Prijava
   

kalafon

Vrsta smole koja služi za podmazivanje žica na violini. Pošto je svaki drugi pripadnik romske nacionalnosti (ciganin) virtuoz na violini, često se cigani nazivaju "kalafonima".

-Vidi ga ovaj kalafon, ala dere onu violinu, piči kolce svaka mu čas'! Taj može i zubima da svira.

(u pozadini: "Ne dam dragi ni kapi, nek ti duša iskapi zbog sinoćne beseeedeeee.... Drugoj daješ rumene, meni mladoj uvele, uvela ti duša taaa....)

Komentari

Ljižo: KALAFONIJUM a ne kalafon. Kalafonijum i može se nabaviti u svakoj prodavnici muzičkih instrumenata, a mnogo se koristi u gumarskoj industriji.

... a može da se koristi i umesto paste za lemljenje
+

Kalafon ili pravilno kalafonijum jeste vrsta smole i koristi se u svakodnevnom zivotu za lemljenje.Moze se rastvoriti u alkoholu i onda smola postaje tecna-kao med.U muzici se koristi za mazanje gudala(ćimane-ćemane)svih gudackih instrumenta.
Romi jesu dobili naziv kalafonci zato sto su virtuozi na violini-kako kaze gore navedeni kolega linvista ali su dobili i taj naziv zato sto su kalaiisali kazane.Nekada a ponegde i sad romi idu od kuce do kuce noseci kalafonijum i kalaj i kalaishu kazane za topljenje masti.Zaloze vatru stave u kazan kada se dobro zagreje kalafonijum koi brzo pocne da se topi onda dodaju kalaj.Kalafonijum vezuje kalaj za bakreni kazan.
"Dodji da te chicha kalaishe od kolena pa navishe"

evo. mada mislim da "podmazivanje" nije adekvatno.

Kažem ja, da ovde čovek može svašta da nauči.

Znate li negde gde se moze naci u okolini leskovca ali onaj jeftiniji za lemljenje da napravim flux da popravim graficki cip na laptop imam fen za skidanje farbe al dzabe kad ovo nemogu naci.Nezanima me skuplji za violine.