Prijava
   

Hrvatski jezik

Nestabilan jezik od kad zna za sebe. Kako smisle novu reč u HAZU (SANU iz Zagreba) ono opet il zajmi iz Srpskog ili bude neupotrebljivo.

Primer 1.
Od februara 1943. zvanično ime vazduhoplovstva NDH se menja od "Zračne snage", na "Bojno zrakoplovstvo". (Recenzija autora: Mogli su ga nazvati i zrakomorstvo)

Primer 2.
Imali smo druga u vojsci pre koju godinu. Bejasmo spremni da ga spamujemo na VP. Pa reko da mu pošaljemo nešto originalno (da nije novi broj lista "Dečko"). E nema nista bolje od razglednice sa sahovnicom sa slikom Pape Jovana Pavla II.
Ispisasmo razglednicu i taman da je munemo u poštansko sanduče... kad. Nemoš naći. Ja znam da su mesari nenormalni, ali sanduce u posti imaju. Ma jok. Kad mi se kod vrata zaustavi pogled na mesinganom čudu od dve tone.
Ima kapak ko poštansko sanduče, a na njemu piše "Uložnica". Kakvo monumentalno sanduče, kontam da ni papa u Rimu nema takvo. Sve mi liči na fiskalni restof iz 1941. Ubacimo pismo i rešimo da malo istražujemo:
Uštelamo malo domovinski, pa reko da pitamo narod: "Oprostite, molim lepa, bi ste li se uljubaznili pokazati nam Uložnicu?" (Trpni infinitiv i glagolski predikat! Svaki mesar pomisli da te zna sa telefizije).
Rezultat: Naravno da niko nije čuo za "Uložnicu".

Komentari

Mićo, zajebo si se, nije HANU, nego HAZU (HrvaCka Akademija Znanosti i Umjetnosti).
Od mene uvek plus +

HAZU, ne HANU (kod njih je znanost, a ne nauka)

Jovičiću, znam da si lep i pametan, ali pročitaj šta piše gore

e jebi ga ja sam to napisao prije nego što sam vidio tvoj komentar, tj. čitao sam definiciju, i tek onda komentarisao, a ti si u međuvremenu dao komentar

da da, obojica se odlikujemo visokim stepenom znanja hrvatskoga jezika :)

Destruktor, mislili ste reči stupnjem??? :P
+

ali

zrakomorstvo

suze mi idu