Prijava
   

Kultno

osim osnovnog značenja

Sve više postaje ustaljen termin za usvojene tuđe vrednosne procene pojava (najčešće u umetnosti), i to one široko prihvaćene vrednosne procene proverenih autoriteta. Ovaj izraz, iako ga neosnovano koriste pomaže ljudima bez sopstvenog ukusa ili onima koji se plaše većinskog mišljenja da nezasluženo dobiju besplatnu kartu za boravak u društvu svih drugih iskrenih uživalaca umetnosti i života.

To je ono za šta su neki stariji rekli mlađima da je kultno, pa sad oni govore još mlađima da je kultno, pa onda oni govore isto to nekim najmlađima i tako dalje, i u krug. Jedini cilj je njihova društvena integracija, koja se vrši pomoću sredstava verbalne asocijacije, a sredstva su pominjanje raznih reči (ili mantri) između ostalog i reči kao što je "kultno". U takvom razumevanju "kultno" se automatski izjednačuje sa "kvalitetno", i što je takvim ljudima najvažnije - obezbeđuje status "opšteprihvaćenog"

A (kultivista): To ti je kultni film! Kako može da ti se ne sviđa??? Ti ne znaš ništa!!!
B: Ma nemoj da sereš da je kultni! Ne znam ništa, jel? :) Kakve to veze ima sa ukusom? Jel ti znaš šta je umetnost? Tebi se sviđa sve što je kultno...tu nešto smrdi.
A: Šta sereš! Pa, da, to je ono što valja, to je pravi kvalitet! evergrin bre! To je pitanje ukusa...
B: Šta ću kad nemam ukusa...

(pitajte osobu koja voli "kvalitetnu muziku", "kultne grupe", "kultne filmove" ili "bilo šta što valja" za mišljenje o nečemu što je novo, neprovereno, nepoznato. Tako ćete videti da li ima ukusa ili se samo folira)

Komentari

nemojte se muciti da citate samo sacekajte da vidite ako postane kultna...pa onda turite plus i koment :D

култна дефиниција скроз. мислим, и мој ћале је волео ову дефиницију, а кева исто одлепљује. а баба и деда су гинули за ову дефиницију. од њих сам научио да имам тако непоновљиво мишљење. јебига. КВЛТ. +

pa da svi se mi borimo sa "neponovljivim stavovima" ali se makar borimo za razliku od nekih... :))