Prijava
   

Komunizam

Višebožačka religija, nastala 1848. objavljivanjem „Komunističkog manifesta“ – svetog pisma koje napisahu jevanđelisti Karl Marks i Fridrih Engels. U svetom pismu su najavili dolazak prvog boga za 1917. u Rusiji. Vernici se nazivaju komunisti. Vrhovni bog je Josif Visarionovič Staljin, bog svih sovjeta i staljinista. Imao je više moći od kojih je najviše koristio Veliku čistku i Sibir. Staljin je na vrhovnom tronu nasledio Vladimira Iljiča Lenjina, prethodnog boga.
Jedan od značajnih bogova panteonu komunizma je Josip Broz Tito, u narodu češće zvan drug Tito. Jugosloveni su smatrali druga Tita za vrhovnog boga, a Staljina za boga nižeg ranga. Bio je u lošim odnosima sa Staljinom. Najčešće je koristio moć Goli otok, uglavnom na jereticima (komunistima koji su poštovali kultove drugih bogova, najčešće Staljina). Jedini komunistički bog poštovan na zapadu. Nakon Titove smrti, otvoreno je svetilište Kuća cveća na Dedinju, koje svake godine obiđe veliki broj vernika.
Komunizam je danas ugrožena religijia. Održala se samo na Kubi i Severnoj Koreji, Laosu, Vijetnami i Kini (samo zvanično).

Drugu Titu je posvećen veliki broj molitvi i religioznih pesama:
Uz maršala Tita
Druže Tito, jagodo iz rose
Ratuj Tito, čestito ti bilo
Druže Tito, sokolovo krilo
Druže Tito, Bela lica
Druže Tito, mi ti se kunemo
Ide Tito preko Romanije
Drug Tito u boj zove
Druže Tito, ljubičice bijela
Tito, slobodo
Drug Tito
Mi smo ponos druga Tita
Kolo druga Tita (obredna pesma)

Komentari

Објаснио си.+

Hvala.
Deda mi je bio komunista, imao sam dobru inspiraciju.