Prijava
   

Kad su cvetale tikve

Roman Dragoslava Mihajlovića o životu dušanovačkog mangupa i bokserskog šampiona Ljube Vrapčeta. Ovu knjigu možete da volite ili ne, možete da kažete da je govno od proze ili biser YU književnosti, ali niko ne može da porekne da mu je ovo delo obeležilo jedan period detinjstva. Naime, ovaj roman se obradjuje uglavnom u prvom razredu srednje škole i njegova fabula predstavlja totalno osveženje u odnosu na dela koja se deci serviraju u tom starosnom uzrastu ( Ep o Gilgamešu, Pakao, Božanstvena komedija, Dekameron...). Naravno, sve ovo navedeno su velika dela, ali ko još u 15 godina može da ukapira odlomke iz Starog zaveta!?
E sad, uglavnom se dešava da su profesori srpskog totalno netolerantni kad je u pitanju ova knjiga, jer je "vulgarna", pa se ona samo pretči, čisto reda radi.

Jedan dogadjaj iz moje srednje škole. Profesorka srpskog pripada grupi gorepomenutih profesora, koje zabole kurac za "Tikve", te se čas analize ove knjige sveo na petominutno prepričavanje od strane najbolje učenice.
Profesorka: U redu je, Ivana, dovoljno smo čuli o Tikvama. Ko hoće da popravi ocenu?
Marija: Ja bih.
Profesorka: Uh, ti imaš čistu jedinicu. Hm, ajde analiziraj jednu rečenicu iz romana, ali nadji, leba ti, neku gde nema bezobraznih reči!
Marija: Krajem 50-ih, na Dušanovcu se osetio deficit medju ribama. Subjekat je...
Profesorka: Jao, to je predugačko za tebe, a i te "ribe", pazi na rečnik. Traži kraću, i bez vulgarnosti!
Marija: Hoćete mindže!!!
Profesorka ( kolutanje očima )
Odeljenje ( koma )

Komentari

+

Нама Сурдуличанима је крај књиге био посебно занимљив - она сцена кад Љуба Врапче бије лика који му је силовао сестру. Дешава се у Сурдулици, на месту у близини данашњег (и тадашњег) санаторијума, где се скреће за Ново гробље.

Plus za Džimita al je sajt toliko nepregledan za glasanje da zaslužuje definiciju na tu temu

Uz "Crvenog kralja" moja omiljena iz tog perioda... +

Nju smo radili u drugom razredu i rastegli smo na ceo mesec radnju zato što je profesorka insistirala da svak' nešto zna da kaže...

Не желим да увек будем квариша, али да би се имала комплетна слика о нечему, треба чути све приче.
Мени се та књига није ни најмање допала. Данте је мој омиљени писац.
И више сам уживао у сцени када Ромео и Ђулијета умиру на врхунцу своје љубави него у тој књизи. Тако да сам са више узбуђења, или пажње анализирао велике идеје које су желели да кажу Шекспир, или Данте, него то.

JTU, pa ja napisah da su Dante & co. vrhunski pisci, i ništa tu ne sporim, samo kažem da je to malo preteško za klince u tom periodu. Ako je od tebe, i minus je kvalitetan ;).

А, не нисам дао минус, у већини случајева јесте тако. Али желим да ти кажем да постоје две стране медаље и да увек постоје они који више воле Дантеа. О томе да је већина те литературе претешка - дефинитивно, али постоје многа дела која ће човечанству увек бити тешка, без обзира на године. Ствар је у приступу, навици, околностима...

JTU, onda izvini, ali minus se nekako vremenski poklopio sa tvojim komentarom, no nebitno, jebeš minus.
Znaš, ponekad i ja mislim da treba čitati "nerazumljive" knjige, makar i na silu, možda se vremenom i ukapira nešto. U svakom slučaju, subjektivan sam prema Tikvama.

Па, ако је на силу не може...ако је на силу не може једноставно да уђе у главу.

Ja sam Tikve citao 3 puta, a pre nedelju dana sam procitao i Petrijin Venac s tim sto TV ekranizaciju nisam nikad gledao...da se useres kolko je dobra knjiga.
Isto sam od D_M citao Cizmasi bar 4 puta...

E Петријин венац је већ одлична књига

Ja moram sad da se dadem u net potragu za tom pomenutom ekranizacijom...nikad TV ne moz bidne ko knjiga, al zanima me. Hocu da vidim ko je kog glumio :)

ova predstava je izvedena 5 puta, pa je zabranjena... a mene i ortaka je profa srpskog tera da mu glumimo u delu kad se poslednji put sretnu Stole i Ljuba, pred Dragoslavom, pošto dolazi u srednju u novembru...robijo++

Одлична књига.

Najbolja knjiga koju sma procitao . :)

Волим ту књигу. +

Ми смо је у 2. радили.... :) Нема везе +

Srpski lovac u zitu :)