Prijava
   

Ime Ruže

Roman italijanskog pisca Umberta Eka koji je najbolji pokazatelj koliko kojekakve pomodne ćurke (a i poneki ćurani) zaista čitaju ozbiljniju literaturu (Paola Koelja, Orhana Pamuka i sl.). Maltene svako malo čujete neku kako se hvali da je pročitala knjigu i kako je oduševljena delom sa toliko emocija. Tu vam je već jasno da dotična smatra da je ta knjiga ljubavni roman jer je pročitala prvih nekoliko strana, pa se smorila, ali mora da tvrdi da je pročitala jer sve ostale tvrde isto i da misli da je "Mali Princ" knjiga za decu. Ne bi tu bilo problema da "Ime Ruže" nije kriminalističko-filozofsko-religijski roman smešten u jednu opatiju u Italiji u doba Srednjeg Veka gde jedan bivši inkvizitor dolazi da razreši misterioznu smrt jednog od monaha. Knjiga je odlična, ali ako vas mrzi da čitate grdne istorijsko-religijske rasprave kojima roman obiluje, pogledajte odličan film sa Šonom Konerijem i Kristijanom Slejterom u glavnim ulogama, ako već niste. Bar ćete ćurkama moći da spustite kako valja i dolikuje.

Komentari

'Fukoovo klatno' je, takodje, odlican njegov roman. +

E, neka si rekao!
Idu mi na živce ovi "načitani", koji/koje su uvereni da, ako pročitaju ceo metar Mir-Jam, odmah su intelektualci.
Ruku na srce, opasniji su takvi kad umisle da mogu pisati, al' to nije u vezi sa tvojom defkom. :)
A, da, +

knjiga extra al me ubio silni latinski kojim knjiga i vise nego obiluje, na svoju nesrecu nisam imao latinski u srednjoj skoli, a i ko mi je kriv sto nisam poslusao majku pa lepo ko covek otisao u gimnaziju i naucio nista pametno sem latinskog

Дуго сам се ломио да л' прст горе или прст доле. Ипак је доле.

Име руже је вансеријски роман. Он ми је показао како сам мали. И то тек након што сам прочитао поговор, јер се тамо објашњава књига. Гарантујем да не постоји особа данас која би могла правилно да протумачи лавиринт религије и секти на којем је заснована цела књига, наравно у току првог читања. Евентуално неко ко студира теологију, или историју, директно римокатоличку. Целокупан крими део заправо има много дубљу позадину.

Шон Конери је један у пет милијарди. Али ни он није у могућности да такво дело веродостојно пренесе на мали екран. Нико није. А гледати филм место читања књиге овог калибра, је исто као и је*ње пластичне лутке уместо вођења љубави.

Минус иде управо због позива да се књига прочита, или барем филм погледа, само да би се објашњавало неким ,,ћуркама''. Књигу треба прочитати због себе и ради ширења сопствених видика. Никад нисам разумео људе којима је поента да некога напуше и тиме покажу како су они велики. Обично су такви људи арогантни, и неретко у истом кошу са дотичним од којег покушавају да побегну. Што им не помоћи да и они прошире своје видике? Сноб није адекватна реч. Поврх свега, нити је дефиниција, нити је сленг.

@Snohvatica: Мир Јам је писала љубиће, који по совој природи јесу кич. Али те љубиће издваја врсно познавање познавање хијерахијских односа тог времена. То ипак мора да се цени. А ко јесте интелектуалац?

ja samo da pohvalim borkov komentar, bravo