Prijava
   

konflikt ambivalentnosti

Jedan od osnovnih konflikta koje čovek ima sam sa sobom i ujedno najteži vid istih.Tj. konflikt istovremenog odbijanja i privlačenja.Odnosi se pretežno na slučajeve kada vidimo sve mane nečega, ali i dalje to želimo.Pored njega imamo konflikt istovremenog odbijanja i konflikt istovremenog privlačenja koji su manje opasni po čoveka...Ambivalentni konflikt ako traje dovoljno dugo može dovesti do određenih psihosomatskih oboljenja.

Komentari

imaš primer - dezerterstva. Dezerter se plaši da ide u rat, da ne bi poginuo. Isto se plaši ako pobegne, čeka ga preki vojni sud i smrt streljanjem.

Ili bodibildinga sa kojim sam ja cesto suočen, strah od uzimanja steroida i unutrasnji nemir zbog nezadovoljstva izgledom. Sta birati, kontrolisano uzimanje steroida koje ne moze da dovede do teskih poremecaja, nikako, ili borbu sa nezadovoljstvom koje izaziva depresiju, povlačenje, manjak samopuzdanja i sl.

Covek koji redovno vezba, a trebaju mu steroidi da ne bi pao u depresiju, paaaa, sta reci, samo napred, nek se roka, i nije za bolje... I ne dezinformisi ljude da ne moze da dovede do teskih poremecaja, to je stvarno glupost. Da ljudima treba visak hormona, imali bi muda do kolena!

Mislis li da je profesionalni sport moguc bez podrske suplimentacije, ishrane pa i hemije? Lično verujem da svako rigorozno kontrolisanje korišćenja hemije ne može da dovede do posledica ni jedne vrste.

To sto ti licno verujes je jedno, al nauka kaze drugo. A profesionalni sport je jedno (a cak ni za to nije dobro), a napaljeni klinac koji hoce da izgleda kao shvarci je drugo. Upotreba steroida i kreatina je katastrofa za organizam, ma koliko da je kontrolisana!

Ja govorim na osnovu naucnih cinjenica ne na osnovu pogovaranja teretanskih kvazi strucnjaka. Jedno je eksponiranje maloletnih delikvenata i to je sasvim druga prica, ono na sta sam ja skrenuo paznju je unutrasnji konflikt koji se javlja kod osoba pa mozda i sa narcisoidnim crtama koje ne mogu da budu zadovoljne svojim izgled i koje uvek teze perfekciji, ipak kod njih se javlja jedan oblik kofuzije i neodlucnosti sto moze da rezultira trajnim psihickim problemima. S jedne strane imamo moguci rizik sa druge nezadovoljstvo. Pitanje je sta je teze "izleciti" fizicki prepoznatljiv problem koji se lako locira (ako ga uopste i ima) ili psihicki koji moze biti uzrok mnogim fizickim a pri tom ga je jako tesko tretirati?

Paaaa, infarkt bas fino leci nezadovoljstvo...