Prijava
   

Komunizam

Nešto što u izvornom obliku nikad postojalno nije, već neka iskrivljena verzija socijalizma. Ne sećam se da je u bilo kojoj "komunističkoj" zemlji ukinut novac i da se funkcionisalo u vidu komuna. Smatra se da bi bilo idealno društvo, ali se kosi sa ljudskom prirodom, te je samo za idealiste i utopiste. Pa i komunustički manifest Marksa i Engelsa je i nastao pod utiskom "Utopija" i Platonove "Države" .

Marks i Engels su najveće patriote, nisu sprovodili komunuzam u svojim zemljama.

Čuo sam još da je neko na samo ideju komunizma prokomentarisao "Lepa zamisao, samo još da nađemo zemlju koje nam neće biti mnogo žao"

Komentari

defka ti je za INEX pivo. ako me razumeš ispod tvog rank-a. al već sam ti dao pilsPlus:).

U životu nisam pio ni jedno od ta dva, ali taj pilsplus ću probati prvom prilikom. :)

"Vladice,sine,ti se hvataš ukoštac sa takvim velikanima socijalističke misli kao što su Lenjin,Marks i Engels...I to u tvojim godinama..."

Ovo nije citat,već sam ja samo prepričao jedan od monologa Bate Stojkovića iz filma "Varljivo leto '68"...

E,sa ovim da se kosi sa ljudskom prirodom se slazem.+

Klasicna kapitalisticka prpoaganda, kad nemaju argument onda nesto nazoves da je utpoija, da je to mnogo dobro ali da je ne ostvarljivo. Naravno da je neostvarljivo ako se ne boris za tako nesto , zar nije prirodna da se tezi ka boljem...a sam komunizam je mnogo bolje , srecnije i humanije drustvo od kapitalizma i stvar je de se nemoze preko noci uci u komunizam koji nikad , nigde nije ni zaziveo.Da bi dosli u komunizam mora postajati prvo prelazni period , socijlizma koji moze nastati i u kapitalistickom drustvu pa su dansa neke drzave poput Svajcarse ili Norveske , gde je razvijana socijalisticka svest , blize komunizmu od nekih bivsih komunistickih zemalja .KOmunzam ne nastaje u jednoj zemlji to je stanje koje vezano za celo covecanstvo gde drzava i oblici drzave nestaju. Mozda za mnoge je to ne shvatljivo ali jednog dana ce postojati drustvo bez granica , bez vojski i oruzija za ubijanje ljudi, gde ce svi imati ista prava...humano i drustvo blagostanja....