Prijava
   

komunizam

Kada nekog radikala pitate šta je komunizam, reće vam da je to najgora stvar na svijetu: "Oni su pobili nas četnike, oni su fašisti, sve to treba pobiti." Kada pitate liberala, on će vam reći nešto slično radikalima, samo što će reći: "Oni oduzimaju slobodu, onu si kao fašisti, treba ih zabraniti." Kada pitate prosječnog građana Srbije ili moj primjer RS, onda će vam reći: "Joj ma fino je to sve Marks smislio, samo što to nije ostvarljivo. Ali svaka mu čast jer je htio bolji svijet." Na kraju ništa od tog nije tačno, jer kad ste dovoljno zreli da sami čitate Marksa, il kad pročitate šta neki naučnici govore o tome vidjećete da je ovaj zadnji komentar najviše pogrešan. Marks je uspostavio komunizam kao naučnu disciplinu, i kritikovao je svoje prethodnike, socijal utopiste zboh njihovih nerealnih shvatanja, jer i kapitalizam je u feudalnom društvu bio utopija ;). Stoga, komunizam je postojao dugo prije Marksa, u raznim oblicima, čak je bio i primjenjivan, samo što ga je ovaj napravio naukom. Na Zapadu, pod uticajem kapitalizma i neoliberalizma komunizam izučavaju ne kao Marksovu teoriju, već samo Staljinizam, da bi ga, naravno, mogli ocrniti. Marksova najveća vrlina i mana su bili njegov optimizam. Da nije bio optimista ne bi ni pisao svoja djela i zalagao se za komunizam. Ali da nije bio optimista ne bi napravio najveću grešku: nije uredio svoju političku filozofiju, i zbog toga je ostavio otvoren prostor svojim neprijateljima za opasnu kritiku. Bolje rečeno, koliko se nadao socijalističkoj revoluciji, nije dovoljno pisao o tome kako bi izgledala ta "diktatura proletarijata", tako da je to mogao tumačiti ko god je kako htio, pa i recimo Staljin. Iako možemo pretpostaviti u njegovom filantropskom duhu, da je Marks htio dobar oblik socijalizma, tumačen je kako jeste i dobili smo neki oblik fašizma (Staljin, Mao, Sung..). A sam komunizam se dijeli na dvije faze: ono što mi danas zovemo socijalizam, za vrijeme kojeg traje "diktatura proletarijata" i ukidanje privatne svojine, tj. nad sredstvima na proizvodnju, i druga faza je sam komunizam, ono što bi danas bila anarhija, uređenje bez države, bez klasa, bez represije. Ono što je bilo u 20. vijeku, tj. što i dalje traje u nekim zemljama je neki oblik socijalizma, (iako takođe pretpostavljamo da je apsolutno suprotan od onoga što bi Marks htio), ali ni slučajno komunizma.

Komentari

Хахаххахаха, како дебилно...мислим на линковани текст...па стварно НесаДеБели :)

sjajna definicija za jednu pluščinu! +

Barem neko ko nesto zna o komunizmu da postavi komentar.
Licno se poprilicno slazem sa tobom stim sto mislim da ideju komunizma treba dalje razvijati a ne stati na MArksovom ucenju koje je pored svojih dobrih strana imalo i propusta. Ideja komunizma je ideja 21 veka i ona je neminovna stvar za covecanstvo , samo debili i isprani mozgovi to mogu da ne vide

Komunizam nije bio nista vise od eksperimenta Jevreja sa Zapada, da vide u kom pravcu ce otici razmisljanje ljudi, koji imaju dovoljno a ne moraju da rade nista.
Srbi nisu sposobni da proizvode pod takvim sistemom, pa se kommunizam stoga i srusio. U Kini ocigledno nije. :)
Zanimljiva definicija na koju moze mnogo da se polemise, ali poenta Vukajlije je da se baci neki fazon.
I naravno, splu! + ;-)

Od mene plus al' da bi se sve to shvatilo preporučujem: Prudona, Kropotkina i Bakunjina kao početak u radikalne teorije organizacije društva. Sada kad vidimo kako se stvari odvijaju posle propasti socijalističkih država u Evropi, dolazimo do zaključka da su jedino kapitalisti razumeli Marksov Kapital.