Prijava
   

Kazimir Maljevič

Poznati ruski slikar. Avangardan do te mere da mu je jedna od najpoznatijih slika ni manje ni više nego ″Crveni i crni kvadrat″, na beloj pozadini. Bio je predstavnik ruskog konstruktivizma i suprematizma , a bio je pod uticajem francuskog neoimpresionizma, fovizma i kubizma! Šta god to bilo… Mada, sudeći po onome što je brljao po platnu, mora da je bio i pod nekim drugim uticajima, ali opet da bi postigao toliku preciznost u crtanju kvadrata nije mogao biti pod uticajem vutre, alkohola, ili nečeg trećeg, tako da je ovo još jedna velika kontradiktornost u životu ovog umetnika. Inače, nije se bavio samo kvadratima, već i drugim geometrijskim oblicima: krugovima, pravougaonicima, poliedrima, a crtao je i pejzaže, a na tim slikama je izuzetno teško prepoznati pejzaž. Ipak, čovek se proslavio svojim delima, valjda imaju neki šmek.

Komentari

Nije stvar u delima nego u pokretu koji ona predstavljaju. Same njegove slike nemaju nikakvu lepotu.

+ мени се његове слике баш свиђају :) ... ако ти први насликаш круг добићеш аплауз, а ако то ископираш онда није фора... тако да ако ти смислиш нешто једноставно и уникатно, изложи га и прославићеш се... то не важи само у уметности , тако ти је и индустрији (пост-ит жути папирићи = лепак + рециклирана хартија), прехрамбена индустрија - Чупа Чупс лизало - пластични штапић + бомбона (новија варијанта - жвака + бомбона + штапић), мајспејс и фејсбук итд итд....

Ова тијана ми је жешће позната...

Maljevič nije bio čuveni slikar nego čuveni teoretičar. On je sa ovim kvadratima samo predstavio svoje već postavljene teze bespredmetnog slikarstva. Nije cilj ove slike da te impresionira, on je težio da pokrene jedan novi pravac u umetnosti. Mislim da si pogrešno shvatila koncept suprematizma ako možeš da kažeš da ti se njegove slike sviđaju.

To kažeš meni ili Tijani?

Kažem bilo kome, da bih ispao pametan

Čovek koji mete sliku Gorice Popović za avatar ne mož' da ne bude u pravu! Realno

Bolja mu je bila ona "šveca" što voli pluseve

I ja sam za vraćanje švece. Kad je vidim kao Sunce da me ogreje. Ponekad se ulogujem na sajt samo da bih gledao švecu na avataru.

Inace, dodala bih da je njegovo najpoznatije dijelo Bijelo na bijelome, odnosno Bijeli kvardat na bijelom kvadratu/ blijeloj pozadini.
Sta vise za reci?

A Tijana je u pravu, smisli nesto originalno i ljudi ce se tome diviti bas jer je jednostavno a oni se nisu sami uspjeli sjetiti toga. Govorice:" Pfff, to sam mogao i ja" a pravo pitanje je: Pa zasto nisi?