbiji bili opsednuti Hrvatima, to je NEMERLJIVO malo koliko su Hrvati opsednuti Srbima.

Svaka reč ti je na mestu. Ali ne moraju Srbi biti glavni negativci - mogu biti i sporedni likovi (Tarik Filiрović je glumio Srbina homoseksualca u filmu "Go west").