Prijava
   

Kralj Msuati III

E ovaj je stvarno kralj! Ne samo zbog titule. Čovek je jednostavno kralj u svakom smislu i značenju. Msuati već skoro 30 godina vlada malom južnoafričkom monarhijom po imenu Svazilend. Ako ste za nju ikad čuli van časova geosa u sedmom osnovne, to je svakako njegova zasluga. Svazilendom inače haraju glad, nemaština, sida, ebola, lavovi i hijene, prosečan životni vek je nešto preko 30 godina, ali Msuati nikada nije dozvolio da ga tangiraju takve trivijalnosti. To, je li, i čini jednog vladara velikim. Dok se u prosečnoj svazilendskoj porodici svako veče vuku šibice čija će noga ili ruka to veče poslužiti da pasulj ne bude klot, kralj opušteno i nonšalantno troši državni budžet na limuzine, rolekse i skupa odela. Jebiga, jedan kralj mora da izgleda reprezentativno.

Pre desetak godina naredio je da se za njega i svaku od njegovih jedanaest žena izgrade nove palate, na šta je vlada morala bez pogovora pristati i potrošiti na to zadovoljstvo 15 miliona dolara ko iz pičke.

Ono što ga posebno čini tarzanom je običaj po kome kralj s vremena na vreme ima pravo da sebi izabere novu suprugu. Tada svaka porodica koja ima nevino žensko čedo starije od 14 godina mora da to isto čedo pošalje na defile gde nelegalna pičetina iz svih krajeva zemlje paradira pred kraljem kao od majke rođena, a on gladi bradu i bira koja će mu u narednom periodu blajvati pitona i rađati naslednike. Kako se ovo smatra blagom zloupotrebom vlasti, Msuati je dužan da kao kaznu da jednu kravu, što njemu sigurno ne pada teško. Ceremonije venčanja su zapravo raskošne gozbe na kojima se probrani gosti časte zebrinim pečenjem i šampanjcem, a izgladneli narod to mora da gleda, jer kralj voli da deli radost sa podanicima.

Pored kraljevske, nosilac je nekoliko titula izmišljenih specijalno za njega, od kojih je najjača “Veliki majstor kraljevskog reda Velike slonice”. A, kako do jaja? U vezi sa njegovim ženidbama Amnesti internešnal je pre izvesnog vremena dao izjavu da: “Kralj i njegovi saradnici krše međunarodno priznata ljudska prava žena i devojaka, uključujući i pravo da ne budu nasilno naterane da sklope brak.” Šta mislite koliko ga boli kurac za ovo, na skali od jedan do Remzi Bolton?

Komentari

Kao da je po njemu snimljen film Diktator

To beše onaj sa Boratom? Ipak je ovaj luđi:D

Teon

Je li odgovor na pitanje sa kraja defke? Pa njega ne boli. Barem ne više.

Jeste. Ne boli ga u smislu zabole ga. Hahah razumeli smo se valjda

Dobar i edukativan osvrt na Tarzana i njegov rasadnik hiv-a :)
+

Baš sam ovih dana ponovo čitao nešto o njemu, pa pomislih da je šteta da takva zmajina nema defku o sebi:D

Ovakve definicije može da napiše i sam Rezervoar pas, daću -
Ništa lično, stvar principa. Ili zadrtosti, zavisi kako ko gleda na to. Definicija kao definicija je interesantna, ali kao izraz nije primenljiva nigde. Profa ima gomilu takvih al on bar iskoristi tu poznatu ličnost (fon Karajan, Radegast) i definiše na način koji bar naočigled deluje primeljivo ili ima neku relaciju sa svakodnevnim životom.

Defka nije ni pisana radi ocena, kojih ionako nema, već čisto iz želje da se o ovom liku nešto napiše, kao što već rekoh. Da li ima primenu ili ne, manje je bitno, tako da opušćeno;)

Da li ima primenu ili ne

ovo je već problematična tematika, bar iz mog ugla, no dobro :)

Htedoh samo da obrazložim minus. Nema ljutiš :)

Komentar sam i napisao da bih stavio do znanja da se ne ljutim;) Mada ima ovde puno definicija o različitim ličnostima koje su samo to, defke o ličnostima, nikakvo drugo značenje. A svejedno su do jaja:)

Fin trud, fala Jocku što primećuje kako kidam i obogaćivam sleng, hah!