Prijava
   

kineska deca u Srbiji

Odrastaju iza tezgi po kineskom trznom centru. Spavaju u kutijama na odeci uvezenoj iz Kine koja mirise na NESTO ( to nesto jos niko nije definisao ali ga je tesko podneti duze od dva minuta).Glave su im toliko velike prema telima njihovih majki, da se ja uvek setim one price o Pepeljuzi i tamponu koji se u ponoc pretvorio u bundevu. Gledam dete, gledam maju, pa mi je malo tesko da shvatim da je OVO proslo kroz ONO.Kosa te dece neverovatno podseca na cetke za WC (plasticno i na sve strane). Dobijaju i srpska imena, a boga mi, i nadimke (Zika, Rasa, Jelena...)Hrane se najgadnijom stvari na svetu - kineskim sirom koji pliva po plasticnim koritima i lici na domaci sapun. (Meni su objasnili da se radi o siru, strucnjaci-prolaznici; no, kako oni svaki slobodan trenutak provode u istrazivanju ovog centra, verujem im na rec).
Neka od te dece su produkt mesanih brakova, al' izgleda da su toliko zajebani da se na njih ne lepi srpstina, pa se uporno zute.

Komentari

Bravo care! jos samo da neko objasni sta je to "nesto" sto smrdi svuda gde su Kinezi pa mogu na odmor!

Kinezi su sebi odavno postavili prioritete.Svi ti klinci su snažno indoktrinisani i lobotomirani da njima nije nikakva frka što ih živo po 35 u stanu i što spavaju po kutijama.
Ta srpska imena su jedno od sredstava za ostvarivanje prioriteta.Namena tog čina je da autohtono stanovništvo preplavi nalet ljubavi i samilosti prema Kinezima koji se eto mučeni trude da se uklope u društvo,što ne može biti dalje od istine.
Kinezi rade po principu *Imaju oni većih problema od nas,neće se smaraju sa nama*.Kad za dve tri generacije naši unuci shvate da ih ima 200 hiljada niotkuda i da su sve trgovce i male privrednike izbacili iz posla svojim sumanuto niskim cenama.

Biće kasno. :)) Palac gore

Naravno da je tako. Svi smo gledali sa simpatijama i u cudu kada su se prvi Kinezi pojavili u Srbiji, dok su pametni upozoravali na ovo o cemu govoris. Mnogi su njihovim dolaskom pobrali kajmak sa mleka, i jos to cine. Na zalost, njihova odeca je preplavila sve, i to ona loseg kvaliteta, tako da se vec ukorenilo duboko pitanje, kada smo u dilemi da li da nesto kupimo ili ne :<< DA li je kinesko?,, na sta te prodavacica ubedjuje da nije, a one postenije kazu da zaista ne znaju.
Moje komsije su se prevarile zestoko i izdale im stanove, pa se jedan multiplikovao u 20, a stan posle njihovog odlaska izgleda kao da su ga termiti opustosili.

Trashair-e idi na odmor i lepo ti bilo, taj miomiris se zove loš naftalin i sa dodatkom formalina bar znaš da nisi kupio i ptičji grip (izmišljotina).

Pravilan rast dece se meri promenom odnosa glava - telo i naša su deca glavata. Ta deca su srećna ako se rode bilo gde osim u Kini gde bi svi osim jedinaca završili kao abortusi (obavljeni ofingerom). Kosica "na juriš" se u našim krajevima kaže ‚‚ko ježurka‚‚ i sl. teško da bih bilo čiju kosu mogao da upoređujem sa toalet četkom. To gde i kako spavaju nije mnogo različito od naših gastarbajtera koji se "još nisu snašli" iako nisu žuti pa mogu da foliraju. Nađi mi molim te nekog ko bi kinezu izdao stan pod poštenim uslovima. Roba koju prodaju je tačno onakvog kvaliteta kakav ovo tržište traži. Sir, meni se povraća na dobar deo ekskluzivnih francuskih sireva. Treba se malo setiti Perl Bak.
A šta ćemo sa kineskim restoranima?
O kineskoj "bofl robi" Mira Adanja‚ napravi neki dan reportažu da se smrzneš koji nam "brendovi" uvaljuju puške. "
A što se budućih generacija tiče ne brinite, vrlo skoro ćemo i mi i dobar deo sveta biti teška sirotinja za njih.
Ekonomski rast od 8% godišnje nije zabeležen u istoriji ekonomije a oni baš toliko i to već godinama. Bumo vidjeli!

joj, pa nisam ja to zlonamerno rekla za kosicu:))) Zar postoji iko normalan ko bi sa mrznjom gledao na bilo koje dete na planeti? Zar si me tako skapirao? Sto se Perl Bak tice veoma sam je pazljivo citala i sa zadovoljstvom. Naime, braca i sestre Perl Bak su pomrla u Kini od tropskih bolesti, gde su joj roditelji boravili 12 godina kao misionari. Kao bebu od mesec dana roditelji je vode sa sobom u Kinu.Naucila je kineski pre svog maternjeg jezika. Ona se veliki deo svoga zivota osecala kao Kineskinja.Nakon bokserskog ustanka su morali da napuste grad u kome su ziveli (na zalost vise se ne secam imena grada). Takodje je dobila i njihovo obrazovanje. Druzila se sa ljudima iz svih slojeva kineskog drustva. Predaje i na njihovim univerzitetima.
Istocni vetar, zapadni vetar je sjajna i zaista je steta propustiti je. Prica o sudaru ili susretu dve kulture. Prica o mladom Kinezu obrazovanom na zapadu i o njegovoj zeni koja je tipican plod kineskog tla, tradicije i kulture.
Mojih nekoliko svetova, Dobra zemlja, Mati, Zmajevo seme su samo neka od dela koja se bave Kinom.
Godinama sam se bavila proucavanjem kineske tradicije tako da sam ja neko ko ih prilicno poznaje, a samim tim i ne mrzi, jer mrznja je uvek plod neznanja i nepoznavanja.
Mislim da sam ti dugovala ovaj odgovor i da si razumeo da nisam bila zlurada niti zlonamerna u svojoj definiciji.

Da razbijemo neke nedoumice:
Kina ne priznaje dvojno drzavljanstvo. Kinezi koji se nisu ogresili o drzavu ne zele strano drzavljanstvo, narocito ne nase. Oni kojima je milicija za vratom zene se u trecim zemljama.
U kini mozes da imas vise dece. Ako zivis u selu bez komunikacije i veze sa svetom mozes da imas koliko hoces dece. Doduse, dosta te dece nikada ne dodje do auto ceste za zivota, nema obrazovanja i nije prijavljena vlastima. Ako zivis u gradu, takodje mozes da imas vise dece, ali moras da platis. Ako se stisnes da platis, odna mrs kod ginekologa ili u Srbiju. Mera ogranicavanja na jedno dete je privremena i ocekuje se ukidanje.
Osim cinjenice da smo mi najgore trziste kojem svi uvaljuju losu robu, narocito sto su nasi zastupnici "sposobni" uzmite u obzir da se sve proizvodi u Kini. Dolaskom kineza mi smo zaobisli drugu ruku velikih zapadnih brendova i 3 ruku nasih predstavnika i uvoznika i cetvrtu ruku prodavaca na malo koji po ceo dan sedu pusu i oce da zivu od tri prodata artikla. Njih mi nije zao.
Dolazak kineza je pozitivna stvar. Dosta Roma koji su se pozeleli postena zivota su se orodili sa Kinezima.
Jeste snimili kako su kineskinje happy kad su trudne. Ove nase domace su mrzovoljno, hoce da se biju, te im vruce, te ih gledas kad nisu sexy, te gledaj svoja posla, te znam i ja sta sam radila.

Sto se Kineskinja tice setimo se samo kakav je bio njihov polozaj u kineskom drustvu kroz istoriju. Setimo se fenomena vezanih stopala kako bi se ogranicio njihov rast, a samim tim i kretanje zene! naravno, nije samo za kinesko drustvo bio karakteristican ovakav pogled na zenu. Ona se ogranicavala i sputavala i na druge nacine u drugim kulturama. Nije li i feredza ovakav vid sputavanja zene? Pa onda svi oni steznici koji su joj bukvalno otezavali disanje, pa su zene cak gubile svest noseci ih. Danas plasticna hirurgija. Imperativ velikih grudi, punih usana, savrsenih tela bez celulita itd...Umesto da se zena bavi sportom i izlozi telo fizickom naporu ona ide pod noz da zadovolji estetske kriterijume koji postavljaju homoseksualci! Bez homofobije, zaista, ali pogledaj ko danas oblaci zene i ko diktira modne trendove....Odoh predaleko, ali ono sto sam htela reci je da kineska zena ima sasvim drugaciju filosofiju i pogled na svet nego evropska.

Kaže jedan lik: jeste videli nekad umrlicu od kineza? Niste? to je zato što se oni menjaju. Kad umre kinez, liferuju ga (nekako) i umesto njega dođe Čeng023334, ionako ih ne razlikujemo i samo cepaj