Prijava
   

Kuče ga laje, majka ga ne poznaje

Zastareli izraz, način da se kaže da je neko bio jako dugo odsutan od kuće. Danas ćete ovaj izraz jako retko čuti, a i ako se to desi, izgovoriće ga neka osoba u godinama.

- Je li, sinko, kad ćeš u vojsku?
- Kakva vojska, ćale, sad to nema. Kažeš da nećeš kao ja što sam i ćao.
- Kako, bre, to?! Nećeš?! I nije te bilo sramota? Šta je, 'oće gospodičić i dalje da spavka do 2 popodne, ne može bez mamine kuhinje? Pu, barabo beskorisna!
- Nije, ćale, nego...
- M'rš! Ja sam mog'o da idem kad bilo dve godine, prvi put me pustili iz kasarne na redovno posle više od godine i po! Bilo k'o što stari kažu, bukvalno! Ja na kapiju, a ono kerče što sam ga ja doneo kući, hranio, trebio od buva i lečio me laje k'o skitnicu! A keva pokojna me prvo pitala "A koji ti beše"! A ti sad... Ne možeš ni par meseci! I trudnice izdrže 9 meseci, a tebi problem skoro upola tog vremena!
- A šta ako...
- Se zarati? Sa kim mi sad da ratujemo, 'leba ti? Stalno puštaju na vikende, izlaske... Bar civilno da si odabrao, da znam i haljinu da ti kupim da nosiš i podviješ je kad čučneš da pišaš! Mindža ratnik, moj sin!
- Šta se dereš na dete, Milovane?
- Ti da ćutiš, ženo, ti si za ovo i kriva! Više od dva'es sprcao u dupe, ne može u vojsku! Ni fakultet završio nije, da me jebeš ako ga nije upisao samo vojsku da eskivira! Branković u mojoj kući! Još samo da mi kaže i dečka da ima i sve da mi bude jasno! Vala, bolje da sam tada na pločice izdrkao pa posle da moram to da čistim da moji pokojni roditelji ne vide, nego OVO što sam trošio trud i energiju da napravim i uzgajam! Pu!

Komentari

Ne verujem da će da se proslavi, davno se izraz ne koristi. Ali 'ajde bar da ga sačuvam od zaborava.
Hvala

ma gde se ne koristi, šta ti je... izraz is not dead
moram da omiljenujem i da linkujem za sledeću defku

Htedoh reći, nema vojske, pa ni razloga da se koristi :)

"Давно нисам био у свом завичају,
керови ме заборавили па на мене лају..."
+++

Dobra defka. Sviđa mi se izraz,a dobro si ga odradio.
+