Prijava
   

Kratez

Ime za skracenu lovacku pusku sacmaru (skracuju se cevi i kundak radi lakseg sakrivanja), ali isto tako i za oruzje izradjeno u kucnoj varijanti za koje se koristi lovacka municija.
Svaki bolji strugar je mogao da napravi ovo oruzje.
Kvalitet je obicno zavisio od umesnosti majstora, posto je bilo primeraka za izlozbu, a isto tako je bilo i onih koji su svoje vlasnike lisavali bez par prstiju ili cele sake.
Bilo je bitno samo napraviti dobar sistem zatvaranja cevi da se ona ne otvori prilikom opaljenja. Matrijal koji se obicno koristio bila je cev od volana "fice" i neka sjebana vazdusna puska , pa da se od nje makne kundak i malo potkrati, radi skracivanja gabarita oruzja.
Sistem za opaljivanje je obicno kopiran sa pistolja za ubijanje stoke, zato sto ga je bilo najlakse napraviti.
Izuzetno zajebano oruzje na malim rastojanjima i veoma demoralisuce za protivnika koji zna sta ovo cudo moze da uradi na nekoliko metara...

Moj deda se jako nervirao zbog golubova na nasem krovu. Za njega su to bile seronje i stetocine iz samo njemu poznatih razloga.
Jednom prilikom je nasao caletov kratez od prave lovacke puske i gadjajuci seronje na krovu, oduvao prilican broj crepova zajedno sa par golubova.
Secam se i da je stari oplavio mene i mog buraza od batina, ubedjen da smo mi krivci.
Naravno deda se izvukao, ali je kasnije priznao da je on krivac, ali te batine smo zapamtili....