Prijava
   

Latinski jezik

Predmet u mnogim srednjim školama koji predstavlja jedan od najvećih problema za učenike. Iako kažu da je to mrtav jezik svaki profesor će to da porekne, i kaže da će vam biti preko potreban. Ima gramatiku koju nigde drugde nećeti videti (pet deklinacija po kojima se menjaju imenice i pridevi, naravno za svaki rod drugačije, minimum po deset izuzetaka), ali može se naučiti.. Dok ne krene da vas izluđuje, ako imate profesorku kao ja.

Nedelju dana pred pismeni (23:47) :

Već sat vremena čitam lekciju u kojoj se bore Gali i Nervi na 7 strana, vidim u svakoj drugoj rečenici drugačije značenje. Zaokružujem različitom bojom svaku vrstu komparacije prideva, podvlačim ponovo različitim bojama vremena, crticama odvajam osnove, nastavke za aktiv i pasiv. Vidim nema više ni kikirikija, spava mi se.. Rešim da se probudim u 6:20 i završim poslednje dve strane..

(00:20)

Sklapam oči, još uvek mi se pred očima gađaju toljagama Gali, Nervi pale utvrđenja.. Prevrćem se jer ne mogu da zaspim, vrat mi se ukočio jer sam cele nedelje sedela pored prozora u školi. Nekako se namestim i zaspim.

Jutro (07:38)

Auu, budim se, pogledam koliko je sati, izlećem iz kreveta, navlačim prve farmerice i neki duks nosim one papire sa stola sa prevodima, zbirke iz matematike i fizike i trkom odlazim u školu.

08:03

Ulazim na čas, kao baksuz latinski.. Profesorka me pita zašto kasnim i da odmah uzmem na tabli da napišem šta mislim o ovom jutru, naravno na latinskom. Kreće već koja je deklinacija DIES, DIEI, m. Nekako i prođe čas, nismo stigli do poslednje starne koju nisam prevela. Podseća naravno da je pismeni sledećeg časa i tako oduzme ceo odmor.

Par dana pred pismeni:
Par nas piše rečnike, drugi kopiraju, treći kupuju one velike debele, neki unapred zakazali Kopaonik i Zlatibor a ostali imaju opravdanja ispisana za taj dan.

Pismeni:

Rečenice detaljnije nego članak o kući Jelene Karleuše .
"Oružje Nerava je bilo složenije nego galsko, imalo je oštricu od gvožđa koja je bila pričvšćena kanapima na borovu ili hrastovu lepo izrezbarenu motku"

Veče posle pismenog:

Svi slave, počinje raspust uskoro, pola ljudi oko nas pripito i mi im prepričavamo naše utiske sa pismenog i kažu nam ajde recite nam na latinskom nešto. I mi krećemo.. E tada se treba zapitati da li ste normalni kada i pola tri vi možete da promenite imenicu vođa (DUX, DUCIS, M).

Komentari

Trebaće mi u životu, ali se njime sasvim sigurno neću sporazumevati. -,- Mrzim ga. +

Pa vidiš ja ne da ga mrzim, ali smatram da nam gramatika nije potrebna toliko već reči samo.. Jer ti kada vidiš stručan izraz u medicini 100% nećeš da ga menjaš po deklinacijama i konjigacijama ;)

kako si ti samo vredna...
zbog toga sam dao +

Meni je baš prost, za razliku od francuskog koji ne podnosim. -

Jesam, baš sam onako odgovorno i savesno dete ;)

ja sam ucio latinski, ali ako sam nesto skontao oko ovih "strucnih" termina da me ubijes

Francuski je meni normalna, i imaćeš više koristi od njega. Mada ja učim Nemački.

Ja sam svojoj profesorki jednom bio objasnio da, kad latinski ne bismo ucili jednu gramaticku partiju za drugom pa onda kao vezbali na nekim namestenim recenicama nego kad bismo ga ucili tim tempom kao francuski na primer - mi bismo ga progovorili. a onako pred svaki pismeni sve vise imas da izbubas i izobnavljas, kad si bez uslova da u glavi drzis vise od konjugacija deklinacija i indikativskih i konjunktivskih oblika glagola. (regularnih). sve konstrukcije kojima bi hteo nesto da izrazis moras iznova da obnavljas. Zato je na primer Laza Lazarevic branio usmeno diplomski rad na latinskom a nasi profesori se prisecaju u hodu sta kako bese iako su studirali to (zajedno sa starogrckim).
A za medicinare... Pa jednom mi je jedan doktor objasnio kako ga strasno nervira kad mu napisu za npr. prelom kolena (lupam, jer to redje ide) fractura GENI. Jer kolega intelektualac ne zna da je GENUS takodje u genitivu.

4. deklinacija i nominativ i genitic kao i nominativ množine su na US. A šta ćeč, možda ga ja ne volim zbog profesorke a dosta stvari treba da se nauči i primeni za par meseci, plus imam još jezika, teško..

dadoh ti +(ako si prevela tu recenicu,e vala i zasluzila si ga!),a sto se mene tice,i ja ucim kao i ti latinski,a i nemacki i imao sam tu srecu da me profesorke zavole(ova i z latinksog vise, a nemica manje) i tako da kad ne naucim nesto onda i cutim kao mutav pola casa slede pitanja:Jel ti dobro? ili Sto si nam se ti tako ucutao?(posle cega obavezno ide Hajde stavi ti imenicu res,rei u dativ plurala! ja se naravno zamislim,jer nisam ni pipnuo svesku, a o slusanju na casu i da ne govorimo...i onda mi sine!"pa to nema mnozinu!!!!)

Hahahhahahaha :) rečenicu sam prevela, kada nađem pismenu napisaću ti. A res, rei je imenica pete deklinacije i nema množinu, samo dies, diei ima potpunu množinu xD a ja nemam baš sreće da me voli profesorka latinskog, ali profesor nemačkog da!

Nemam takav problem sa latinskim, ali stvarno jeste dosadan. Ali nama daju reci za pismenu koje stvarno nemaju veze s vezom, a neke su i iz prve godine. Fora je u tome sto latinski ima po nekoliko izraza za neku nasu rec(npr. fraus, fraudis,f. i dolus, -i, m. - prevara), a neke su povezane, pa onda naucis samo jednu od tih i teras. Nece moci nista da ti kaze. Srecno sa Galima!:)

Latinski je ponovo u modi,evo i zašto: učenje stranih jezika.

Ma ide dobro za sad, samo da preguram ovu godinu i nema više. Učim ja tako, trudim se da to bude sve sem treće deklinacije xD a sada imam motivaciju da učim smao takoo!

+++++
Ja sam imo profesora latinskog koji je imao veoma dobru metodu predavanja...naime, uopste nije predavao, na tom casu je svako radio sta je hteo, a latinski najmanje...naravno kad smo imali pismeni, sedeli smo po dvoje, troje i onima koji su dobijali cetvorke, govorio je: Majke vam ga nesposobne, ne umete ni da prepisete!

Znam kad ga je neko pitao kako se na latinskom kaye Voz teo da ga gadja Drinom bez filtera...

"Znam kad ga je neko pitao kako se na latinskom kaye Voz teo da ga gadja Drinom bez filtera..." ahahahhahhaa, ovo je bolje od definicije :)

nije bolje od defke, al bez zezancije kad se setim za taj voz...ja umrem od smeha! :)

Ijaooo :) nasmejaaa me, ocu ja tako!

Nema, Double...to je to, negde dobijes, negde izgubis, mora da si ti na nekom predmetu bila u ladovini dok sam se ja mucio :)

Pa iskreno i nema baš, kada sam upisala gimnaziju ovu prvu.. Ali ipak ima okej profesora :)

"Ma ide dobro za sad, samo da preguram ovu godinu i nema više."
Haha, ja ga imam sve cetiri godine. ;p

jel ti ides u filolosku kad ga imas sve cetiri godine? :D