Prijava
   

Jusan

Po hijerarhiji najniži do sad otkriveni sloj među najokorjelijim šljakerima – snažnih leđa i svijesti ukroćene od rođenja nevidljivim zavjereničkim mehanizmom. To je ona strpljiva, dobroćudna plećata ljudina čiji su pošteni preci takođe samo „jusali i jusali“ za domaću vlastelu, Turke, austrougare, komunjare, direktore i ratne profitere.
Čitko potpisuje sve što mu poture bez puno kolebanja, i da je iskoristio godišnji, i da je zdravstveno osiguran, i da prima redovnu platu iako ništa od toga vidio nije za cijeli svoj radni vek. Jednim potezom mogao bi on zgromiti sve te izrabljivače, kurve, prevarante i đidije, ali to ne čini nego samo strpljivo žmirka i podmeće kičmu svuda kud njihova čizma gazi.
On je božiji prototip gurnut u serijsku proizvodnju nogom robovlasničko-kapitalističke imperije. Sa doživotnom garancijom. On je nježan otac i vjeran suprug.
Nedjeljom, kad ostali rmbači dočekuju jedini slobodan trenutak da odu u crkvu, na utakmicu, na pivo ispred radnje ili da jednostavno dremaju i osete blagodat porodičnog okupljanja i ručka, Jusan vazda mora skoknuti da malo pričuva neku građevinu ili pomogne da se istovari kombi i ofarba ograda lokalnog privatnika. Ako mu se u po godine i desi neradan dan, Jusan će sjediti kod kuće, nespokojno kršeći ruke i pitajući se šta li je skrivio gazdi.

Komentari

Bravo, matori! Socijalno-komunjarske teme +
Postao si zajebaniji komunjara od mene a da toga i nisi svestan.

Ha, ha...recimo da sam imao tebe i tvoj sud u obziru kad sam ovo pisao. Znam da gotiviš tematiku, pa reko, ajd da učinim čovjeku. Slaba sam ti ja komunjara, previše sam religiozan za to. Ali kao pisač se povremeno mogu staviti i u tu ulogu.