Prijava
   

Ima Digra

Čuveni portugalski fudbalski menadžer poreklom iz Angole. Rođeno - Iman Nkrumah Digra, gde Iman u prevodu znači vernik. Tako je i živeo, s verom u kvalitete igrača koje zastupa.

Inače deveto dete u svojoj siromašnoj porodici, tokom angolskog rata za nezavisnost početkom sedamdesetih godina prošlog veka, iznajmljivao je svoje starije sestre portugalskoj vojsci. Kada je njegovu veštinu u zastupanju dobara spazio Preco Vese, tadašnji dobrovoljac iz predgrađa Lisabona, u to vreme ekonom nižerazrednog fudbalskog kluba F.C. Meta Fixada Setúbal, on ga je nakon rata poveo nazad u tada Portugaliju, a danas Portugal, kako bi uvaljivao polu-raspade od igrača konkurentskim ekipama preko cene.

Tokom karijere je zastupao i takve veličine kao što su Toti Žemka i Divi Gavajo sa kojima se inače zabavljala i Imaova ćerka Neda Brineš koja je ove slavne igrače i privolela da budu njegovi klijenti.

- Čuj, znam da su skauti Sevilje na tribinama, ali jesi li siguran da Puertu moram poslati na teren, pao je na svim lekarskim pregledima?
- Ma kome je to bitno! Ima Digra, delimo lapo-lapo.

Komentari

Ovaj Preco Vese ti je čistokrvni Portugalac. Ima Digra ne zvuči ni portugalski ni angolski, nažalost.

U stvari, ako bolje razmisliš, Precovese bi bio izvanredan italijanski menadžer. Neki Ubaci (čita se "ubači") Precovese.

Ima je nadimak, srednje ime mu je čisto angolsko i znači "deveto dete" po nekom njihovom izumrlom jeziku. Digra prezime je prisutno i u Africi, ne baš u Angoli, ali jeste u komšiluku. Šta ti znaš koje pleme je bežalo od kojeg rata :P

https://forebears.io/surnames/digra

Ok, ali ne "zvuči" kao neki njegovi slavni prethodnici na ovom sajtu. Ovaj Precovese mi je baš ono zvučan.

I ovaj Digra je nastao u jednoj ranijoj definiciji kao deo priče. Uvek ima još materijala za budućnost.