Prijava
   

Igra mačke i miša

Često potpuno pogrešno shvaćen izraz. Naime, ovaj izraz se obično definiše kao dominacija jedne strane nad drugom u nekom okršaju, što je daleko od pravog značenja.
O čemu se onda tu radi? Pazi sad ovamo:

Kada se na ''zatvorenom'' terenu susretnu mačka i miš dolazi do strateško-psihološke ''igre''.
I mačka i miš se ukipe i ne pomeraju se sa svoje pozicije. Sledi period streljanja pogledima, ali ni predator ni plen ne prave nikakve pokrete.

'' Š'a bre lupaš DCX, ajde idi grli filadendron, iz'ela bi ga mačka se'am puta do sad, kakvo crno streljanje pogledima, nie ti to MMA ster daun!!111''

E, moj ti. Rekoh na ZATVORENOM terenu, tipa kuća, šupa, napušteni hedkvoters Judeo - masona. Normalno da bi Tom dominirao na otvorenom, ali unutra Džeri ima šansu da uđe u stelt mod i sakrije se ispod papira na kojima su tajni planovi za dominaciju svetske ekonomije. Onda Tom ostaje bez užine.

'' Doobrooo... I? ''

Miš hoće da se sakrije u obližnji zaklon, međutim ako odmah krene ka njemu, mačka će ga verovatno ščepati momentalno zato što je miš prvi krenuo, i tako odao svoj pravac kretanja. Pokazao je svoje karte. Mačka sve vreme čeka zgrčena kao opruga, kao sprinter na startnim blokovima, i zato može eksplozivno da odreaguje na grešku miša. Dolazimo do ''zuhcvanga'', pozicije u kojoj gubi............. onaj koji prvi napravi potez!

'' Pa po tome bi i mačka i miš stojali tako ukipljeni beskonačno dugo! Nije ti dobra teorija! ''

E pa, tu na scenu stupa psihologija. Ulozi nisu isti. Ako mačka fejluje gubi jedan obrok. Ako pak miš fejluje - gubi život! Mačka, kao superiorni predator je toga svesna i, dok je ukipljena i čeka na mišev potez, ona je potpuno mirna. Apsolutni zen. Master svojih misli. Tenzija - nula.
Miš sa druge strane.... Miš puni gaće. Trese se. Strah upravlja njegovim nervima. Pritisak ga uništava. Tenzija - mo'š je sečeš nožem.
I upravo to je razlog zašto miš UVEK pravi prvi potez. Upravo to je razlog zašto mačka uvek dominira toliko da se nama čini kao obično iživljavanje i '' igra '' sa mišem. Upravo to je razlog pogrešnog tumačenja ovog izraza. Miš jednostavno puca pod pritiskom.

Komentari

Vidiš jbt nikad nisam o tome razmišljao... +

Zanimljivo u krajnjem slučaju. Znači miševi samo hrabro bre!!!
+++

Stvarno odlično. Mnogo mi se 'đa. Pluščina i patrik. Mog'o si komotno da napišeš neku psihološku igru ljudskih frakcija/pojedinaca na ovu foru.