Prijava
   

Katran i perje

Srednjevekovni oblik sačekuše zbog neke budalaštine, uglavnom nesmrtonosnog karaktera, a sa namerom ponižavanja žrtve ili promene njegovog ponašanja. Iako je mnogo godina kasnije u crtanim filmovima predstavljeno kao komična scena, mazanje katranom i posipanje perjem osim psihičkog bola (sem kod tvrdokornih bandoglavaca) često je izazivalo i fizički bol. Naime, korišćeni katran najčešće je bila borova smola, ona što se koristila za premazivanje brodova, koja se prvo topila kako bi njen fil mogao da se nanese na žrtvu (u većini slučajeva iznad struka, ređe na glavu) i ona je često znala da ostavi opekotine. Žrtva je zatim simbolično posipana perjem.

Katran i perje nikad nisu zvanično korišćeni kao oblik kažnjavanja, već kao oblik osvete besnih masa, ali često uz prećutnu dozvolu zvaničnih državnih struktura. Zato je sam čin često i praćen "paradiranjem" žrtve kroz glavnu ulicu kako bi njegovi sugrađani mogli da se naslađuju i zahvaljuju Bogu na ispunjenju kosmičke pravde. Ovaj način kažnjavanja korišćen je u Evropi i Severnoj Americi, a kažu da je poslednji put izveden 2007. godine u Severnoj Irskoj.

- 'Oćemo do Kize i Bugara večeras?
- Ma važi... evo juče idem.
- Što si brejker, jeb'o te kurac? Kod njih je uvek zajebancija, opušteno.
- Ma opušteno tebi i njima i svima ostalima. Ja s vama inženjerima i pravnicima o čemu god počnem da pričam poklopite me s 'iljadujednom činjenicom pa redovno crvenim u ćošku do kraja bleje. Prvo me Kiza namaže katranom, a vi ostali bacite na pod i uvaljate u perje. Na kraju razvlačite moje blamove po fejsu i Vukajliji. Zajebi bre. I znam da me zovete po imenu samo zbog onog lika što je u Slagalici osvojio minus deset poena.
- Pa nismo mi krivi što se zoveš Slavoljub.

Sastanak kućnog saveta:

- Ostala je još jedna tačka, u pitanju je prikupljanje preostalog novca za fasadu. Komšija Jovanoviću, da niste slučajno promenili mišljenje o promeni izgleda naše zgrade?
- Nisam, naravno. Zašto grad ne bi pokrio troškove nego mi moramo od usta da odvajamo? Zar zgrada nije zaštićena kao spomenik kulture?
- Nije, komšija, po stoti put, ovo je prokleta kolonija, nema nikakav spomenički značaj. Jedino istorijsko u njoj ste vi.
- Slušaj, mladiću, komandovao sam desetinama hiljada vojnika pametnjakovića kao što si ti, u moje vreme video bi ti svog boga bezobraznog! Nekad se znao red!
- Da je vaše vreme sad bismo vas zalili katranom i uvaljali u perje tako prgavog.
- Ne dam pare.

Komentari

Odlično, čak i edukativno. +++
(jebote, ala sam zvaničan!)

hvala na oficijelnosti :-)

a vi ostali bacite na pod i uvaljate u perje. Na kraju razvlačite moje blamove po fejsu i Vukajliji

Meni kada se neki drugari prepoznaju u defkama ima da me ubiju.
Odlično napisano. Primeri potpuno ispratili priču.
+++

hehehe, zato treba čuvati identitet, da ti se ne načestitaju autorskih prava :-)